MLADA MISA FRA SINIŠE PUCIĆA

Fra Siniša Pucić proslavio 4. listopada 2020. na svetkovinu sv. Franje Asiškoga, mladu misu u svetištu Majke Božje Trsatske. Za svoje mladomisničko geslo odabrao je riječi iz Ivanova evanđelja 6, 68: “Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga.”. Na misi je propovijedao fra Daniel Patafta, fra Sinišin dugogodišnji prijatelj.

Zaređen za svećenika na spomendan Bezgrešnog Srca Marijina, 20. lipnja 2020. u Mariji Bistrici, član Hrvatske franjevačke provincij Ćirila i Metoda, mladu misu trebao je slaviti i  prije, no ista je dva puta zbog pandemije koronavirusa odgađana. Ipak, na blagdan sv. Franje Asiškoga, utemeljitelja Franjevačkog reda, fra Siniša je predvodio misno slavlje u Trsatskom svetištu, koje je bilo važno mjesto u njegovom odrastanju i formiranju. Na proslavu mlade mise pristigli su članovi njegove obitelji, prijatelji i brojni vjernici te kolege svećenici.

Pozdravni govor uputio je trsatski gvardijan fra Krunoslav Kocijan, koji je kazao kako se ovaj dan dugo čekao i zahvalio Bogu što “nam ga je darovao” te zaželio dobrodošlicu fra Siniši.

U nadahnutoj propovijedi fra Daniel je kazao kako fra Sinišu zna dvadeset godina te da njegova poniznost i jednostavnost je svima nama izazov. “Svojom pristupačnošću čovjeku, radi čuda. Njegovoj majci poručujem: “Nemojte plakati, niste ga izgubili, dobili ste svih nas.”.

Na kraju svete mise, fra Siniša je uputio riječi hvale na prvom mjestu Bogu, jer ga je stvorio i pozvao te mu dao snage da se odazove, zatim svojim roditeljima, majci Mirjani koja ga je odgojila u vjeri i pokojnom ocu Goranu, za kojeg je Pucić prikazao ovu mladu misu. Značajnu ulogu na njegovom redovničkom putu odigrali su njegova braća franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda kojoj i on pripada, prvenstveno generaciji mladih fratara s kojima je započeo svoj put u franjevaštvu, odgojiteljima i trsatskom bratstvu koje mu je priredilo ovo veliko misno slavlje.

Na poseban način zahvalio je Franjevačkoj mladeži – Frama, kazavši da bez njih, ne bi bilo ni njega, ne samo kao fratra već i kao čovjeka. Tople riječi zahvale uputio je i prijateljima beskućnicima iz Prihvatilišta “Ruže sv. Franje” i časopisa “Ulične svjetiljke”, s kojima je, kako je kazao, shvatio koliko je malen u ljubavi, a koliko bi više trebao ljubiti Boga i bližnje.  U nastavku je zahvalio članovima trsatskog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda s kojima je provodio spomenute projekte i proveo dane zajedništva u služenju najpotrebnijima, a koji su mu bili potpora i snaga u tome. U nastavku je uputio riječi zahvale svima svima koji su došli na njegovu mladu misu poručivši im da su poput kamenčića, bisera, ugrađeni u mozaik njegovog života. “Ovdje smo svi jedna obitelj – od onih praktičnih vjernika do onih koji traže Boga. Nema razlike među nama, jer doista smo ovdje svi do jednoga ljubljena djeca Božja. Ne mogu vam za ovoga kratkoga života svima dovoljno zahvaliti što ste sve učinili i činite za mene. Jedini način na koji vam mogu i želim neprestano zahvaljivati jest da ustrajem na ovom putu kojim sam krenuo, da budem Bogu na slavu, a svakome od vas na pomoć i blizinu.”

Na kraju mise fra Siniša je udijelio svoj mladomisnički blagoslov. Fra Siniša Pucić trenutno je u pastoralnoj službi u franjevački samostan u Slavonskom Brodu, gdje je primio službu odgojitelja sjemeništaraca te vjeroučitelja u franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Fra Marijan Lanosović.