OBLAČENJE NOVAKA NA TRSATU

U petak, 26. kolovoza 2016. u svetištu Majke Božje Trsatske u kapelici zavjetnih darova održan je svečani obred oblačenja franjevačkog redovničkog odijela i to za osmoricu mladića koji su završili godinu postulature. Novi franjevci činom oblačenja započinju svoju novicijatsku godinu i simbolično oblačenjem habita ostavljaju starog čovjeka i započinju put ka dubljem nasljedovanju Isusa Krista po primjeru sv. Franje Asiškoga.

Godinu novicijata započeli su: Marko Vuković iz Otoka pokraj Vinkovaca, Ivan Majić iz Zagreba, Hrvoje Šarić iz Pleternice, Marijan Ligenza iz Ruševa, Matija Korčanin iz Koprivnice i Matej Curić iz Cernika. Zajedno s novacima naše Provincije, godinu novicijata započinju i Matija Jurišić iz Splita te Mauricio Jakus iz Pazina za Franjevačku provinciju sv. Jeronima iz Zadra.

Obred oblačenja predvodio je fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a s njim je bio i fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru. U svom nagovoru fra Ilija Vrdoljak naglasio je kako smo sada i na vidljiv način dobili ono što smo duboko u sebi najprije prepoznali, a onda i živjeli u protekloj postulantskoj godini, a to je pripadnost franjevačkoj obitelji te želja da nasljedujemo Isusa Krista. Krista smo primili najprije krštenjem kada su nas znakovito obukli u bijelu haljinu, a sada oblačenjem franjevačkoga habita odgovaramo na Božji poziv da ga još snažnije i radikalnije slijedimo stalno se ugledajući na primjer sv. Franje i njegovo radosno naviještanje evanđelja. Čestitajući novim novacima, provincijal je istaknuo svoju radost što su oblačenju nazočila brojna braća iz Provincije čime su dali snažnu podršku novacima na početku njihove „godine kušnje“.

Zahvalni i radosni što smo sada još vidljivije postali dijelom franjevačke obitelji, preporučamo se svoj braći u molitve uzdajući se u Božju providnost i snažni zagovor Marije Majke Božje Trsatske te se nadamo da će nam godina novicijata biti godina kušnje, ali i godina milosti.