IDA, FRAMAŠICA S TRSATA, OTIŠLA U SAMOSTAN KLARISA

Božja milost i dar poziva

Upoznala sam Idu kada je imala tek 14 godina: novopečena srednjoškolka duge kose i plahih očiju. Bila je to tada jedna vrlo sramežljiva i povučena djevojka koji bi se samo slatko nasmijala kada bih joj se obratila s nekoliko običnih, ali osobnih pitanja. Nekada nije ništa ni govorila. Budući da sam i ja tada bila četiri godine mlađa, iako i dalje starija od nje šest godina, bilo mi je vrlo teško uspostaviti s njom jedan blizak odnos, onakav kakav bi dvije sestre u Kristu, u Frami, trebale njegovati.

Čula sam da je vrlo aktivna u našoj župi sv. Jurja, u Svetištu, čitačica najranije jutarnje mise. Dolazila je svako jutro slaviti Euharistiju mirno i stajavši u klupi. Odisala je pobožnošću već tada. Živjela je na Trsatskim stubama, pri kraju, vrlo blizu Gospi pa je i svaki njen odlazak i dolazak u obitljeski dom bilo malo hodočašće. Tko zna, možda je i to bila njena svakodnevna molitva? Sada kad o tome razmišljam sa svojih 25 godina vidim da je milost Božja bila na njoj i dok je još bila dijete.

Zaručnica Kristova

Pratila sam ju, iako ne aktivno. Nekako sam je ostavila na margini svojih misli kako je vrijeme prolazilo. Odrastale smo, svaka za sebe. Zajedno u brastvu, ali daleke. No, dobila sam još jednu priliku ovo ljeto: otkriti Idu koja mi je bila skrivena. Jednu vrlo slatku, dragu i toplu osobu, štoviše i pričljivu. Iako, s njom je bilo ugodno i šutjeti dok smo hodačastile ususret blagdanu Potpunog oprosta.

Ta je ista Ida, krajem ovog ljeta javno svome bratstvu rekla da je odabrala odazvati se Božjem pozivu i otići u Samostan svete Klare. Odlučila je postatiti klarisa. Odlučila je biti Kristova Zaručnica usprkos današenjem svijetu koji to ne odobrava i osuđuje.

Bog je blagoslovio Framu Trsat jednim predivnim zvanjem. Drago mi je da sam imala priliku upoznati takvu osobu i zagrliti je prije odlaska. I Bogu dragom hvala što mi je dao još jednu priliku i što mi je otvorio srce da vidim svoju sestru unatoč osudama koje sam stvorila.

Draga Ida, moli za nas. Mi ćemo za tebe.
Voli te tvoja Frama Trsat!

napisala Sandra Kvaternik, framašica

Svetište Majke Božje Trsatske Rijeka