Trsatsko Svetište – HRVATSKI NAZARET

SVETA NAZARETSKA OBITELJ ISUSA, MARIJE I JOSIPA

Uloga obitelji

Obitelj ima prevažnu ulogu u životu svakog čovjeka. U obitelji čovjek dolazi na svijet, razvija se, raste, sazrijeva… Tu usvaja osnovne vrjednote s kojima odlazi u život. Ono što se, iz bilo kojeg razloga, propusti u obitelji, uglavnom više nitko ne može ili teško može čak i djelomično nadoknaditi. Praćen članovima svoje obitelji čovjek odlazi s ovog svijeta. Obitelj je jednostavno prirodno okružje za normalan razvoj i život svakog čovjeka. Zdravlje svakog društva ovisi od zdravlja obitelji. Propast društva počinje također propadanjem obitelji.
Crkva je toga svjesna i upravo zato nam danas stavlja pred oči svetu nazaretsku Obitelj u kojoj nam je Bog dao divan uzor obiteljskih kreposti i uzajamne ljubavi, te nas potiče da je nasljedujemo. Crkva također danas usrdno moli da se trajno ugledamo u Svetu Obitelj, te se poslije nevolja ovoga života njoj pridružimo u vječnoj slavi.

Spasimo obitelj

Važnost ovog blagdana danas je možda aktualnija nego ikada, jer je obitelj u opasnosti. Napadnuta je i ruše joj temelje u ime „civilizacijskih dostignuća“. Svjesni toga, naši su biskupi u svojoj poslanici iz 2006. „Obitelj, zajednica i zajedništvo vjere, života i ljubavi“ napisali: „Svjedoci smo da je obitelj kao temeljna zajednica i društva i Crkve u naše doba napadnuta s mnogih strana i na razne načine.
Gotovo je nevjerojatno da i najodgovornija tijela pojedinih zemalja donošenjem protunaravnih zakona usmjerenih protiv obitelji izravno doprinose rastakanju društva koje predstavljaju“. Biskupi su zavapili: „Spasimo obitelj!“ Probudimo se i progledajmo dok ne bude prekasno!

Molitva za naše obitelji

Sjetimo se nezaboravnog slavlja u Ninu 02. rujna 1979., kada smo s toliko ponosa slavili 1.300 godina kršćanstva u Hrvata i 1.100 godina neprekinute veze sa Svetom Stolicom. Tom prigodom smo kao svoj program i zavjet uzeli moto: „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu Misu“. Zavjetovasmo se tada i svake večeri u 21 sat izmoliti Ispovijest vjere Hrvata katolika. Tada smo dnevnu molitvu i sv. Misu prepoznali kao nešto veoma bitno što nas je sačuvalo u prošlosti, ali i kao zalog sretne budućnosti. Na to su nas podsjetili i naši biskupi u već spomenutoj poslanici. Što je ostalo od toga? Kršćanska obitelj bi trebala biti sveta posuda iz koje izlaze bolje generacije. I doista će to biti ukoliko bude trajno ugledala u Svetu Obitelj. Očito je da drugog puta nema!

Zato svakodnevno molimo i u našem Svetištu Majke Božje u Hrvatskom Nazaretu na Trsatu, svetu nazaretsku Obitelj za naše obitelji.

MOLITVA ZAGOVORA SVETE OBITELJI ZA NAŠU OBITELJ

Bože, od kojega dolazi svako očinstvo na nebu i u na zemlji, Oče koji si Ljubav i Život, neka svaka obitelj na zemlji posredstvom Tvoga Sina Isusa Krista, rođena od žene i posredstvom Duha Svetoga, izvora Božje ljubavi postane istinsko svetište života i ljubavi za nove naraštaje koji se uvijek obanvljaju.
Neka Tvoja milost vodi misli i djela supružnika prema dobru njihovih obitelji i svih obitelji svijeta. Neka mladi naraštaji nađu u obiteljima oslonac za razvoj svoje osobnosti i rast u ljubavi i istini. Neka se ljubav ojačana milošću sakramenta braka pokaže jačom od svake slabosti i krize kroz koje ponekad prolaze naše obitelji.
Bože, molimo Te, po zagovoru Svete Obitelji iz Nazareta, da Crkva u svim narodima na zemlji može plodno vršiti svoje poslanje u obiteljima i po obiteljima. Ti si Život,Istina i Ljubav u zajedništvu sa Sinom i Duhom Svetim. Amen.

sv. papa Ivan Pavao II

Obitelj je zajednica vjere

Danas smo svjedoci tolikih teorija i praktičnih djelovanja koja ruše obitelj i obiteljske vrjednote. Mediji nas time zapljuskuju svakodnevno. A kako Crkva shvaća obitelj? Obitelj je izvorna stanica društvenog života. Ona je naravna zajednica u kojoj su muž i žena pozvani na sebedarje u ljubavi i darivanju života.
Obitelj je zajednica u kojoj se, od samoga djetinjstva, mogu usvajati moralne vrijednosti, gdje se može započeti Boga častiti i dobro se služiti slobodom. Obitelj nije samo čista svrhovita institucija – nije benzinska stanica, koja se tu i tamo koristi, da bismo nešto pojeli, promijenili odijelo i prespavali. Nije klub televizijskih gledatelja, čiji članovi sjede pred televizijskim ekranom. Nije labav zajednički skup učenika i službenika, koji se povremeno sastaju i opet razilaze. Obitelj čini pravu zajednicu koju je Bog htio. A kršćanska obitelj je u svojoj biti vjerska zajednica.

Ideal svete Obitelji

Danas se plašimo riječi: svet, svetac, svetost. Ono što je sveto izgleda nam daleko, strano, nedohvatljivo, nešto što pripada prošlosti. Jednom riječju, nešto što nije za nas i naše vrijeme. Jer, život je danas drugačiji, teži, kompliciraniji, pravdamo se neprestano. Sve se promijenilo, uzdišemo s nostalgijom za prošlim i čini nam se manje zahtjevnijim vremenima. Kako se onda trajno ugledati u svetu nazaretsku Obitelj? Nije li to iluzorno i frustrirajuće? Može li Sveta Obitelj u današnjem vremenu, u kojem je sve manje ideala a sve više idola biti uzor za oblikovanje našeg obiteljskog života? U početku Svetu Obitelj tvore dva posve normalna čovjeka koji postaju roditelji. Josip mora prihvatiti da dijete nije njegovo. Dijete je rođeno na putu, u štali, u nesigurnim i avanturističkim prilikama. Neko vrijeme nakon toga obitelj mora, zbog Herodove prijetnje, bježati u Egipat, u zemlju gdje su nekoć sinovi Izraelovi živjeli u ropstvu. I opet je prošlo neko vrijeme dok se obitelj nije skrasila u svojemu domu, u Nazaretu.
A sin? On će na kraju umrijeti sramotnom smrću. Sve drugo, samo ne idila! Riječ je dakle o obitelji čiji je život nemiran, opterećen teškim udarcima sudbine. Ta obitelj nije sveta zato što bi bila slatka, preobražena, uzvišena, nego zbog svoje sposobnosti da u svim životnim poteškoćama ne izgubi povjerenje, nadu, vjeru, ljubav. Sveta je zato što njezini članovi stoje jedni iza drugih, premda ponekad svi ne razumiju dokraja postupke drugoga. Sveta Obitelj – ona nije nedostižni ideal. Ona je izazov koji vrijedi nasljedovati.

Svetište Majke Božje Trsatske Rijeka