Proslava Male Gospe

„Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo.“ (Lk 1, 49)

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, nazvan još i Malom Gospom, slavimo devet mjeseci nakon svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Tako smo i ove godine, 8. rujna, proslavili ovaj blagdan koji je usko vezan s našim Svetištem. Naime, po pobožnoj legendi na trsatskom brijegu stajala je nazaretska kućica u kojoj se rodila Blažena Djevica Marija.

Slavlju je prethodila trodnevna priprava koju je vodio fra Vedran Kos, prošlogodišnji mladomisnik trenutno na službi u Virovitici. U ta tri dana približio nam je eshatološke stvarnosti: pakao, čistilište i raj. Opisujući te stvarnosti približio nam je i ulogu Blažene Djevice Marije u njima kao one koja nam je dala primjer savršene poniznosti i podložnosti volji Božjoj. Svetoj misi prethodila je pobožnost krunice s pjevanim otajstvima, a posljednjeg dana trodnevnice i pobožnost prve subote, tj. posvete obitelji Majci Božjoj Trsatskoj. Također, trodnevni pripravu uljepšali su koncerti Scholae Cantorum i Trio Flores.

Na sam blagdan Male Gospe u našem Svetištu okupio se vrlo veliki broj vjernika koji su kroz cijeli dan obilazili oko oltara Majke Božje Trsatske moleći za sebe i svoje, ali i zahvaljujući Majci Božjoj na svim milostima. Središnje misno slavlje u 18:30 sati predslavio je gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović, a svojim pjevanjem pratio je zbor trsatskog Svetišta. U svojoj se propovijedi biskup osvrnuo na Marijin „Veliča“ (usp. Lk 1, 46-55). Istaknuo je kako je Marija u početku bila „mala“ Gospa, a kasnije „velika“ Gospa: „Što pogleda na neznatnost službenice svoje.“ (Lk 1, 48a). Sve nas, a osobito školarce koji započinju novu školsku godinu, potaknuo je na rast u krepostima kao što je to činila Blažena Djevica Marija.

Neka nam Marija svima bude primjer poniznosti, malenosti i poslušnosti: „Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina.“ (Lk 1, 45)

 

fra Miroslav Durbas