zbor svetista majke božje trsatske

ZBOR SVETIŠTA MAJKE BOŽJE TRSATSKE

KRATKA BIOGRAFIJA

 

Mješoviti zbor Svetišta Majke Božje Trsatske redovito nastupa na svetoj misi nedjeljom u 10,00 sati, kao i prilikom svih važnih blagdana u Svetištu. Pod vodstvom Klaudije Kraljić i uz orguljašku pratnju Josipa Strčića zbor danas okuplja oko 40 stalnih članova iz različitih župa grada Rijeke i okolice.

Nastao je na prijelazu iz 19. u 20. st i dugo vremena su ga vodili franjevci, a posljednjih desetljeća 20. st vjernici laici. U to doba zbor je surađivao sa franjevačkim glazbenicima poput fra Kamila Kolba, fra Bonaventure Dude i drugih. Upravo djela ova dva skladatelja zbor i danas rado izvodi, naročito Staroslavensku misu sv. Andrije, koju je fra Kamilo Kolb skladao upravo na Trsatu 1913. godine. Zbor vrlo rado izvodi djela Šime Marovića, kapelnika splitske prvostolnice sv. Dujma, naročito njegovu “Hrvatsku misu” iz 1977. godine, ali i drugih domaćih i stranih skladatelja.

Zbor je snimio dva nosača zvuka, prvi „Zdravo Marijo“ prilikom dolaska pape Ivana Pavla II. u Rijeku, a drugi „U se vrime godišta“ s božićnim popijevkama iz cijele Hrvatske.

Nastupao je u gotovo svim crkvama grada Rijeke i okolice te diljem naše domovine od Pule, Karlovca, Zagreba, Čakovca, Kloštra – Ivanića, Našica te do nastupa u Vukovaru – gradu heroju koji je zboru posebno ostao u sjećanju. Nastupio je i izvan Hrvatske – Slovenija (Brezje) , Italija (Padova, Rim) , Austrija (Graz), Češka (Velehrad), Poljska (Krakow, Jasna Gora) i Mađarska (Esztergom).

Osobito se pamti povijesni događaj za Svetište Majke Božje Trsatske – doček pape Ivana Pavla II., kada ga je zbor s pjesmom svečano dočekao. Zbor je sudionik smotre zborova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, surađuje s drugim crkvenim zborovima, organizira susrete crkvenih zborova u Svetištu i neizostavni je čimbenik pri Svetištu, uvijek na raspolaganju franjevcima, koji prate i podržavaju njegov rad.

Probe zbora su utorkom i petkom u 19,00 sati u prostorijama Pastoralnog centra – aule pape Ivana Pavla II.

PROBE ZBORA

Probe zbora Svetišta Trsat održavaju se utorkom i petkom u 19h

Leave a Reply