Zavjetno hodočašće Istrana Majci Božjoj Trsatskoj

 

Svetište Majke Božje Trsatske, ugostilo je u subotu, 7. rujna 2019. godine, mnogobrojne hodočasnike Porečke i Pulske biskupije. Središnji dio tradicionalnog hodočašća Istrana Majci Božjoj Trsatskoj, bilo je svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predvodio Porečki i Pulski biskup mons. Dražen Kutleša u zajedništvu s preko 50 svećenika svoje biskupije, a koje se unatoč nestabilnom vremenu koje je „prijetilo“ misi na otvorenom, ipak održalo u perivoju svetišta. Na početku slavlja, trsatski gvardijan fra Bernard Barbarić  uputio je riječi pozdrava i dobrodošlice, a posebno je istaknuo skupinu od 50-ak istarskih hodočasnika koji su na Trsat došli pješke. Oni su svoje hodočašće započeli 2 dana ranije u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina iz kojega su se uputili na put dug šezdesetak kilometara.

Mons. Kutleša se u nadahnutoj homiliji osvrnuo na novozavjetni tekst o svadbi u Kani Galilejskoj. Poseban naglasak stavio je na djelovanje Blažene Djevice Marije odnosno aktualizirao je pitanje zašto bi mi danas željeli biti kao ona. Marija i njezin Sin dolaze na svadbu u jednu siromašnu obitelj, čime šalju poruku da je obitelj sveto mjesto. Svadba je radostan događaj, a kršćani bi uvijek trebali širiti radost u svojim obiteljima. Mladencima se dogodio propust te je prijetila velika sramota pošto je usred svadbe nestalo vina. Blažena Djevica Marija to vidi te traži svoga Sina da im pomogne. Marija nam poručuje da trebamo biti ljudi koji će znati prepoznati potrebu bližnjega i čovjeku pomoći u njegovoj nevolji. Mons. Kutleša je na zanimljiv način protumačio naizgled hladnu reakciju Isusa spram svoje Majke. On ju oslovljava s riječju „ženo“. No Evanđelje treba kontekstualizirati te reći da su se Židovi toga vremena tako obraćali ženama s velikim poštovanjem, no nikada se nije sin tako obraćao majci. Kaže se da je Novi Zavjet skriven u Starom Zavjetu, a da se Stari Zavjet čita kroz Novi. Tako ovdje vidimo aluziju na starozavjetne riječi „Neprijateljstvo zamećem između tebe i Žene…“  Isus nam posvješćuje da je Marija naviještena već u Starome Zavjetu.  Biskup je pozvao da Mariju slijedimo u njezinoj nepokolebljivoj vjeri te snazi i ustrajnosti njezine molitve.

Na kraju euharistijskog slavlja, mons. Kutleša je u ime okupljenog mnoštva pred ikonom Gospe Trsatske, izmolio zavjetnu molitvu te je blagoslovio sve hodočasnike koji su  predvođeni svojim biskupom i svećenicima u ophodu prošli oko oltara Gospe Trsatske.

fra Antonio Gospić