PROSLAVLJENA 650. OBLJETNICA DOLASKA SLIKE MAJKE MILOSTI NA TRSAT

MAJKA BOŽJA TRSATSKA 650. GODINA SVOJIM POGLEDOM TJEŠI I LIJEČI SLOMLJENA SRCA

Visoka 650. obljetnica na Trsatu

Ovogodišnja prva subota u mjesecu srpnju u Trsatskom svetištu bila je posebno svečana budući da se proslavila 650. obljetnica dolaska čudotvorne slike Majke Božje koju je papa Urban 1367. darovao trsatskim vjernicima. Brojne hodočasnike i domaće vjernike predvodio je u svečanom euharistijskom slavlju izvanredni izaslanik pape Franje, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom mons. Ivanom Devčićem, porečkim i pulskim biskupom mons. Draženom Kutlešom, krčkim biskupom mons. Ivicom Petanjkom, gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem, porečkim i pulskim biskupom u miru mons. Ivanom Milovanom, krčkim biskupom u miru mons. Valterom Županom, otpravnikom poslova Apostolske nuncijature mons. Januszom Blachowiakom, provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom, čuvarom Trsatskog svetišta i gvardijanom fra Antunom Jesenovićem, kanonikom i kancelarom Riječke nadbiskupije mons. Nikolom Imbrišakom te ostalim svećenicima i redovnicima.

Na samom početku proslave, nakon uvodnog pozdrava mons. Devčića, pročitan je papin Dekret o imenovanju kardinala Bozanića izvanrednim izaslanikom ove svečane proslave u kojem papa Franjo podsjeća na događaj kada je Njegov „predšasnik, blaženi Urban V., vraćajući se iz Avignona, godine 1367. pobožno pohodio Loreto, susreo je tamo hrvatske hodočasnike, čijom je vjerom bio veoma ganut te im je tako sam od sebe darovao prekrasnu sliku Bogorodice, da bi osjetili prisutnost ljubljene Majke tješiteljice i pomoćnice“. Nadbiskup Devčić u prigodnom je pozdravu izrazio zahvalnost papi Franji što je prihvatio pokroviteljstvo nad proslavom 650. obljetnice dolaska slike Gospe Trsatske na Trsat i poslao kao svoga izaslanika kardinala Bozanića.

Kardinal Josip Bozanić izaslanik pape Franje

U homiliji je kardinal Bozanić najprije izrazio svoju radost što je „kao sin ovoga dragoga primorskog kraja i on ujedno i hodočasnik Majci Isusovoj i Materi našoj koja nam je uvijek blizu, osobito u našim životnim potrebama“, a zatim je istaknuo vrijednost šutnje i molitve u našim životima. U tim trenucima, u osobnom razgovoru s Bogom, u slušanju Boga u tišini svoga srca, po uzoru na Mariju, Boga uvijek susrećemo jer nas On uvijek čeka, Bog nas želi susretati i u našoj svakidašnjici jer Boga, koji beskrajno ljubi čovjeka, možemo susretati na svim putovima našega života – istaknuo je kardinal. Katoličkim obiteljima poručio je da se ne ustručavaju zajedno, kao obitelj, pohađati Mariju na Trsatu i ovdje zajedno moliti i tu obiteljsku molitvu prenijeti u svoje kuće, u svoj dom, da bi svaka naša obitelj bila i mali Nazaret, da bi svaka naša obitelj bila i mali Trsat.
U zaključku svoje homilije, papin izaslanik Josip kard. Bozanić, podsjetio je okupljene na hodočašće svetog Ivana Pavla II., pape u Trsatsko svetište 2003. godine, koje je zlatnim slovima upisano u povijest ovog Svetišta, ali i na česta hodočašća bl. Alojzija Stepinca koji se upravo na ovome mjestu žarko preporučivao Presvetoj Bogorodici Mariji.
Prije završnog blagoslova prigodnu riječ uputio je provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Vrdoljak, a u znak zahvale što je predvodio ovo slavlje, kardinalu Bozaniću poklonjen je pretisak originalnog izdanja knjige „Historia Tersattana“ (Povijest Trsata) iz 1648. godine te Trsatski molitvenik. Prije molitve pred čudotvornom slikom Majke Božje Trsatske, okupljenima se još jednom obratio kardinal Bozanić, odajući priznanje trsatskim franjevcima koje je potaknuo da budu oni koji će hodočasnike uvijek dovoditi Majci Božjoj Trsatskoj sa zavjetom odanosti Mariji koja nas uvijek vodi Kristu – zaključio je kardinal Bozanić.

Svetište Majke Božje Trsatske Rijeka, Gospa Trsatska