Susret odgajanika na Trsatu

Odgoj je sastavni dio svačijeg života. Dok smo još mali odgajaju nas naši roditelji, kada krenemo u školu u ulogu odgojitelja ulaze naši učitelji, a kasnije i mi sami postanemo odgojitelji. Za sve nas važan je odgoj, kako onaj općeniti koji nas uči kako razgovarati, kako jesti ili kako se ponašati, tako i onaj pojedinačni koji nas uči i odgaja za naš životni poziv.

Mi franjevci svoj odgoj možemo započeti odmah nakon osnovne škole ulaskom u sjemenište gdje rastemo i sazrijevamo uz pohađanje srednje škole ili ako smo nakon srednje škole odlučili slijediti taj put pristupamo u postulaturu. Godine su to u kojima se čovjek polako priprema i upoznaje sa samostanskim načinom života. Zatim je novicijat ili tzv. godina kušnje u kojoj odgajanici pobliže upoznaju sv. Franju, franjevaštvo, sebe i Boga. A nakon te godine i polaganja prvih zavjeta slijedi pet godina fakulteta teologije i učvršćivanja u zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti. Sve je to odgoj koji nas priprema za ono što nas franjevce čeka u budućnosti.

Tako su se već tradicionalno u našem Svetištu, 1. svibnja, okupile sve odgojne ustanove Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda: sjemenište, postulatura, novicijat i bogoslovija. Susret je započeo u Auli pape Ivana Pavla II. molitvom Srednjeg časa te predstavljanjem odgojnih ustanova, a zatim je uslijedio nagovor fra Gorana Malenice koji je istaknuo kako su zapravo svi ljudi, i mladi i stari, cijelo vrijeme u odgoju jer cijeli život učimo nešto novo. Poučen svojim iskustvom fra Goran je istaknuo važnost nutarnjeg mira koji je potreban svima. Nakon nagovora uslijedila je sveta misa koju je predslavio također fra Goran u zajedništvu s ostalom braćom. Zatim je bio zajednički ručak, a nakon ručka slobodno vrijeme za druženje, molitvu i sportske aktivnosti. Susret je završio molitvom krunice i obilaskom oko oltara Majke Božje uz pjevanje marijanske antifone „Sva si lijepa“.

Susret odgojnih ustanova dobar je način zbližavanja različitih uzrasta i prilika za upoznavanje uz molitvu, druženje i razgovor. Zahvalni Bogu za ovogodišnji susret, nadamo se i molimo za sve ovakve buduće susrete!

fra Miroslav Durbas