Sveti papa Ivan Pavao II. na Trsatu

u molitvi kod Majke Božje Trsatske,

Blagan Duhova, 8. lipnja 2003. godine

 

“Molite se za mene Gospi Trsatskoj dok sam živ i kad umrem!”

U tih je nekoliko riječi Ivan Pavao II. sažeo svoj privatni posjet Trsatu, najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu, braći franjevcima njegovim vjekovnim čuvarima i mnoštvu trsatskih vjernika i hodočasnika koji su ga dočekali na blagdan Duhova, 8. lipnja 2003. godine. Prvi hodočasnik svijeta je osobno molio pred čudotvornim likom Majke Milosti od Nazaretske kućice koji stoji na glavnom oltaru trsatske bazilike.

Papa je na Trsat stigao na blagdan Duhova poslije podne. Dočekalo ga je mnoštvo na trgu pred crkvom i na prostoru za slavljenje misa na otvorenom u Marijinu perivoju. Na ulazu u Svetište su ga srdačno pozdravili tadašnji pokrajinski franjevački starješina, provincijal fra Lucije Jagec i gvardijan i čuvar Svetišta fra Matija Koren; danas je fra Lucije čuvar Svetišta.

Dok je prolazio crkvom, gvardijan mu je ukratko iznio povijest Trsatskog svetišta, a pred oltarom mu je upravio riječi svečanog pozdrava i predao kao dar Raj duše (1560.) Katarine Frankopanske i faksimil-izdanje povijesti Trsatskog svetišta Historia Tersattana, objavljena prvotno godine 1647., autora fra Franje Glavinića. To su dva najstarija spisa o Trsatskom svetištu; drugi je povijest Svetišta, a prvi je osobito svjedočanstvo da je Trsatsko svetište bilo širitelj marijanske misli i bogate duhovnosti i pobožnosti.

Kad je Papa došao pred oltar Gospe Trsatske, zatražio je da se klecalo pomakne do samog Gospina oltara i onda kleknuo na to klecalo pred likom Gospe Trsatske. Udubio se u tihu molitvu i predano promatrao sliku Gospe Trsatske.

Učinio je Papa još jednu hodočasničku gestu. Darovao je, naime, Svetištu krunicu i taj dar popratio riječima: “Molite za mene dok sam živ, a i kad budem umro”! Bio je, dakle, molitelj i predvodnik zajedničke molitve prisutnih, ali je i s povjerenjem zatražio molitvu drugih za samoga sebe, kako živa tako i mrtva.

Ne smije se prešutjeti da se ovim svojim hodočašćem papa Ivan Pavao II. uključio u proslavu 550. godišnjice franjevačkog služenja Svetištu Trsatske Gospe.

U svom pozdravnom govoru trsatski je gvardijan spomenuo da franjevci služe u Svetištu pet i pol stoljeća. Zbog tog dugovječnog služenja Majci Božjoj Trsatskoj, Papa je očito htio nagraditi prisutne franjevce i učinio je to na jednostavan, ali očinski način. Dopustio je da mu pristupe svi nazočni franjevci; bilo ih je pedesetak.Primio je sve prisutne franjevce kao da prima kakve crkvene ili društvene dostojanstvenike, ne obazirući se ni na njihovu dob niti na njihove službe.

Bio je to očit znak da priznaje i odobrava pet i pol stoljetno služenje bezbrojnih franjevaca u Trsatskom svetištu i da želi mlade franjevce, a oni su bili većina nazočnih u tom svečanom pozdravljanju, ohrabriti da nastave služenje svojih predaka.

Papa Ivan Pavao II. 5 dana u Rijeci
22.10. spomen na Ivana Pavla II.
GALERIJA slika - papa Ivan Pavao II - 2003
papa ivan pavao drugi na trsatu rijeka
ivan pavao drugi letak dolazak pape u Rijeku papa među nama