NEDJELJA BOŽANSKOG MILOSRĐA

nedjelja nakon Uskrsa

Dolazim radi grješnika

Poljska redovnica sv. Faustina Kowalska iz Družbe sestara Majke Milosrđa sa redovničkim imenom Faustina od Presvetog Sakramenta je za života ljudima nastojala približiti najveće božansko svojstvo, svojstvo Božanskog milosrđa. Tijekom života je imala nebrojeno susreta sa Živim Isusom, ali i sa Njegovom Majkom Marijom. Isus joj je otkrio jednu od tajni svoje božanske naravi, tajnu milosrđa, vodeći je kroz njezin osobni duhovni put koji je postao važan za cijelo čovječanstvo. Sv. Faustina je sve svoje misli, molitve i svjedočanstva susreta sa Bogočovjekom ostavila u svojem ¨Dnevniku¨ za kojeg joj je Isus rekao da ga piše. To je jedna od najljepših i najintimnijih priča o potvrdi bezuvjetne ljubavi između Boga i čovjeka koja čitača duboko povlači u svijet razmatranja osobnog odnosa sa Bogom. Iako je riječ o vrlo opsežnoj knjizi, spoznavanje Milosrdnog Isusa kojeg otkriva sv. Faustina, stvara gotovo dječju znatiželju i ushit zbog kojeg knjigu ne poželite ispustiti iz ruku.

sv. papa Ivan Pavao II.

Sv. Faustina je umrla sa 33 godine. Blagdan Božanskog milosrđa je neslužbeno slavljen od 1985. godine, a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetkovinom cijele Rimokatoličke Crkve 30. travnja 2000. godine kada je Faustina proglašena svetom. Svetkovina Božanskog milosrđa se slavi u nedjelju nakon Uskrsa ili Bijelu nedjelju. Krunica Božanskom milosrđu koju joj je Isus prenio se moli kroz devetnicu započevši sa Velikim petkom, a sve do Bijele nedjelje. Diljem svijeta se kroz godinu moli i u drugim prilikama. Tako primjerice svakog dana u 15 sati započinje sat milosrđa u kojem se svijet može sjediniti kroz ovu molitvu krunice.

Svetište Majke Božje Trsatske Rijeka, Gospa Trsatska
Svetište Majke Božje Trsatske Rijeka, Gospa Trsatska

Čudotvorna slika milosrdnog Isusa

Božansko milosrđe je slikovno prikazano na čudotvornoj slici milosrdnog Isusa. Isus je sv. Faustinu tražio da napravi takvu sliku – ¨Isus: Naslikaj sliku prema onom što vidiš, s potpisom: Isuse, ja se uzdam u Tebe. Ja želim da se ta slika štuje, najprije u vašoj kapeli, a onda u cijelom svijetu. Ja obećavam da ona duša, koja štuje ovu sliku, neće biti izgubljena. Obećavam također, već ovdje na zemlji, pobjedu nad neprijateljima, posebno u trenutku smrti. Sam ću ih braniti kao svoju čast¨ (¨Dnevnik¨, str. 24). Milorsdni Isus joj je dolazio u jasnim vizijama sa dvije zrake iz Njegova Presvetog Srca koje predstavljaju Krv i Vodu. Svetica je svjedočila prizorima u kojima je milosrdni Isus pokazao da se uistinu iz Njegovog milosrdnog Srca izlijavaju milosti na cijeli svijet. Svoj pečat milosrđa Isus ostavlja i u proročkoj najavi: ¨Isus: Prije nego što dođem kao Pravedni sudac, doći ću kao Kralj milosrđa. Prije nego što započne Dan pravednosti ljudima dat će se sljedeći znak na nebu: Svo svjetlo na nebu ugasit će se i bit će velika tama na cijeloj zemlji. Onda će se pojaviti znak križa na nebu i iz svih otvora, gdje su bile probijene ruke i noge Spasiteljeve, izvirat će velike svjetlosti, koje će neko vrijeme osjetljivati zemlju. To će se dogoditi kratko prije Sudnjeg dana.¨ (¨Dnevnik¨, str. 39).

Iz Dnevnika sv. Faustine

Sv. Faustina kao apostol Božanskog milosrđa je od svih svojih darova najveću važnost davala svojoj poniznosti i poslušnosti po kojoj je uvijek bila sjedinjena sa voljom Božjom – ¨Isus: Ja želim živjeti u najtajanstvenijim dubinama tvoje duše po Mojoj volji. ¨ (¨Dnevnik¨, str. 153). Njezina komunikacija sa Isusom je duboko mistično iskustvo u kojem svetica željno iščekuje svojeg zaručnika, predaje se svemu što od nje traži i kao prva suradnica vrši volju svojeg Oca svjedočeći Božansko milosrđe svojim životom kroz koje će spasiti cijeli svijet. Ljubeći Krista čeznula je za sjedinjenjem, posebice u Njegovim patnjama. Stoga je primila milost trpjeti bol koju je prolazio Isus. To je bio jedan od dokaza koliko je ljubi – ¨Isus: Patnja je jedna velika milost. Po patnji duša postaje slična spasitelju. U patnji kristalizira se ljubav. Što je veća patnja to je čistija ljubav.¨ (¨Dnevnik¨, str. 29). – ¨U izabranom grozdu ti si jedna slatka boba. Ja želim da sok, koji u tebi kruži, bude dio drugih duša.¨ (¨Dnevnik¨, str. 138).
Isus joj ostavlja poruke za čovječanstvo koje želi upoznati Boga: ¨Isus: Spoznaj Boga razmatranjem Njegovih svojstava.¨ (¨Dnevnik¨¨, str. 18). Svetica je imala milost vidjeti se u jednoj prilici Božjim očima, prepoznati sve što Gospodin kod nje želi promijeniti stojeći pred Božjim sudom. Tada joj Isus reče: ¨Dužna si jedan dan čistilišta.¨. Faustina se odmah htjela izložiti čistilišnoj vatri, a Isus nastavi: ¨Što želiš: sada trpjeti jedan dan u čistilištu ili kratko vrijeme na zemlji?¨, a ona mu odgovori: ¨Isuse, želim trpjeti ovdje u čistilištu i želim trpjeti najveće muke na zemlji, pa makar i do konca svijeta.¨ (¨Dnevnik¨, str. 20). Svaka muka ovog i onog svijeta je za nju bila premala da dokaže i uzvrati svoju ljubav prema Bogu. Dakako, pitamo se i koliko traju čistilišne muke koje izjednačuju jedan dan čistilišta svete duše sa puno patnje na zemlji. To nas uvodi u spoznaju o zahvalnosti Božanskom milosrđu kojem se neprestano možemo utjecati. Ono što Isusa najviše vrijeđa je nepouzdanje u Božje milosrđe – ¨Isus: Peku me zrake milosrđa. Na duše ih želim izliti. Duše ne žele pokloniti nimalo vjere Mojoj dobroti.¨ (¨Dnevnik¨, str. 78). ¨Isus: …nepovjerenje više vrijeđa moje Srce, nego grijesi koje je počinila.¨ (¨Dnevnik¨, str. 204). Milosrdni Isus je došao na ovaj svijet samo sa jednim zadatkom – da spasi grešnike – ¨Isus: Moja tajnice, piši, da sam prema grešnicima darežljiviji nego prema pravednicima. Za njih sam došao na zemlju… poradi njih sam prolio Krv. Ne trebaju se bojati približiti mi se. Njima je najpotrebnije Moje milosrđe.¨ (¨Dnevnik¨, str. 348)
Preko sv. Faustine spoznajemo da Bog ljubi strelovite molitve, one koje u danu kratko upućujemo Njemu sa iskrenim nakanama srca. Svetica je s tolikim predanjem molila za ljude koje su bili u potrebi, svoje sestre i duše u čistilištu, da je često bilo dovoljno izmoliti samo jednu deseticu krunice Božanskog milosrđa. – ¨Isus: Molitva ponizne i ljubeće duše ublažuje srdžbu Mog Oca i povlači more blagoslova.¨ (¨Dnevnik¨, str. 114). Milosrdni Isus jasno govori sv. Faustini da od svih nas traži pokoru, post, trpljenje, rad i ustrajnost i u najmanjim zadacima – ¨Tvoj teški rad promijenit ću u najljepše bukete ruža čiji se miris uzdiže do mog prijestolja.¨ (¨Dnevnik¨, str. 32, 33).

MOLITVA KRUNICE BOŽANSKOM MILOSRĐU
SV. FAUSTINA KOWALSKA
POTPUNI OPROST GRIJEHA