PRVI PETAK I SUBOTA U MJESECU

PUČKA POBOŽNOST

Već je duga tradicija u katoličkom svijetu da se prvi petak u mjesecu posebno štuje Srce Isusovo, a napose na način da se tada ispovjedi i na svetoj misi pričesti.
Također, pučka pobožnost poznaje i više molitava posvećenih Srcu Isusovu. Iako često u mnogim vjerskim stvarima postoji opasnost određenog pretjerivanja ili krive pobožnosti, pa tako i kod pobožnosti Srcu Isusovu, dobro je imati u vidu i svu onu posebnu ljepotu i dubinu koja se itekako može osjetiti oslanjajući se na ovu posebnu ljubav i milosrđe Isusova Srca, pa je u tom smislu uvijek važno dobro razumjeti vapaj: “Isuse blaga i ponizna Srca, učini Srce moje po Srcu svome!”

srce isusovo i srce marijino molitva svetište trsat
KAKO SE MOLI ZLATNA KRUNICA!

MOLIMO S MARIJOM ZA OBITELJI U TRSATSKOM SVETIŠTU

svake prve subote u mjesecu u 17.30 sati

RIJEČI IVANA PAVLA II.

Poštovani i dragi vjernici!

Obitelj je Crkva u malom koja je nastala sakramentom ženidbe u kojem su se zaručnici obvezali biti zajedno “u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti “. Ona je najvažnija stvarnost na zemlji, jer je kolijevka iz koje izlazi svaki čovjek. No danas je kršćanska obitelj ugrožena od teških opasnosti koje joj prijete u jednom materijalističkom i hedonističkom (uživalačkom) društvu. Te su opasnosti nesloge i razdor, rastava braka, pribjegavanje svim sredstvima za sprječavanje života, te teški grijeh pobačaja.

U takvom okruženju moliti za svoj brak i svoju obitelj veoma je važno jer se time može povratiti i sačuvati mir i sklad naših kršćanskih obitelji. Mi čvrsto vjerujemo u moćni zagovor Svete Bogorodice te da Bogu ništa nije nemoguće.

Tu molitvu s Marijom za sve obitelji na poseban način molimo svake prve subote u mjesecu, u svetištu Majke Božje Trsatske – hrvatskom Nazaretu. To je molitva u kojoj s povjerenjem dolazimo pred Čudotvorni lik Majke Milosti, razmišljamo o Papinim porukama o obitelji, molimo krunicu s razmatranjem pojedinih otajstava te na kraju posvećujemo sebe i svoje obitelji Majci Božjoj Trsatskoj.

Dođite i pridružite nam se u molitvi Majci Božjoj za spas kršćanskih obitelji!

OBITELJ KOJA ZAJEDNO MOLI OSTAJE SLOŽNA

RIJEČI IVANA PAVLA II.

Kao molitva za mir krunica je također, i oduvijek je to bila, obiteljska molitva i molitva za obitelj. Nekoć je ta molitva bila osobito draga kršćanskim obiteljima i sigurno je jačala uzajamno zajedništvo članova obitelji. Važno je da tu dragocjenu baštinu ne izgubimo. Potrebno je vratiti se obiteljskoj molitvi i molitvi za obitelji, služiti se upravo tim oblikom molitve.

Obitelj koja zajedno moli, ostaje složna. Sveta krunica, prema drevnoj tradiciji, osobito je zgodna kao molitva na koju se okupi sva obitelj. Pojedini njezini članovi, upravljajući svoj pogled na Isusa, ponovno postaju sposobni pogledati jedni drugima u oči, razgovarati, biti solidarni jedni s drugima, uzajamno opraštati i gajiti međusobnu složnu ljubav obnovljenu Duhom Božjim.

Mnogi problemi suvremenih obitelji, osobito u gospodarski razvijenim društvima, nastaju zbog sve težeg komuniciranja. Članovi obitelji rijetko uspijevaju biti zajedno, a i u tim rijetkim prigodama najčešće su zaokupljeni gledanjem televizije. Vratiti se molitvi krunice u obitelji znači ispuniti svakodnevni život sasvim drugim slikama: slikom otajstva koje spašava, slikom Otkupitelja, slikom njegove Presvete Majke. Obitelj koja zajedno moli stvara dio ozračja nazaretske obitelji: njezini članovi stavljaju Isusa u središte, dijele s njim radosti i boli, u njegove ruke stavljaju svoje potrebe i planove, iz njega crpe nadu i snagu za ići dalje.

Upirem svoje oči u vas, braćo i sestre svakoga staleža, u vas, drage obitelji, u vas, bolesni i stari, u vas, mladi: ponovno uzmite s pouzdanjem krunicu u ruke! Iznova je otkrijte u svjetlu Pisma, u skladu s liturgijom i u ozračju svoje svakodnevice.

Ivan Pavao II, Krunica Djevice Marije, br. 41-44

MOLITVA I POSVETA OBITELJI MAJCI BOŽJOJ TRSATSKOJ

 

Bezgrešna Djevice Marijo, Majko Isusova i naša Majko!

Na našem Trsatu, ti kao Majka Milosti, svim Isusovim vjernicima iskazuješ majčinsku ljubav i tako izvršavaš oporuku svoga božanskog Sina koji nas je, umirući na križu, povjerio tebi.

Ponizno te molimo, sa svim narodom Božjim, da budeš naša sućutna i samilosna Majka, Čuvarica i Zaštitnica naša. Sa svim poštovanjem i odanošću te pozdravljamo i tebi se u sinovskoj ljubavi povjeravamo.

Tvome Bezgrešnom Srcu posvećujemo, i tvojoj majčinskoj brizi i zagovoru, danas i zauvijek izručujemo sebe i sve svoje. Po tebi i s tobom, i u zajedništvu sa Sinom tvojim, Gospodinom našim Isusom Kristom, mi se predajemo u ruke nebeskog Oca i njemu izručujemo sve svoje poslove i brige, svoje potrebe i nevolje, svoj život i smrt.

Bezgrešna Djevice, isprosi nam djelovanje i snagu Duha Svetoga da provodimo u život sve obveze koje smo preuzeli svojim krsnim posvećenjem, da se uvijek odričemo zla i grijeha i da u svemu budemo odani svome Spasitelju Isusu Kristu  i Svetoj Crkvi Katoličkoj. Pomozi nam da naš život bude svima dobar primjer u vršenju Božjeg zakona i u prakticiranju kršćanskih kreposti, osobito čistoće.

Iz ovog Trsatskoga svetišta blagoslovi sve nas, naše obitelji, roditelje i djecu, djedove i bake, mladiće i djevojke. S tobom ujedinjene u vjeri neka naše obitelji napreduju u miru i zajedništvu, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, na dobro i rast Crkve i naše domovine. Amen!

glavni oltar slika majke milosti svetiste trsat
KAKO SE MOLI GOSPINA KRUNICA!