MILOSNA SLIKA MAJKE BOŽJE

    Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena »Majka milosti». Naime, kada se vraćao iz Avignona u Rim, posjetio je usput i gradić Loreto, nadaleko glasovito Gospino svetište. Tu se sastao s velikim brojem hodočasnika iz hrvatskih strana, neutješenih zbog preseljenja Nazaretske kućice iz Trsata u Loreto. Njihova je pobožnost Papu veoma ganula i on im je iz Rima po franjevcu ocu Bonifaciju poslao čudotvornu sliku Majke Božje, koja se i danas štuje na Trsatu.

   »Majka Milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti Otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji je pohode. Zbog štovanja koje joj je iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa.

    Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj Marija dijeli svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru Svetišta, ispred kojega se mnogi vjernici zadržavaju u molitvi pred likom Majke Milosti.

OPIS SLIKE MAJKE BOŽJE TRSATSKE

Čudotvorna slika “Majke Milosti” izrađena je na cedrovoj dasci. Njezin sveukupni sadržaj nije lako izraziti. Podijeljena je na tri dijela a po nekima ona je zbir od pet slika.

I.) U sredini je Blažena Djevica Marija koja je rodila Isusa i pruža ga nama. Marija doji – hrani maloga Isusa. Marijin blagi pogled usmjeren je prema Isusu ali i prema nama koji je gledamo. Isus premda je dijete, ima ozbiljno lice i podiže ruku za blagoslov.

II.) U gornjem redu, prikazani su najvažniji događaji iz povijesti spasenja: Utjelovljenje i Otkupljenje. Lijevo je prikaz Navještenja Gospodinovog u Nazaretu a u desnom gornjem kutu prikaz je Isusa koji umire za nas na križu u Jeruzalemu i podno križa daje nam Mariju za Majku.

III.) U donjem redu, prikazani su svjedoci Crkve. Ono što je Isus propovijedao nastavili su učenici! S lijeve strane su sv. Nikola, sv. Bartol i sv. Stjepan, đakon a desno su sv. Petar, sv. Ivan i sv. Pavao, apostoli.

majka bozja trsatska rijeka 650

MAJKA BOŽJA TRSATSKA

Majka Milosti, kraljica Jadrana, Zvijezda plavoga mora, zaštitnica pomoraca i čuvarica grada Rijeke.

Majko Božja Trsatska, moli se za nas!

MOLITVA GOSPI TRSATSKOJ
pjesma Nebeskoj Majci

 

Zdravo Gospo Trsatska, sveta Majko milosti,
okrunjena Djevice, kazuj nam put svetosti.

Jednog jutra osvanu,
na brežuljku Trsatskom,
kuća tvoja, Marijo,
Nazaretski sveti dom.

Kad se kuća preseli,
vjernici su žalili.
Al’ ih slika lika tvog
utješi, razveseli.

Tebi Djevo Bezgrješna
puk se rado utječe,
u nevolji, potrebi
k tebi Majko vapije.

Zagovoru moćnom tvom
molitve povjerava,
s povjerenjem u tebe
srce svoje izlijeva.

Ti nas učiš, Marijo,
Bogu vjerno služiti,
svetoj volji njegovoj
svim se bićem predati.

Svojim srcem majčinskim,
dušom čistom, poniznom
brižno bdiješ nad nama,
upravljaš nas k Sinu svom.

Kako slatko duši je
tu na brijegu Trsatskom
primit svetu okrepu
na tom mjestu milosnom.

Nek nas prati, Marijo,
pogled tvoj pun ljubavi,
Sinak tvoj u naručju,
neka nas blagoslovi.

napisala: Ivana Lukić

POSVETNA MOLITVA

Majci Božjoj Trsatskoj

 

  Zdravo Zvijezdo plavoga mora, Majko Božja Trsatska, Presveta Djevice i Bogorodice! Sada i zauvijek, Tvome Prečistom Srcu posvećujemo sebe i svoje obitelji!

     Sveta Mati s Trsata, prikaži nas Bogu Ocu, Sinu Isusu i Duhu Svetomu. Isprosi nam mir i dobro i Božji blagoslov. Čuvaj nas i brani od svakoga zla, vidljivoga i nevidljivoga.

   Trsatska Gospo, izmoli nam, sa svetim Josipom, milost nasljedovati svetu Nazaretsku Obitelj. Tvome se zagovoru povjeravamo i pod Tvoju zaštitu stavljamo svoje živote i svoju budućnost!

    Majko Milosti, kada dođe zadnja ura, pomozi nam doći k Tebi u nebeski Raj gdje vladaju vječni mir, neizreciva radost, ljubav i zajedništvo Svevišnjega i Trojedinoga Boga sa svima svetima. Amen.

 

Neka Gospodin po zagovoru Majke Božje Trsatske svima Vama i Vašim najmilijima udjeli obilje svojih milosti.

Svetište Majke Božje Trsatske Rijeka, Gospa Trsatska