“Mnogi su se sigurno, i ove godine, ovdje duhovno osovili na noge i započeli novi život.”
(mons. Devčić)

 

Proljeće u našem Svetištu ne znači samo buđenje prirode, zelenila i dolazak lijepog vremena, već i početak hodočasničke sezone. Svake godine, 10. svibnja, na svetkovinu Gospe Trsatske, otvara se sezona za hodočasnike za koje je od tada svake subote pripremljen program u našem Svetištu. Neki od najvećih hodočasničkih dana su Mala Gospa, Istarsko hodočašće i Krčko hodočašće, a daleko najveći hodočasnički dan je Velika Gospa kada naše Svetište pohodi preko 70 tisuća ljudi. Svake subote za hodočasnike se održava križni put na našoj Kalvariji, prilika za svetu ispovijed, svečana sveta misa i blagoslov hodočasnika. Hodočasnička sezona završava zadnju nedjelju u listopadu kada prestaje subotnji program za hodočasnike, a Riječani dolaze u naše Svetište zahvaliti na svemu što je Bog kroz ovu sezonu učinio.

Tako smo u nedjelju, 27. listopada, svečanom večernjom svetom misom zaključili hodočasničku sezonu za 2019. godinu. Svetu misu predslavio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić u zajedništvu sa svećenicima riječke nadbiskupije. Na početku svete mise gvardijan i čuvar Svetišta, fra Bernard Barbarić, pozdravio je sve okupljene i svima zahvalio što su dio ovoga Svetišta. Na poseban način zahvalio je mons. Devčiću što je uvijek prisutan za vrijeme većih događanja, ali i uvijek spreman pomoći Svetištu. Naravno, najveća zahvala pripada Svemogućem Bogu pa je gvardijan fra Bernard sve okupljene potaknuo da najljepšom molitvom, svetom misom, zahvalimo Bogu na ovoj hodočasničkoj sezoni. Na početku svoje propovijedi mons. Devčić je rekao: „Na kraju hodočasničke godine došli smo u ovo naše drago Svetište zahvaliti Gospi za mnoge milosti i darove što ih je svojim štovateljima tijekom ove hodočasničke godine ona ovdje velikodušno udijelila. (…) Neka bi i svaki od nas večeras u svom srcu čuo Isusove riječi: ‘Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!’ S Božjom pomoći možemo ustati iz svojih padova, ma kako bili duboki, i prohodati, ma kako zbog pada bili hromi! Potrebno je samo Bogu vjerovati i Marijinu se zagovoru kao djeca majci utjecati. Čineći to, mnogi su se sigurno, i ove godine, ovdje duhovno osovili na noge i započeli novi život.“

Već stoljećima Majka Božja oko sebe i svoga Sina okuplja rijeke hodočasnika koji neumorno dolaze moliti i zahvaljivati. Također, Ona okuplja i ljude koji sve organiziraju i pripremaju kako bi svaka hodočasnička subota protekla neometano. Tako zahvaljujemo svim svećenicima koji su neumorno ispovijedali, onima koji su brinuli o čistoći i urednosti Svetišta, sakristanu, orguljašu, zborovima, asistenciji i mnogim drugima koji su na bilo koji način sudjelovali u dočeku hodočasnika i njihovom boravku u Svetištu.

Najveća zahvala ide dragom Bogu za sve ljude koji su posjetili naše Svetište i za one koji će ga tek posjetiti. Naša vrata uvijek su otvorena i dobrodošao je svatko tko želi ovdje pronaći mir i radost te susresti se sa živim Bogom preko Posrednice svih milosti Marije.

 

fra Miroslav Durbas