ZAHVALNICA

Svečano euharistijsko slavlje zahvale za proteklu hodočasničku godinu u svetištu Gospe Trsatske predvodio je u nedjelju, 28. listopada 2018. godine nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić u zajedništvu sa svećenicima iz Trstaskog dekanata i Nadbiskupije te domaćim franjevcima iz samostana.

Nadbiskup je u propovijedi naglasio da je svaki čovjek hodočasnik, a tumačeći nedjeljno Evanđelje osvrnuo se i na Isusov put iz Jerihona u Jeruzalem. Zbog teške pustinjske klime taj je put bio pun opasnosti, a Isusu je bilo još teže zbog muke i smrti u koju je on odlučno krenuo. Uspoređujući Rječinu s Jordanom i uspinjanje na trsatski brijeg s Isusovim putovanjem u Jeruzalem, Nadbiskup je ustvrdio da svako hodočašće zahtijeva napor, a naš zemaljski život veliko je hodočašće koje živimo uprtog pogleda u Krista Gospodina.

Na kraju svete misne žrtve, gvardijan i čuvar Svetišta fra Bernard Barbarić zahvalio je svima koji su sudjelovali u životu Svetišta ističući da pravu živost upravo daju mnogobrojni vjernici koji Majci Božjoj Trsatskoj dolaze zahvalna i otvorena srca.

fra Domagoj Vincelj