Zavjeti u Franjevačkom svjetovnom redu

Subota 17. studenog 2018. godine o blagdanu svete Elizabete Ugarske u bazilici Gospe Trsatske bila je posebno svečana i važna za Franjevački svjetovni red. Toga dana u euharistijskom slavlju svoje svečane zavjete položio je b. Nikola Ratz. Na godinu dana zavjetovali su evanđeoski život u Franjevačkom svjetovnom redu Trsat: s. Anđelka Flajnik, s. Olivera Veršić, s. Dunja Osojnak Marinović, b. Miro Banović, s. Suzana Ravaršan, s. Anastazija Rožić, s. Sandra Kvaternik i b. Filip Polegubić. 

Zavjetima je prethodilo vrijeme pripreme i formacije. Kroz to vrijeme zavjetovanici su se učvrstili u uvjerenju da ih Gospodin zove da žive Evanđelje po primjeru svetog Franje Asiškog u bratstvu OFS-a. Rasli su u svijesti da kad nas Bog na nešto nadahnjuje i poziva on nas istovremeno osposobljava za to, čak i onda kad je riječ o nečemu što nas nadilazi ili na prvi pogled straši. 

Euharistijsko slavlje pjesmom su animirali članovi Frame. Oni su osobito bili radosni zbog toga što je svoje privremene zavjete dalo šest bivših članova Frame.

Euharistiju je predvodio je duhovni asistent OFS-a fra Bernard Barbarić. On se u propovijedi osvrnuo na važnost činjenja malih svakodnevnih dijela s ljubavlju istaknuvši primjer života svete Elizabete Ugarske, zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži. Istakao je da se u mnogim rutinskim aktivnostima svakodnevnog života poput pripreme ručka za obitelj ili pak pružanja podrške prijatelju ostvaruje ono evanđeosko „..što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“.

Istoga dana proslavljeni su jubileji zavjeta braće i sestara. Potrebno je osobito istaknuti s. Katicu Pujić koja je proslavila 65 godina zavjeta, te b. Miloslava Pelčić, b. Valentina Donadić i s. Ankicu Preuc koji su proslavili 50. jubilej zavjetovanja.

Radosni zbog nove braće i sestara, te jubileja slavlje smo nastavili druženjem u Auli pape Ivana Pavla II..

s. Marta Radoš