TRSATSKI HODOČASNIK, sveti papa Ivan Pavao II

S pravom se u našem Svetištu osim Majci Božjoj Trsatskoj – možemo trajno moliti papi Ivanu Pavlu II. Njegova prisutnost na Trsatu je opipljiva jer ovaj papa privlači pažnju mnogih vjernika i ljudi jednako kao za života na zemlji tako i sada. Neka nas zagovara u nebu

Ispred Svetišta stoji prepoznatljivi kip, spomenik „Trsatski hodočasnik“, rad kipara Anta Jurkića. Spomenik svetom papi Ivanu Pavlu II. postavljen je u znak sjećanja na Papin posjet u Rijeku i na Trsat koji se dogodio 08. lipnja 2003. i svjedoči da su Riječani radosno i s poštovanjem primili i pratili papu Ivana Pavla II. za njegova trećeg pohoda Hrvatskoj.

Trsatski hodočasnik prikazuje Papu kako kleči pred likom Gospe Trsatske. papa je po povratku u Rim rekao da je želio hodočastiti na Trsat i pridružiti se brojnim hodočasnicima u dugoj povijesti tog Svetišta. To je spomenik čovjeku koji je bio blizak svima i koji je Boga učinio bliskim mnogima.

Želja je akademskog kipara gosp. Ante Jurkića bila s ovim kipom prikazati lik svetog Ivana Pavla II. kao hodočasnika i dati mu doličnu posvetu nakon njegova pastirskog pohoda Hrvatskoj 2003. godine.

Bilo je to posljednje ovozemaljsko putovanje ovog sveca u Lijepu našu, koje i danas odzvanja u srcima svih hrvatskih vjernika. Tko ne bi upamtio trenutak molitve današnjega sveca pred čudotvornom slikom Majke Milosti na Trsatu? Riječ je o dojmljivom kadru pape Ivana Pavla II. trajno uronjenog u molitvu za bolju budućnost Katoličke Crkve.

Skulptura je brončana, visoka 2,8 m, teška oko jedne tone. Napravljena je kao prvi spomenik nakon papine smrti 02. travnja 2005. godine. Kip Trsatskog hodočasnika blagoslovio je na blagdan Gospe Trsatske 10. svibnja 205. godine, kardinal Josip Bozanić. Spomenik je izliven u ljevaonici umjetnina zagrebačke Akademije likovne umjetnosti. Darovatelji su bili Vlada Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Hrvatska turistička zajednica.
Pristup je bio standardan: iz mnoštva skica, izabrana je jedna u klečećem stavu. Kip predstavlja papu koji se klanja pred glavnim oltarom Svetišta i Svetohraništem te euharistijskim Sakramentom, iznad kojega je čudotvorna slika Majke Božje Trsatske, te vjerodostojni pogled ovog marijanskog pape prema Majci Božjoj.

Nije bilo nikakvih ograničenja dok se radilo umjetničko djelo. Snimljen je i film o razdoblju od ideje do realizacije kipa, koji nažalost nikada nije montiran.
Jedanaest godina kasnije, svaki vjernik koji hodočasti na Trsat, pomoli se ispred kipa Pape, Trsatskog hodočasnika. Izgleda s ovom skulpturom kao da je papa trajno među nama! Uz Majku Božju na Trsatu se moli i zagovor Ivana Pavla Velikog, sveca naših dana. Njegov grob je u Rimu u Vatikanu, ali njegova prisutnost se osjeća i u našem Svetištu. Hvala mu na tome! Neka nas zagovara i svakoga koji mu se pomoli, neka ovaj Veliki papa s neba pomogne u njegovim potrebama.

Neovisno o uspješnosti skulpture, papa je svetac koji će uvijek okupljati vjernike ali i povijesna ličnost koji privlači pažnju svih ljudi. Mnogi se i duže zadrže, kip je pomalo istrošen, dodirom mnoštva vjernika. Vjerujemo da će mnoge molitve biti uslišane, jer je riječ o simboličnom mjestu za Rijeku i Hrvatsku – našem najstarijem marijanskom Svetištu u kojem se sjećamo Nazaretske kućice i svete nazaretske obitelji Josipa, Marije i Isusa.

kip pape Ivana Pavla II na Trsatu ispred Svetišta