SJEĆANJE NA SVETOG OCA PAPU IVANA PAVLA II. I NJEGOV POSJET RIJECI I HRVATSKOJ 2003. G.

DOČEK U ZRAČNOJ LUCI RIJEKA

Sveti otac Ivan Pavao II. stigao je na svoj jubilarni 100. apostolski pohod, odnosno na treći pohod Hrvatskoj, u Zračnu luku »Rijeka« na otoku Krku u četvrtak 5. lipnja u 16 sati i 45 minuta, kada je zrakoplov »Alitalije«, okićen papinskom i hrvatskom zastavicom, došao do aerodromske zgrade.

Uz najviše državne i crkvene predstavnike, dragoga je gosta dočekalo više tisuća, pretežno vjernika iz Krčke biskupije sa svojim župnicima, mnogi u narodnim nošnjama. Medu drugim redovnice na dočeku u zračnoj luci bile su i redovnice benediktinke, koje inače ne izlaze iz svoga samostan.

Svoje raspoloženje ispisali su, osim svojom nazočnošću, pljeskom i oduševljenjem i velikim transparentima na zagradi aerodroma na kojoj je u velikom vijencu bila okružena brojka 100 – kao podsjetnik daje to 100. apostolsko putovanje Ivana Pavla II. – a na transparentima je bilo ispisano: »Volimo te, Ivane Pavle«, te: »Dobro nam došao, Sveti Oče«.

Nakon što se zrakoplov (koji su u hrvatskom zračnom prostoru pratila dva MIG-a Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva) sa Svetim Ocem i njegovom pratnjom te novinarima akreditiranima pri Svetoj Stolici zaustavio u zračnoj luci, u njega su ušli apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giulio Einaudi, jedan od rijetkih nuncija koji je imao priliku tri puta u istoj državi dočekivati Papu a ispred zrakoplova dočekali su ga predsjednik HBK zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, krčki biskup Valter Župan i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Papi je naime, kao što je to uobičajeno, priređen službeni državni doček te je Ivan Pavao II. pozdravio hrvatsku zastavu, a zatim je puhački orkestar svirao papinsku a potom i hrvatsku himnu.

Poglavara Katoličke Crkve i dragoga gosta na trećem hodočašću u Hrvatsku, koje je pod geslom »Obitelj – put Crkve i naroda«, pozdravili su zatim uz nadbiskupa Bozanića i članovi Stalnoga vijeća HBK.

Nakon svečane ceremonije dočeka u zračnoj luci »Rijeka« na Krku papa Ivan Pavao II. i njegova pratnja, te crkveni i državni uglednici, uputili su se u osobnim vozilima prema luci u Omišlju.

U Omišlju, drevnom gradu na sjeverozapadnoj strani otoka Krka, Svetoga Oca, nakon što su ga na pristupačnim mjestima pozdravljali vjernici s Krka i drugih kvarnerskih otoka, dočekali su žitelji te male župe. Papu Ivana Pavla II, prvoga rimskog prvosvećenika koji je svojom nogom stupio na otok Krk pa i na tlo župe Omišalj, pozdravili su omišaljski župnik dr. Slavko Zec i načelnik općine Omišalj Josip Šepčić, a pri ulasku u katamaran »Judita« i predsjednik uprave »Jadrolinije« Slavko Lončar.

Iz omišaljske luke Papa se katamaranom »Judita« u pratnji dva patrolna čamca na moru te helikoptera u zraku uputio prema riječkoj luci.

PAPIN DOLAZAK U RIJEKU

Nekoliko minuta iza 18. 30  u riječku luku uplovio je Jadrolinijin katamaran “Judita” s najdražim gostom, gdje su ga dočekali razdragani Riječani, crkveni dostojanstvenici te riječke gradske vlasti. Prema  informacijama koje imamo na Gatu Karoline riječke povijesnoga 5. lipnja 2003. godine, na dočeku Svetoga Oca Ivana Pavla II. u Rijeci  bilo je oko 50.000 ljudi. U trenutku kada je Sveti Otac Ivan Pavao II. zakoračio na riječko tlo zazvonila su sva crkvena zvona. Bio je to povijesni trenutak za grad Rijeku i vjernike grada Rijeke kao i sve građane.

Srdačne riječi dobrodošlice Svetome Ocu uputio je gradonačelnik Obersnel istaknuvši da je za sve Riječane najveća čast što će upravo taj grad biti Papin dom u sljedećih 5 dana. Gradonačelnik je izrekao Svetom Ocu riječi dobrodošlice u grad duge i burne povijesti, grad na Rječini i Jadranskome moru.

Sveti Otac potom se s pratnjom  u papamobilu uputio predviđenom trasom prema Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci gdje je sljedećih pet dana bila njegova rezidencija tijekom svojega III. pastoralnoga pohoda Hrvatskoj.  Da je Sveti Otac Ivan Pavao II. osoba koja zrači vjerom i blagošću moglo se vidjeti na licima građana koji su okupljeni duž cijele trase pozdravljali Papu mahanjem i povicima “Papa-Papa”.  Još dugo nakon Papina prolaska u gradu je bilo na tisuće ljudi na čijim se licima odražavala sreća i zadovoljstvo što su imali prilike vidjeti Svetog Oca pa makar i s daljine i u prolazu.

RIJEČANI SU ŽIVJELI S PAPOM

Svetkovinu Duhova u Rijeci 2003. godine, Pedesetnicu, rođendan Crkve građani Rijeke pamtit će, a njihova pokoljenja o njoj će pričati, o njoj će se u povijesnim knjigama čitati.

Toga 8. lipnja dopodne u 10 sati na predjelu parkirališta Delta svečano euharistijsko slavlje predvodio je sveti otac Ivan Pavao II. koji je za svoj stoti pastirski pohod izvan Rima izabrao Hrvatsku po treći put i njezine gradove: Rijeku, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar. Rijeka mu je bila centar. U njoj je pet noći noćio, u jutarnjim satima odlazio u posjet ostalim hrvatskim gradovima i predvečer se vraćao.

Od svečanog dočeka u riječkoj zračnoj luci na otoku Krku u petak 5. lipnja te nešto kasnije na rivi u Rijeci kamo je stigao katamaranom »Judita« Sveti Otac je praćen tisućama Riječana. Svaki dan ispraćali su ga i dočekivali okupljeni po ulicama kojima je prolazio. Cijeli grad živio je u znaku Svetoga Oca. Pet dana uobičajeni život se potpuno promijenio. Promet je bio preusmjeren, parkirališta ispražnjena, ulice puste, samo šetači, Papine slike, policijske trake, policija… Bogoslovno sjemenište u Tizianovoj ulici bilo je »mali Vatikan«. U njemu je Sveti Otac boravio i primao visoke državne goste.

papa ivan pavao drugi u rijeci 2003 svetiste trsat rijeka
22.10. Spomen na Ivana Pavla II.

SV. MISA S PAPOM U RIJECI NA DELTI

U nedjelju 8. lipnja već od ranih jutarnjih sati u Rijeku, na mjesto misnog slavlja počeli su stizati hodočasnici iz Riječke metropolije, susjednih zemalja a i iz onih udaljenijih. Iako je bilo vruće i sparno, iako je trebalo dugo čekati do početka euharistijskog slavlja, na toj proslavi okupilo se oko 120.000 vjernika od kojih su neki bili i iz susjednih država – Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Mađarske i drugih.

Papa se na misi posebno obratio obiteljima riječima utjehe te je cijelom hrvatskom narodu poručio: “Budite narod nade!”

Uz brojne svećenike i redovnike sa Svetim Ocem u misnom slavlju su sudjelovali: kardinal Vinko Puljić, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić, umirovljeni nadbiskup mons. Josip Pavlišić, kardinali, nadbiskupi i biskupi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te brojni svećenici.

Svetog Oca na početku je pozdravio domaćin riječki nadbiskup Devčić uime svih vjernika, biskupa, svećenika, redovnika i redovnica Riječke metropolije. Odgovarajući na pozdrave i izraze dobrodošlice nadbiskupa i metropolita Devčića, papa je Ivan Pavao II. u uvodu duhovske mise na Delti istaknuo svoju zahvalnost što mu je Gospodin udijelio radost slaviti Pedesetnicu u Hrvatskoj u 25. godini svoga pontifikata.

Podsjetio je vjernike na značenje svetkovine Duhova, posvjedočivši kako su plodovi Duha nova vremena, novo doba ljubavi koja promiče obiteljske vrijednosti, slogu medu narodima, poštovanje ljudskih i vjerskih prava, te ih pozvao da otvore srca u molitvi Gospodinu.

Prvi dolazak Svetog Oca u Rijeku bio je pod motom »Obitelj – put Crkve i naroda« te je Sveti Otac u propovijedi osobit naglasak stavio na obitelji. Pozdravivši sve okupljene, osobito domaćina riječkog nadbiskupa Devčića koji ga je primio uime svih, Sveti Otac je pozdravio umirovljenog nadbiskupa mons. Josipa Pavlišića s kojim je bio sudionik Drugoga vatikanskog sabora i zahvalio Bogu za njegovu 65. obljetnicu svećeničkog ređenja koju je proslavio u travnju 2003. godine.

Nakon Papine propovijedi nadbiskup Devčić je sljedećim riječima pozvao vjernike na ispovijest vjere: »Braćo i sestre, posredovanjem vjerovjesnika koji su nam navijestili radosnu vijest spasenja, po krštenju smo ubrojeni u narod otkupljenika i Božju obitelj. Izgradnju svoje budućnosti, vremenite i vječne, već smo od početka povijesti našeg naroda ostvarivali u sigurnosti Petrove lađe i u njoj doživjeli kultiviranje i oplemenjivanje misli i osjećaja, pameti i srca, duše i tijela. Nošeni vjerom apostola i naših predaka, ispovjedimo svoju vjeru, kako su nam je predali sveti oci«, a okupljeno vjerničko mnoštvo nastavilo je »Vjerujem u jednoga Boga«…

Na misnom slavlju na Delti nastupio je združeni zbor od 400 crkvenih pjevača iz riječkih župa te pjevača iz Mrkoplja i Senja. Darovnu pjesmu samostalno je izveo zbor crkvenih pjevača iz Omišlja i Cresa, a nastupio je i orkestar riječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta. Veliki prigodni zbor je na Papinoj misi pjevao cjelu Krmpotićevu staroslavensku misu.

Na kraju misnog slavlja u 12 sati Sveti Otac uputio je Angelus cijelom svijetu pozdravljajući na njihovim jezicima Hrvate, Talijane, Slovence, Nijemce, Albance i Poljake.

IVAN PAVAO II. NA TRSATU KOD MAJKE BOŽJE

U poslijepodnevnim satima Sveti Otac posjetio je trsatsko marijansko Svetište gdje su ga dočekali franjevci i redovnice sestre sv. Križa iz Svetišta te iz ostalih dijelova franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda s tadašnjim provincijalom fra Lucijem Jagecom i tadašnjim gvardijanom svetišta fra Matijom Korenom.

S Papinom pratnjom Trsat je posjetio i riječki nadbiskup Devčić. Po dolasku u svetište Ivan Pavao II. klečeći je molio pred likom Majke milosti, naše Gospe – Majke Božje Trsatske. U svetištu Majke Božje na Trsatu papa je izrekao posebno dirljive riječi: “Nadam se da će me se Gospa Trsatska sjetiti i nakon smrti”. Time je pokazao svoju predanost Majci Božjoj ali i stoljetnu odanost Hrvata prema Mariji.

Nakon privatne molitve o. Koren predstavio je Svetom Ocu povijest svetišta zahvalivši mu za potporu i ljubav prema Crkvi i hrvatskom narodu. Odgovarajući na pozdrav, Sveti je Otac rekao kako je i za njega taj posjet dragocjen te je glasno izmolio marijansku molitvu. Sa svima nazočnima izmolio je Očenaš i podijelio svoj apostolski blagoslov.

Trsatski su franjevci Svetom Ocu darovali pretisak knjige »Historia Tersattana« Franje Glavinića iz 1646. godine kojoj je dodan i lik časnoga sluge Božjega Vendelina Vošnjaka, prvoga provincijala provincije sv. Cirila i Metoda i jedno vrijeme čuvara svetišta na Trsatu, zatim pretisak molitvenika »Raj duše« Katarine Frankopan iz 1560. godine kojem je dodan prijevod litanija na poljskom kao osobni dar Papi, kako je fra Emanuel Hoško rekao Svetom Ocu na poljskome jeziku, a fra Serafin Sabol, tajnik Odbora Riječke nadbiskupije za doček Svetoga Oca, predao je Papi »trsatsku krunicu« izrađenu od drva. Svetog Oca pozdravili su članovi obitelji Frankopan, redovnice sestara sv. Križa koje djeluju u našem Svetištu, franjevački novaci i bogoslovi iz Zagreba te ostali franjevci iz provincije.

Na kraju svoga posjeta svetištu Papa je blagoslovio temeljni kamen budućega pastoralnog centra u Svetištu na Trsatu danas postojeće dvorane AULE PAPE IVANA PAVLA II. kao i temeljni kamen budućega mediteranskog sela, danas sveučilišnog centra Kampus na Trsatu u Rijeci.

Riječani i Rijeka živjeli su od 5. do 9. lipnja sa Svetim Ocem, sretali ga na svojim ulicama, slušali njegove poruke s misnih slavlja u drugim gradovima, bili s njim na euharistijskom slavlju na Delti, uoči svetkovine Duhova u noći na Delti je bilo duhovsko bdjenje u organizaciji Povjerenstva za mlade Riječke nadbiskupije a u bogatom programu sudjelovali su mnogi umjetnici. Grad je tu noć živio, mnogi su bdjeli i u molitvi dočekali jutro. Hodočasnici iz udaljenijih krajeva zauzimali su mjesto na prostoru za misno slavlje.

SJEĆANJE NA NAŠEGA PAPU IVANA PAVLA II. I NJEGOV DOLAZAK MAJCI BOŽJOJ TRSATSKOJ

Trsatsko je svetište dobilo je još jedan prepoznatljiv simbol, spomenik „Trsatski hodočasnik“, rad kipara Anta Jurkića. Spomenik pokojnom papi Ivanu Pavlu II. postavljen je u znak sjećanja na Papin posjet 8. lipnja 2003. i svjedoči da su Riječani radosno i s poštovanjem primili i pratili papu Ivana Pavla II. za njegova trećeg pohoda Hrvatskoj.

Trsatski hodočasnik prikazuje Papu kako kleči pred likom Gospe Trsatske. Papa je po povratku u Rim rekao da je želio hodočastiti na Trsat i pridružiti se brojnim hodočasnicima u dugoj povijesti ovog našeg najstarijeg hrvatskog marijanskog Svetišta. To je spomenik čovjeku koji je bio blizak svima i koji je Boga učinio bliskim mnogima.

Neizbrisive ostaju njegove riječi koje je rekao na kraju svog trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj u gradu Zadru: “Hvala tebi ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekivao raširene ruke i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije, Kvarnera. Sjećam se vaših patnji uzrokovanih ratom, što su još vidljive na tvojem licu i što se odražavaju na tvome životu i blizu sam svima koji podnose tragične posljedice rata. Poznata mi je međutim tvoja snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje i siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da i ti jednom ugledaš bolje dane. Hvala i tebi mladeži Hrvatske! Mladeži hrvatska neka te Bog blagoslovi, zemljo hrvatska Bog te blagoslovio!”

Papin dolazak u naš grad Rijeku i naše Trsatsko Svetište i danas je u živom sjećanju među braćom franjevcima i vjerničkim pukom koji svakodnevno dolazi moliti Majku Božju Trsatsku.

GALERIJA SLIKA - PAPA IVAN PAVAO II. 2003.G.