Proslava sv. Jurja 2020.
u župi sv. Jurja na Trsatu

U ovoj pastoralnoj godini svoju pozornost željeli smo usmjeriti na kulturu pastorala i pastoral kulture. Naš grad Europska je prijestolnica kulture te smo u tom duhu i mi željeli dati svoj doprinos kulturi o slavlju našeg župnog zaštitnika sv. Jurja.

Naši vrijedni vjeroučenici s vjeroučiteljicama su slikali vjerske kulturne znamenitosti našega grada i okolice. Uglavnom su to prikazi naših crkava. Po tome se vidi i vrijednost sakralne kulturne baštine u našem gradu, značaj ne samo za povijest nego i za sadašnjost jer te zgrade, kulturna dobra, mjesta su okupljanja žive Crkve, ljudi, građana koji svojim kršćanskim životom unose Božji duh i u ta mjesta, u našu okolicu i u naš grad. Zgrade su to koje su nastale iz pobožnosti i za pobožnost, napravljene su darovima mnogih generacija vjernika i drugih dobrotvora, a napravljene su za te iste vjernike, da budu mjesta zajedničkog slavlja i približavanja Bogu.

Planirali smo povodom našeg župnog blagdana u župnim prostorijama organizirati izložbu ovih radova, međutim ove novonastale okolnosti su nas u tom naumu spriječile. Ipak da trud naših najmlađih ne ostane neprimjećen, odlučili smo na ovaj, virtualni način izložiti njihove radove.

Radujemo se skorom osobnom susretu, radujemo se ponovnom ispunjavanju naših crkava pjesmom i molitvom vjernika i zajedničkom slavlju u kojem ćemo i osobno čestitati našim najmlađima.

 


 

 

 


 

 

 


 

 

Čestitamo im svima i zahvaljujemo.

Neka nas prati nebeski zagovor našega sveca zaštitnika, sv. Jurja da ustrajemo u dobru i da se po svojim talentima i sposobnostima Bog uvijek iznova proslavlja u našim životima.