Križni put

Naše svetište Majke Božje Trsatske svake godine okuplja veliki broj hodočasnika, pobožnika i molitelja. Svi oni u svom hodočasničkom programu naglasak stavljaju na svečanu euharistiju u Svetištu. Kao pripremu za hodočasničko slavlje gotovo uvijek pristupaju sakramentu ispovijedi i mole križni put na Fortici. Stari Križni put je već dotrajao. Zbog toga što je bio zbijen u malom prostoru, to jest, samo na jednoj stazi, nije se mogla niti razviti procesija.

Osjetili smo potrebu napraviti nešto bolje, prikladnije i ljepše za molitvu i pobožnost. U dogovoru s provincijalnim ministrom fra Željkom Železnjakom pristupili smo poslu oko uređenja novog Križnog puta još u srpnju 2012. godine. Autor Križnog puta je akademski kipar Anto Jurkić, a dipl. ing. arh. Mimo Bašić rasporedio je postaje na novom raskošnom prostoru Fortice. Prokopali smo još jednu stazu i iskoristili tri postojeće te na njima rasporedili 15 postaja križnog puta. Staza je duga 650 metara. Popločena je tlakovcima tako da je pristup uvijek dostupan za šetnju i molitvu na Fortici. Nema ni blata ni prašine. Betonska postolja postaja su opločena kamenom “Kanfanarom”. Skulpture, jedna, dvije ili tri po postaji su brončane, a križ je drveni. Postavljena su još četiri nova rasvjetna tijela sa zvučnicima za ozvučenje.

Postaje Križnoga puta je blagoslovio kardinal Josip Bozanić, na prvu korizmenu nedjelju 2013. godine, te je ujedno blagoslovljen i završetak obnove Trsatske Kalvarije u kojoj mnogi vjernici, hodočasnici i prolaznici nalaze mir i mjesto za molitvu.

Na brončanoj ploči posvete naveden je i drugi razlog postavljanja Križnog puta osim pobožnosti:

„Križni put podižu braća
Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda
na spomen 800. godišnjice dolaska franjevaca u Hrvatsku,
500. godišnjice nastanka franjevačke pokrajine
Bosne-Hrvatske u zapadnoj Hrvatskoj,
300. godišnjice krunidbe slike Gospe Trsatske.“