DOJMOVI NOVAKA O PROTEKLOJ GODINI NOVICIJATA

Završila je godina Novicijata za generaciju novaka 2015/2016, radosni smo što su bili s nama u Svetištu Majke Božje Trsatske. Trsat i franjevački način života u našem samostanu i Svetištu svakom franjevcu ostavlja duboki trag u redovničkom životu. Mnogi ste upoznali kroz ovu godinu dana ovu našu braću!

PROČITAJTE dalje u tekstu njihove dojmove i molite se za njih, kako bi uspješno nastavili svoj put formacije na teološkom studiju u Zagrebu.

Fra Siniša Pucić

Biti u novicijatu u rodnom gradu za mene je prvenstveno bila velika milost, jer me već pola života Majka Milosti prati zagovorom, a proteklih godinu dana osobito kao onoga koji je odlučio cijeli živjeti služiti Gospodinu i ljudima po primjeru sv. Franje. Novicijat mi je puno pomogao da prvenstveno kao nikad dosad osjetim radost bratskog života, ali i da puno bolje spoznam vlastitu grješnost i malenost te stoga dobijem snažan poticaj za rad na sebi. Zahvaljujem prvotno Bogu i Majci Božjoj Trsatskoj, a potom i odgojiteljima i ostaloj braći u samostanu te mojim voljenim Riječanima što su imali godinu dana strpljenja sa mnom i posvijestili mi koliko je predivno biti Kristov i u međusobnom bratsko-sestrinskom zajedništvu živjeti Božju ljubav za svakog čovjeka, za cijeli svijet. Volim te Rijeko!

fra sinisa pucic

Fra Ivan Ivanković

„Bogu na slavu i na korist meni i ostalim novacima“

Godina novicijata bila je ispunjena i mogu iskazati zadovoljstvo ovim razdobljem, vjerujući da je bilo Bogu na slavu, a na korist meni i ostalim novacima. Razdoblja molitve, razmatranja i učenja, spojena s iskustvima djelovanja među ljudima (pučke misije, ulična evangelizacija i dr.), obilježila su ovu godinu, a sve nas pripremila na daljnju formaciju. Također, vjerujem kako iskustvo boravka na Trsatu pod osobitim zagovorom Blažene Djevice Marije, Majke Milosti, meni i drugima daje posebnu milost i priliku, ali i odgovornost za daljnji tijek naših života.

!

Fra Ivan Ivankovic

Fra Marko Bagarić

Novicijat je prošao jako brzo i bilo je jako lijepo. Hvala najprije dragom Bogu na ovom predivnom iskustvu.Godina dana provedena pod okriljem i zaštitom Majke Božje ostavila je dubok trag u meni ,a vjerujem i u mojoj braći.Htio bih se zahvaliti i starijoj braći franjevcima i našim magisterima  koji su svojim savjetima i iskustvom doprinjeli da se izgradimo u zrelije ljude i redovnike.Hvala mnogobrojnim Riječanima koji su nam svojom ljubažnošću i ljubavlju uljepšali ovu godinu novicijata.

 

Fra Marko Bagaric

Fra David Vrbanec

„Zahvaljujem na svim primljenim milostima“

Još jedna lijepa godina u našoj formaciji. Zahvaljujem Gospodinu na svim milostima koje sam primio u ovoj godini novicijata i na svim predivnim iskustvima.

 

 

Fra David Vrbanec

Fra Srećko Bekavac

Zanimljiva godina, drugačija od drugih godina naše formacije, po mnogočemu posebna. Posebna je i po zatvorenosti, tj. malo većoj izoliranosti od svijeta u kojoj se više otvaramo Kristu. Upravo u toj izoliranosti upoznajemo sebe i Božje planove koje ima s nama. Stari naziv za novicijat je godina kušnje. U toj godini smo bili kušani, a i sami smo kušali Božju dobrotu. Bogu hvala i slava!

Fra Srecko Bekavac

Fra Vinko Brković

Kako reći i opisati novicijatsku godinu u samo nekoliko rečenica? Ako slika govori tisuću riječi trebalo bi mi minimalno 1000 slika za izreći barem dio ove godine. Hvala dragome Bogu na ovoj godini milosti u Godini milosrđa; u kojoj sam osjetio da stvarno kroz ovaj grad Rijeku i kroz ovo Svetište teče rijeka milosrđa i sve to pod okriljem Majke milosti – Gospe Trsatske. Predivna godina koja definitivno zauzima posebno mjesto u životu jednog redovnika.

Fra Vinko Brkovic

Fra Samuel Azemi

Prelijepo iskustvo u ovoj Godini milosrđa. Bogu hvala za ovu godinu kušnje u kojoj sam produbio vjeru i stekao prelijepu veliku obitelj. Zahvaljujem se svima vama dragi prijatelji koje sam upoznao ovdje na Trsatu. Uvijek ćete mi ostati u lijepom sjećanju i u molitvi. Od srca vam želim mir i dobro!

 

 

 

fra Samuel Azemi

Fra Marko Ćosić

Mnogi će za ovu godinu reći da je to godina „kušnje“. Sve u svemu, ova godina nije bila u tom smislu kušnja, koliko je to u biti bilo kušanje redovničkog načina života. U ovoj godini sam imao priliku još više upoznati franjevački način života, tj. život u bratstvu. Za mene osobno ovo je bila godina milosti u Svetištu Majke Milosti. Bila je ovo prilika za istinski susret sa živim Bogom u samoći i tišini samostana. Osobno sam jako Bogu zahvalan za ovu godinu dana u kojoj sam stekao mnoga saznanja, te izbliza sam upoznao način života jednog redovnika franjevca. Sve je to pomoglo da se upozna smisao posvećenog života i da na kraju novicijatske godine možemo potpuno prihvatiti redovničke zavjete. Godina novicijata i samo Svetište Gospe Trsatske mi se jako urezalo u srce i zato vjerujem da će ovo mjesto kako i mnogim hodočasnicima tako i meni ostati mjesto posebnog susreta s Isusom preko njegove Majke.

fra Marko Cosic

Fra Ivica Berišić

U godini novicijata stekao sam iskustvo koje se nikako ne može usporediti s cjelokupnim životnim iskustvom koje sam imao prije dolaska na Trsat. Zahvalan sam Bogu, fratrima i vjernicima što su mi omogućili iskusiti milost novicijata. Iako nije bilo lako suočiti se s kušnjama novicijata, milost koja je uslijedila učinila je da ova godina ima smisla i da postane temelj moga redovničkog života. Nadam se da ću i ja imati prilike obogatiti nekoga zadobivenim milostima. Bogu hvala i slava!

 

 

Fra Ivica Berisic

Fra Antonio Kirin

„Pomoć za daljnji hod za Kristom“

U ovoj godini novicijata imao sam milost otkrivati svoje nedostatke, iako ih možda nisam do kraja rješio, ali sam shvatio na čemu u daljnjem hodu za Kristom moram poraditi. Isto tako je bilo i s otkrivanjem onih dobrih strana u meni. Zahvaljujem svojoj braći što su mi pomogla da upoznam ljepotu življenja u bratskoj zajednici. Nadam se da će mi ovo iskustvo novicijata kroz život puno pomoći, bez obzira gdje me Gospodin bude vodio.

Fra Antonio Kirin

Fra Juraj Gelemanović

Bogu hvala na ovoj godini milosti i kušnje pod budnim okom Gospe Trsatske. U ovoj godini osim što sam prošao ključnu godinu formacije na mom redovničkom putu, stekao sam puno lijepih prijateljstava i puno toga novoga naučio, ojačao se za daljnje penjanje ka Nebu, još više osjetio disanje jedne veće zajednice, i što je najvažnije još sam se više sprijateljio s Kristom. Zahvalan sam Bogu na ovoj godini koju ću sigurno s radošću pamtiti cijeli život. Hvala i svim novim prijateljima u samostanu i izvan njega koji su sa mnom ove godine živjeli i koji su se sa mnom družili. Mir Božji nek je sa svima vama.

Fra Juraj Gelemanovi

MIR I DOBRO ŽELE VAM TRSATSKI FRANJEVCI

razgovarao: brat franjevac