ČESTIT VAM I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ!

ROĐENJE ISUSOVO

BOŽIĆNA ČESTITKA

Poštovani i dragi vjernici, braćo i sestre!

U blagdanu Božića otkrivamo ljubav Božju koja uzima tijelo čovjeka. Ta njegova želja da nam bude u svemu sličan očituje što mu mi značimo i koja je vrijednost čovjeka.
Sadržaj blagdana Božića izražen je jednostavnim riječima i porukom Evanđelja. To je sadržaj koji si posvješćujemo svake godine o blagdanu Božića, to slavimo, to vjerujemo, tome se radujemo!
Radujemo se jer ovaj svijet ima Spasitelja – to je Isus Krist. Radujemo se jer po Isusu Kristu čovjek ima budućnost, ne samo za ovaj svijet i život, nego i za samu vječnost.

Pozvani smo vjerovati u ovu Ljubav koju Bog ima prema nama (usp. 1 Iv 4,16).

Moleći za Vas i Vaše potrebe,
želimo Vam mir i svako dobro!

Svima Vama i Vašim najmilijima želimo Sretan i blagoslovljen Božić !

Trsatski franjevci

Nema kršćanskog blagdana koji je tako duboko kao Božić prodro u čovjekovo srce i poput njega obilježio naš osobni, obiteljski, općeljudski i kulturni život. Nijedna večer nije tako ljudska, vedra, svjetla kao božićna. Zašto?

Božićna poruka o rođenju Isusa Krista ispunila je svijet, progovorila je ljudima, svakom čovjeku… Božić slave kršćani, ali i svi dionici kršćanske kulture bez obzira na to što se više ne smatraju vjernicima. Jednostavno rečeno: Božić je nekima blagdan, nekima praznik, ali malo tko mu se može oteti do te mjere da ga zaboravi.

A mi slavimo Božić želeći ići u njegovu srž koju izriče poruka i ovoga Božića: “Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama”.

RODIO SE SPASITELJ

To je poruka božićne noći: rodio se Spasitelj, Otkupitelj, Bog je postao čovjekom i došao na ovaj svijet. To je božićna novost koja već preko dva tisućljeća upravlja pogled svake ljudske generacije u tom razdoblju prema Betlehemu.

Otajstvo Božića koje slavimo uz svu jednostavnost, bliskost i razumljivost daleko je bogatije nego što na prvi pogled izgleda; zapravo je neizrecivo. No mi ga ipak pokušavamo izreći riječima: Bog je postao čovjekom!

NAJVEĆI JE POSTAO NAJMANJI

Ali što se dogodilo?
– Najveći je postao najmanji,
– Najmoćniji je postao najnemoćniji, nejako dijete,
– Najbogatiji je postao najsiromašniji: iznajmio je stan životinja i njihove jasle za svoj stan i svoj ležaj!
– Najsvetiji je postao u očima ljudi najgrešniji: nevrijedan ljudske pažnje i gostoljubivosti,
– Vladar svih vladara postao je podložnik malim ljudima, gospodar je postao sluga, da sluge shvate svog Gospodara,
– Besmrtnik je postao smrtnik, da smrtnici postanu besmrtnici,
– Daleki i nedohvatljivi je postao uhvatljiv, blizu, opipljiv,
– Nevidljivi je postao vidljiv, u ljudskom obličju,
– Nebesnik je postao zemaljski stanovnik, da stanovnici Zemlje postanu nebesnici!

Sve se to zbilo da čovjek shvati da je Bog čovjekoljubac i da čovjek prihvativši Boga postane uistinu velik, besmrtan, sretnik!

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN VAM BOŽIĆ

S ovim mislima Vama i svima Vašima želimo sretan i blagoslovljen Božić te radosne božićne blagdane i blagoslovom obasutu Novu 2017. godinu.

Mir i dobro! Trsatski franjevci.