PROSLAVA SVETKOVINE GOSPE TRSATSKE

Svibanj je za trsatsko svetište osobito važan mjesec i to ne samo jer je posvećen Mariji, nego jer u njemu slavimo i jedan od najvažnijih događaja za Svetište – dolazak nazaretske kućice na trsatsko tlo. To slavlje popraćeno je nizom događanja koji su poznati kao Marijini trsatski dani. Središte tih dana je proslava svetkovine Blažene Djevice Marije od časne nazaretske kućice, Gospe Trsatske.
Marijini trsatski dani započeli su u nedjelju, 5. svibnja, tradicionalnim hodočašćem pomoraca i podizanjem zastave Gospe Trsatske – Kraljice Jadrana. Na vrhu trsatskih stuba, od kapele sv. Nikole, okupljeni pomorci krenuli su prema bazilici uz pratnju Limene glazbe Trsat gdje ih je dočekao gvardijan i čuvar Svetišta fra Bernard Barbarić uz braću franjevce. Nakon nekoliko riječi pozdrava uputili su se u crkvu gdje je slavljena sveta misa.
Sljedećeg dana u Svetištu su se na svibanjskoj pobožnosti okupile mnogobrojne marijanske udruge i molitvene zajednice grada Rijeke, a potom je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio msgr. Sanjin Francetić. U svojoj propovijedi je istaknuo važnost i snagu pobožnosti prema Blaženoj Djevici kroz molitvu krunice te je pozvao na molitvu za duhovna zvanja.
Trodnevnicu uoči svetkovine Gospe Trsatske predvodio je fra Ivan Miklenić, gvardijan Franjevačkog samostana u Varaždinu i bivši župnik trsatske župe. Prvog dana trodnevnice Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež hodočastili su trsatskim stubama moleći krunicu te su sudjelovali na svetoj misi, a liturgijsko pjevanje animirao je Nadbiskupijski zbor mladih. Svoju prvu homiliju fra Ivan je posvetio Mariji kao Bezgrešnoj, Punoj milosti i onoj koja nas, svoju djecu, hrani kao što hrani svoga Sina na trsatskoj ikoni. Po završetku svete mise okupljeni vjernici pošli su u procesiju za čudotvornim likom Gospe Trsatske.
Obitelj kao temeljna stvarnost Crkve i društva bila je misao vodilja drugog dana trodnevnice. Osvrnuvši se na primjere svetih obitelji Joakima i Ane te Josipa i Marije, fra Ivan je naglasio poziv na svetost koji je upućen svakome gdje god on živio i radio, a koji se ostvaruje, poput svetog Josipa, u pravednosti, samozataji i jednostavnosti srca. Sveto misno slavlje animirao je riječki zbor Schola cantorum koji je nakon mise održao prigodni koncert.
Zadnji dan trodnevnice fra Ivan je govorio o svetosti mjesta na kojem je prebivala sveta nazaretska kućica. Podsjetio je koliku milost, ali i odgovornost imaju oni koji žive u blizini tog mjesta kojeg je posvetila Majka Božja svakodnevnim životom s Isusom i Josipom. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Svetišta, a nakon svete mise mnogobrojni su ostali u klanjanju pred Presvetim.
Na samu svetkovinu Gospe Trsatske u petak, 10. svibnja, u Svetište se uputio velik broj Marijinih štovatelja, a osobito braća franjevci. Zavjetnu misu Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda predvodio je provincijalni ministar fra Ilija Vrdoljak. Okupljenu braću fra Ilija je podsjetio na dar koji njegujemo kao višestoljetni čuvari Marijinog svetišta, Majke koja nas, kao i Isusa, brižno prati na našem redovničkom putu u služenju Bogu i ljudima.
Središnje euharistijsko slavlje predvodio je msgr. Ivan Devčić, nadbiskup i metropolit riječki, u zajedništvu s provincijalnim ministrom fra Ilijom Vrdoljakom, gvardijanom i čuvarom Svetišta fra Bernardom Barbarićem i svećenicima Riječke nadbiskupije. Ističući povezanost Nazareta, u kojem se dogodio početak našeg spasenja, i Trsata, kao hrvatskog Nazareta, nadbiskup je uputio riječi kršćanskim roditeljima. Osobito je stavio naglasak na Božje stvaralačko djelo u svakom djetetu, a roditelje je pozvao da spremno prihvate dijete kao istinsku sreću i znak Božjeg blagoslova. Pri kraju misnog slavlja nadbiskup je izmolio posvetnu molitvu Gospi Trsatskoj stavljajući cijelu Riječku nadbiskupiju u njezine ruke, a potom je uslijedila procesija i ophod oko čudotvornog lika Trsatske Djevice.
Proslava Marijinih dana nastavila se u subotu, 11. svibnja, koncertom klapa Hreljin, Volosko i Lira, a bogato ispunjen tjedan završio je proslavom Majčinog dana u nedjelju, 12. svibnja kada je Dječji zbor „Praputnjarski slavići“ animirao večernju svetu misu.

fra Domagoj Vincelj

« 1 od 3 »