IZJAVA ZA JAVNOST POVODOM NASTUPA BEČKOG CIRKUSA NA PARKIRALIŠTU SVETIŠTA

Budući da je program Bečkoga cirkusa, koji se oglašava po Gradu Rijeci, izazvao veliki interes javnosti, želimo Vam priopćiti sljedeće činjenice i dati izjavu za javnost. Prije nekoliko tjedana gospođa koja se ispričala da loše govori hrvatski jezik razgovarala je s novim gvardijanom i čuvarom Svetišta Majke Božje Trsatske fra Krunoslavom Kocijanom. Predstavila se i u ime „maloga dječjeg cirkusa iz Austrije“ (tako je rekla) zamolila za parkiranje vozila na Parkiralištu koje pripada Svetištu. Gvardijan ju je zamolio da se susretnu poslijepodne i u međuvremenu kontaktirao Policijsku upravu. Uputio je gospođu da im je potrebna dozvola za javno okupljanje, a njoj je predao potpisanu izjavu kojom se jednom vozilu Bečkog cirkusa za djecu dopušta da se služi parkirnim prostorom od 18. rujna do 4. listopada 2020.

Problem i nesporazum nastao je kad su cijeli grad preplavili plakati koji pozivaju na predstave Bečkoga cirkusa, s lokacijom „Parkiralište – Svetište Gospe Trsatske“, i naznakom da se „besplatne ulaznice mogu preuzeti na Facebook stranici“. Kako su se već pojavili ružni komentari i optužbe da će franjevci „masno zaraditi“ ili da nije dolično da se ovakve predstave odvijaju u prostoru Svetišta, ovom izjavom napominjemo da je došlo do nesporazuma i da je dotična iskoristila nesnalaženje gvardijana za proširenje ovlasti na ono što nije bilo obuhvaćeno dopuštenjem za parkiranje.

Budući da su kamioni (!), kamp-prikolice i šator zauzeli već 7. rujna praktički pola prostora Parkirališta Svetišta (koje se nalazi na uglu ulice Drage Šćitara i ulice Fra Serafina Schöna), zastupnici Bečkoga cirkusa je fra Krunoslav izrazio svoje nezadovoljstvo i upozorio ju da si je dopustila mnogo više nego što je dogovoreno. Prijedlog Franjevačkoga samostana je da Bečki cirkus – u svrhu korištenja velikoga dijela Parkirališta gotovo 30 dana – uplati jedinstvenu naknadu od 3.000,00 kn (tri tisuće kuna), koju će franjevci rado proslijediti korisnicima Prihvatilišta Ruže sv. Franje u Rijeci. Nikakve druge koristi ni povlastica samostan nema niti će imati od ovoga programa. Onima koji vole predstave za djecu i zainteresirani su za ovakav oblik zabave želimo da uživaju u cirkusu, a svima se ispričavamo zbog neugodnosti ili sablazni koju su mogle izazvati ovakve najave, ukoliko ih se povezuje s djelovanjem braće koja su na službi Franjevačkoga samostana i Svetišta Majke Božje Trsatske.

fra Krunoslav Kocijan, gvardijan i čuvar Svetišta