Neraspadnuto tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rijeci

U crkvi Gospe Lurdske na Žabici, kod franjevaca kapucina biti će izloženo neraspadnuto tijelo našega hrvatskoga sveca

U Rijeci od 18. do 19. rujna 2017.

Prema odobrenju Kongregacije za kauze svetaca, od 20. lipnja, o.g. koju je potpisao pročelnik Kongregacije kardinal Angelo Amato, dopušteno je da sarkofag s tijelom hrvatskoga sveca Leopolda Bogdana Mandića ponovno napusti Padovu, te da hodočasti do svečeva rodnog kraja u Herceg Novi, a po putu da se zaustavi u više hrvatskih gradova. Sarkofag sa svečevim tijelom posjetit će tako Zadar, Dubrovnik, Split i naš grad Rijeku.
U Rijeci će svečani doček i misa biti 18. rujna u 19 sati, a potom bdjenje. Posljednjega dana hodočašća u utorak, 19. rujna od jutarnjih sati bit će omogućena molitva pred relikvijama, a misa je u 10 sati. Ispraćaj i polazak relikvija iz Rijeke za Padovu predviđen je oko 14 sati.

Kao i pri dolasku u Zagreb, prijevoz Sarkofaga sv. Leopolda Bogdana Mandića izvršit će Croce Verde, te će 11 njihovih članova pratiti tijelo na cijelome putu. Uz njih, sarkofag će pratiti i pet talijanskih franjevaca kapucina, te hrvatski franjevci kapucini i provincijal slovenskih kapucina, te svećenik Kotorske biskupije.

Valja podsjetiti, da je pri dolasku sarkofaga s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb od 13. do 18. travnja prošle godine, biskup rodne svečeve biskupije Kotorske mons. Ilija Janjić izrazio želju da svetac pohodi i svoj rodni kraj. Relikvije sv. Leopolda dolaze u Kotorsku biskupiju u godini koju je mjesni ordinarij proglasio ”Godinom sakramenta sv. Ispovijedi”, te traje od blagdana Sveta Tri Kralja do kraja prosinca.

Svetište Majke Božje Trsatske Rijeka, Gospa Trsatska

Sakrament Ispovijedi

Imamo uzor velikog ispovjednika sv. Leopolda, što je još više potencirano nadom da će njegovo neraspadnuto tijelo biti doneseno u našu sredinu, u njegovo rodno mjesto Herceg Novi te u našu Rijeku gdje je svetac kratko služio u crkvi Gospe Lurdske, te je hodočastio Majci Božjoj na Trsat. Neka to bude poticaj da vjernici i oni koji bi to htjeli biti što više upoznaju ovaj sakrament Božje ljubavi, i ako ga nisu primjenjivali u svom vjerničkom životu da bi uz poticaj Božje milosti zavoljeli ovaj sakrament i što je najvažnije primjenjivali ga u svom životu. Naime, ispovijed je susret s Uskrslim Isusom preko svećenika, te susret Božjeg milosrđa. Bog oprašta, Bog voli i čisti grješnika u sakramentu ispovijedi!
I danas mnogi vjernici hodočaste u Padovu, gdje se nalazi neraspadnuto svečevo tijelo. Otac Leopold je ispovijedao 10 ili 12 sati dnevno, a sam se ispovijedao svakoga dana. Nije se umarao od ispovijedanja i nikada nije niti jednoga pokornika otjerao zato što je došao u nezgodan čas. Imao je dar pronicanja u srce. Svjetlo koje mu je Bog dao otkrivalo bi mu duhovno stanje pokornika. O patnjama i grijesima pokornika ne da je mogao sam govoriti, već je iz njihovih duša čitao kao iz otvorene knjige. Znao je pokornika već na početku prekinuti govoreći: “Dosta je, sve znam, razumio sam.” Jedan pokornik je na ispovijedi insistirao da on sam govori o svojim grijesima, iako ga je otac Leopold gotovo odmah prekinuo riječima: “Sve znam, ne trebate ništa više govoriti.” I kako je pokornik insistirao, otac Leopold mu reče da će mu on kazati sve što je učinio. Tako je iznio sve zbog čega se pokornik optuživao, čak i neke sitnice kojih se on više nije sjećao, i rekao mu je: “Vidite, sve mi je bilo poznato. Naučite se vjerovati ispovjedniku.”

Neka nam mali rastom i ponizni životom, a tako veliki duhom naš hrvatski svetac Leopold Bogdan Mandić uvijek bude vjeran zaštitnik na putu prema Bogu, te trajni zagovornik kod Božjega milosrđa, koje nam je uvijek iznova potrebno!

Sv. naš Leopolde, moli se za nas!

ŽIVOT I MISLI SV. LEOPOLDA