EUHARISTIJSKO KLANJANJE

Euharistijsko klanjanje na Trsatu je svakog četvrtka nakon večernje mise!

EUHARISTIJSKO KLANJANJE

Euharistija je izvor svih darova Srca Isusova. Ona je lijek za svaku nevolju, pomoć u svakoj potrebi. Svaki onaj koji je podnio kušnje i nevolje, tko je uznemiren i nesiguran, tko se osjeća slab i siromašan, utječe se i nalazi mir zahvaljujući ovome nebeskom melemu.

Svi vi koji osjećate potrebu, koji se nalazite u bilo kakvoj nevolji, koji čeznete za ljubavlju i razumijevanjem, dođite svome nebeskom Prijatelju. Ovdje ćete naći sve u isto vrijeme: prijateljski savjet, primjer svetosti, pouku beskrajne mudrosti. U ovome blagu neizmjerne milosti mnoštvo duša je pronašlo svoj mir. Druga sredstva često nam izmiču, no u ovome sakramentu Isus je uvijek, posvuda i za sve prisutan.

Dobra koja nam donosi Euharistija su njezini čudesni plodovi; stablo koje ih rađa je sam Isus Krist koji se neprestano nama daje ništa ne očekujući zauzvrat.

Sudjelujući u euharistijskome slavlju, slavimo spomen Isusove Muke, smrti i Uskrsnuća. Molimo Gospodina da budemo nalik Kristu u prinosu samih sebe za ugodnu žrtvu Bogu Ocu.
“Ja sam Kruh Života, tko mene blaguje živjet će uvijeke” – govori Gospodin. (usp. Iv 6, 35.54.58).

DOĐITE I MOLITE NA VAŠE NAKANE I POTREBE SVOJIH OBITELJI.

Uvodna molitva:

Gospodine, Ti si rekao: “Ja sam s Vama do svršetka svijeta”. Mi vjerujemo da se ove Tvoje riječi na poseban način odnose na Tvoju skrivenu prisutnost u Presvetom Oltarskom Sakramentu, po svim našim crkvama. Na Tvoju prisutnost koja proizlazi iz Euharistije u kojoj snagom Duha Svetoga kruh na oltaru postaje Tvoje Tijelo i vino – Tvoja Presveta Krv. Vođeni vjerom želimo Ti odati svoje štovanje i zahvalnost za Tvoju prisutnost među nama. Pomozi nam svojim Svetim Duhom, da Ti možemo iskazati dužnu hvalu i poklonstvo u ovom činu naše pobožnosti. Amen.

DOĐIMO, KLANJAJMO SE ISUSU BOGU MEĐU NAMA!

Redosljed klanjanja:

1. Uvodna pjesma– Klanjam ti se smjerno tajni Bože naš (1, 2, 5 strofa)
– kratka šutnja

2. EVANĐELJE
– kratka šutnja

3. I. MEDITACIJA
– kratka šutnja

4. kratka euh. pjesma – Hostijo sveta Bože naš…
– kratka šutnja

5. II. MEDITACIJA
– kratka šutnja

6. kratka euh. pjesma – O Isuse ja ufam se milosrđe
– kratka šutnja

7. III. MEDITACIJA
– kratka šutnja

8. Divnoj dakle… –
BLAGOSLOV S PRESVETIM

9. Blagoslovljen Bog…

10. Završna pjesma –

Euharistijsko klanjanje

Iz Evanđelja po Luki (Lk 9, 22-25)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.« A govoraše svima: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasi­ti. Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?«

 

Bože neizmjerne dobrote i milosrđa, u ovom svetom vremenu korizme dolazim pred tebe željan tvoje milosti. Slab sam čovjek, Gospodine! Iz svoje slabosti tebi vapijem: otvori mi riznicu milosrđa svoga Srca.

Daruj mi, molim Te, skrušeno srce i ponizan duh, prosvijetli moje oči da uvidim ponor svojih grijeha i da spoznam svoje slabosti. Pokloni mi milost kajanja i pokore, da mogu moliti tvoje oproštenje, ali i oproštenje svih onih koje sam povrijedio, svojim riječima i djelima, svojim propustima. Gospodine, Ti me najbolje poznaješ.

Daj da nadiđem svoje sebeljublje i da skrušena srca oplačem svoje grijehe. Želim danas pred Tebe stati čista srca, srca koje oprašta i ljubi, poput tvoga. Smiluj se meni grešniku, slabu čovjeku koji treba tvoju milost. Prikloni svoje uho mojim vapajima, mojim molitvama, i budi mi milostiv, Gospodine!

Svatko je od nas podložan trpljenju, kojeg ni ti, Gospodine, nisi bio oslobođen. Trpljenje i patnja dio su našega života. Život nas tako često baca na koljena, doživljavamo svoje osobne brodolome, tonemo, nemamo snage ustati i krenuti dalje. Trpimo zbog bolesti, zbog nepravde, zbog svojih osjećaja. Trpimo jer nas drugi vrijeđaju svojim nedostatcima, pa i oni nama najbliži.

Trpimo često tiho, nenametljivo, skrivajući svoje osjećaje duboko u sebi. Mnogi trpe u braku, u obitelji, u školi, u samostanima, na svom radnom mjestu. Trpljenje nas obilježava, ostavlja na nama duboke rane. Mnogi su, poput tebe, Gospodine, odbačeni, prezreni, izrugani. Mnogi su lažno osu­đeni, oklevetani i trajno obilježeni. Mnogi više ni­kome nisu potrebni, sami i osamljeni, napušteni i od svojih najmilijih. Mnogi su zaboravljeni u svo­jim bolestima i patnji, u svojim žalostima i suza­ma…

Gospodine, dok najavljuješ svoje trpljenje, postajem svjestan kako samo kroz tvoju Kalvariju i moja patnja i trpljenje dobijaju svoj smisao. Oprosti mi za sve one trenutke moje slabosti u kojima sam se bunio i mrmljao protiv tebe, protiv Očeve volje i nisam nosio svoj Križ!

Isuse, ponizan u svome trpljenju, daj mi snage da i ja mogu trpjeti onda kada to tražiš od mene.  Budi uz mene i jačaj me da iz Očeve ruke cijelim bićem primim sve ono što mi Otac nebeski pripravlja. Onda kada mi je volja Očeva neshvatljiva, obasjaj me svjetlom Duha Svetoga, kako bih spoznao da je ono što mi iz tvoje ruke dolazi za me spasonosno.

Svaki križ je dar onome tko zna njegov smisao, tko ga zna zagrliti jer je sredstvo našega spasenja. Po Tvomu smo križu spašeni. Ti si Isuse prihvatio križ. Često nam je u životu preteško reći križu: »Da!«, prihvatiti ga, ponijeti ga hrabro.

Ali Ti nikada ne daješ onaj teret koji, uz Tvoju pomoć, ne možemo no­siti. Križem smo obilježeni, i onim Tvojim Isuse, i onim osobnim.

Svoje križeve nose i očevi i majke, i muževi i žene, svećenici i redovnici. Križ nose i djeca i mladi, starci i starice, bolesnici i patnici, siromasi i bogati. Pomozi nam svima, u svojoj ljubavi pogledaj na svakoga od nas!

Svat­ko na svojim ramenima osjeća teret svoga križa. A Ti, Isuse od mene tražiš da svoj križ uzimam i nosim da­nomice, da uvijek budem spreman ponijeti i pod­nijeti njegovu težinu. Ti vjeruješ da to mogu. S druge strane, ja vjerujem Tebi, Isuse, koji najbolje poznaješ težinu i bol Križa. Vjerujem Isuse, Tebi koji si moj Šimun Cirenac, koji me nika­da ne ostavljaš samoga na mojemu križnom putu, nego si uvijek sa mnom i uz mene. Hvala Ti Isuse! I kada sam preumoran za nositi Križ, i kada posrćem i padam pod njegovim teretom, Ti si tu. Hvala Ti, Isuse!

Gospodine Isuse Kriste, iz ljubavi prema meni Ti si prihvatio križ i muku kako bi i meni darovao spasenje. Daj mi snage i volje da danomice uzimam svoj križ i da ga nosim hrabro i sa vjerom. Sve moje posrtaje i padove podupri svojom ljubavlju, pridigni me i pokaži mi put naprijed. Zaliječi rane koje križ ostavlja na mojim ramenima, podijeli sa mnom njegovu težinu. Neka me moj križ odgaja u poniznosti i prihvaćanju Očeve volje. Budi uz mene na svakom koraku moga križnog puta. I onda kad mi drugi okrenu leđa, kad se i oni najbliži udalje, daj da nikada ne osjetim da si me Ti napustio.