POSLJEDNJI ISPRAĆAJ VELIKOG ČOVJEKA, FRANJEVCA I SVEĆENIKA FRA SERAFINA

KOMEMORACIJA FRA SERAFINU

Dana 26. siječnja 2017. oprostili smo se od fra Serafina Sabola, dugogodišnjeg trsatskog gvardijana, čuvara svetišta i organizatora brojnih manifestacija od kojih se najviše ističe organizacija dolaska sv. pape Ivana Pavla II. u Rijeku 05. lipnja 2003.

Prijepodne u 10:00 sati u Auli pape Ivana Pavla II. za čiju izgradnju je najzaslužniji upravo fra Serafin održan je komemorativni skup na kojem su se riječima zahvale i sućuti obitelji, prijateljima te trsatskim franjevcima od fra Serafina oprostili sadašnji gvardijan trsatskog samostana fra Antun Jesenović, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak te riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić koji je nakon svoga oproštajnog govora pročitao i tekst kardinala Josipa Bozanića koji je, zbog zdravstvenih razloga, bio spriječen doći na ispraćaj.

POGREB FRA SERAFINA

Potom je uslijedila procesija od kipa pape Ivana Pavla II. ispred trsatske bazilike prema trsatskom groblju koja se sastojala od velikog broja svećenika, redovnika i redovnica, brojnih framaša, pripadnika Franjevačkoga svjetovnoga reda, Trsatskog puhačkog orkestra, mladih u nošnjama i mnoštva prijatelja pokojnog fra Serafina te vjerničkog puka.

U 13h započeli su sprovodni obredi koje je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, a prisutni su bili i krčki biskup u miru mons. Valter Župan koji je posvjedočio fra Serafinovu otvorenost i spremnost da uvijek primi svakoga čovjeka te bjelovarsko – križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

O fra Serafinovu životu, a pogotovo njegovom gotovo tridesetogodišnjem boravku u Rijeci na Trsatu govorio je fra Emanuel Hoško koji je najveći dio službe s fra Serafinom proveo zajedno najprije na Sigetu u Zagrebu, a potom i na Trsatu.

MISA ZADUŠNICA

Nakon ispraćaja fra Serafina na trsatskom groblju, uslijedila je misa zadušnica u Bazilici Majke Božje Trsatske u koncelebraciji brojnih svećenika te trojice biskupa.

U prepunoj bazilici na Sv. misi prisutna je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Svečano misno slavlje pratilo je pjevanje zbora bazilike Majke Božje Trsatske koji je sam fra Serafin svojevremeno osnovao.

ZBOGOM LEGENDO TRSATA

Oprostili smo se od velikog čovjeka, brata i prijatelja fra Serafina, franjevca i svećenika Trsatskog Svetišta Majke Božje Trsatske. Njegovim odlaskom izgubili smo puno i to ćemo vidjeti bolje kada u potpunosti shvatimo da nas je napustio naš legendarni fratar.

Fra Serafin je prešao u vječnost, kamo ćemo jednom svi poći. Neka mu je laka hrvatska zemlja.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!
I svjetlost vječna svjetlila mu.
Počivao u miru Božjem.
Amen.

Idući broj vjesnika našeg Svetišta “Marijin Trsat” posvetit ćemo današnjem događaju. Zbogom fra Serafine!

Hvala fotografskom studiju “Foto Kurti” Rijeka i gosp. Nikoli Kurtiju za fotografije.