Dobrodošli u svetište!

Svetište Majke Božje Trsatske sedam-stoljetno je mjesto osobitog vjerskog i kulturnog događanja kao i vjerničkog okupljanja. Ono je najstarije hrvatsko marijansko svetište s kontinuiranim štovanjem Majke Božje po hodočasničkom okupljanju.

Danas je Trsatsko svetište najznačajnije marijansko proštenište u zapadnoj Hrvatskoj i k tome duhovno središte Riječke metropolije koja okuplja četiri biskupije: Riječku nadbiskupiju, Porečko-pulsku biskupiju, Krčku biskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju, a također je privlačno mjesto hodočasnicima kontinentalnog djela Hrvatske, a k tome je ovo Svetište jedino trajno stjecište Marijinih štovatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije.

Svetište Majke Božje Trsatske je najveća i najslavnija zadužbina hrvatskih knezova Frankopana koja je Hrvatskoj dala niz banova i vojskovođa, nadbiskupa i biskupa. Slavni Martin Frankopan poziva 1453. godine franjevce da služe hodočasnicima. Kroz pet i pol stoljeća živjeli su u trsatskom samostanu brojni franjevci koji služe hodočasnicima, ali djeluju i na kulturnom polju i zadužili su hrvatsku povijest i kulturu.

Franjevački samostan na Trsatu danas predstavlja, zajedno s proštenišnom crkvom, ne samo hodočasnicima pristupačno mjesto, nego je i spomenik kulture i kulturnih događanja u gradu Rijeci. U prošlosti je Trsat bio Svetište zapadne Hrvatske jer su onamo dolazili Gorani, Primorci, Istrani i Otočani. Od uspostave Riječke metropolije 1969. godine, Trsatsko svetište je duhovno središte i zborno mjesto Metropolije.

Proslava sedamstote obljetnice Svetišta 1991. godine, potvrdila je da je Trsat hrvatsko nacionalno Svetište. Brojna hodočašća iz Hrvatske dokaz su da vjernici rado dolaze na Trsat i zbog privlačnosti mora.

Trsat je i internacionalno hodočasničko mjesto. Brojni hodočasnici i posjetitelji iz Slovenije, Italije i zapadne Europe redoviti su hodočasnici ovog Svetišta.

Grad Rijeka i Županija primorsko-goranska su također Trsatsko svetište prepoznali kao svoj duhovni i kulturni centar. Mnoga vjernička okupljanja, proslave pojedinih blagdana, a osobito pojedinih duhovno-kulturnih događanja dokaz su da je ovo Svetište privlačno mnogim posjetiteljima.

MAJKA BOŽJA TRSATSKA

 

Majka Milosti, kraljica Jadrana, zvijezda mora i čuvarica grada Rijeke; svetkovina 10. svibnja

ČUVARICA GRADA: U dugoj povijesti grada Rijeke i njezine okolice Majka Božja Trsatska vjernicima je zagovornica i zaštitnica u svim potrebama i zato joj gradsko vijeće Grada Rijeke 1993. godine dodjeljuje naslov Čuvarica Grada.
Trsatski franjevci stoljećima štuju Kraljicu Jadrana na Trsatu i šire glas o Trsatskoj Gospi koja je vjekovima putokaz pomorcima a vjernicima utjeha i nada.

SVETIŠTE: Dana Gospodnjega 10. svibnja 1291. godine Sveta Nazaretska kućica u kojoj je živjela sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa, prenesena je iz Nazareta na Trsat. Dugih 726. godina molimo se svetoj Obitelji na Trsatu – hrvatskom Nazaretu.

ČUDOTVORNA SLIKA: A onda 10. prosinca 1294. godine (točno tri godine i sedam mjeseci nakon čudesnoga prijenosa) kućica je nestala s Trsata i našla se je na drugoj strani Jadrana u šumici nedaleko od Recanatija na posjedu izvjesne gospođe koja se je zvala Lauretta.
Pred 650. godina papa Urban V., 1367. godine darovao je sliku za utjehu hrvatskim vjernicima koji su u Loretu plakali za Svetom Nazaretskom kućicom. Slika se otada nalazi na oltaru našeg Svetišta i sve do danas štuje kao Majka Milosti ili Majka Božja Trsatska.

MOLITVA GOSPI TRSATSKOJ
pjesma Nebeskoj Majci

Zdravo Gospo Trsatska, sveta Majko milosti,
okrunjena Djevice, kazuj nam put svetosti.

Jednog jutra osvanu,
na brežuljku Trsatskom,
kuća tvoja, Marijo,
Nazaretski sveti dom.

Kad se kuća preseli,
vjernici su žalili.
Al’ ih slika lika tvog
utješi, razveseli.

Tebi Djevo Bezgrješna
puk se rado utječe,
u nevolji, potrebi
k tebi Majko vapije.

Zagovoru moćnom tvom
molitve povjerava,
s povjerenjem u tebe
srce svoje izlijeva.

Ti nas učiš, Marijo,
Bogu vjerno služiti,
svetoj volji njegovoj
svim se bićem predati.

Svojim srcem majčinskim,
dušom čistom, poniznom
brižno bdiješ nad nama,
upravljaš nas k Sinu svom.

Kako slatko duši je
tu na brijegu Trsatskom
primit svetu okrepu
na tom mjestu milosnom.

Nek nas prati, Marijo,
pogled tvoj pun ljubavi,
Sinak tvoj u naručju,
neka nas blagoslovi.

Broj prijavljenih hodočasnika kroz razdgoblje 2011-2016

69667
2011.
76380
2012.
80900
2013.
84636
2014.
98112
2015.
85457
2016.