Korizmeni koncert „Gospin plač“ ansambla LADO

U petak, 12. travnja, u 19:30 sati u našoj crkvi održan je korizmeni koncert ansambla LADO pod nazivom „gospin plač“. Na početku koncerta okupljene je pozdravio gvardijan samostana i čuvar Svetišta fra Bernard Barbarić podsjetivši kako je nastup ansambla LADO u našoj crkvi već skoro postao i tradicija. Zahvalivši svima okupljenima na dolasku, posebno je pozdravio novu ravnateljicu ansambla, mladu Riječanku, Ileanu Jurin Bakotić. Na kraju je fra Bernard istaknuo kako vjeruje da će svi uživati u ovom koncertu „jer je to LADO!“.

Ansambl se riječkoj publici predstavio izvedbom 19 različitih spjevova. Naime, „Gospin plač“ je lirsko-epski spjev u kojemu se opjevava muka i smrt našega Gospodina Isusa Krista onako kako je to proživjela njegova i naša majka Marija. U programu se prikazuju različiti napjevi prisutni i spjevani na području cijele Hrvatske. Dirigent ansambla bio je Bojan Pogrmilović, a spjev je izvodilo oko četrdeset izvođača.

Inače, ansambl LADO je ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske osnovan 1949. godine te ove godine slavi 70 godina postojanja. Prezentacija čudesnog bogatstva i raznolikosti folklornog izraza s tako malog prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Ansambl ne nastupa samo na području Hrvatske već i na nekim od najpoznatijih svjetskih pozornica, a za svoj rad je dobio mnoge nagrade i priznanja.

U našoj crkvi predstavili su se samo pjevanjem, ali i to je bilo dovoljno da nas podsjete na ljepotu i bogatstvo naše hrvatske kulturne baštine i oduševe sve prisutne njihovom izvedbom. Koncert je završio obostranim zadovoljstvom i nadom da će se ova tradicija nastaviti.

fra Miroslav Durbas