POTPUNI OPROST NA TRSATU U 2017. GODINI

Božansko milosrđe liječi naše duše

Jubilej Milosrđa

Prošle smo 2016. godine zahvaljujući godini Božanskog milosrđa mogli sve do 22. studenog na blagdan Krista Kralja činiti djelo milosrđa i pred Bogom svakodnevno tražiti potpuni oprost za sebe ili duše u čistilištu.

Ta milost se produljila i potrajat će sve do blagdana Krista Kralja 26. studenog 2017. godine u Svetištu Majke Božje Trsatske po odluci svetog oca Franje, a povodom 650. obljetnice oltarske čudotvorne slike Gospe Trsatske ili Majke milosti koja je u svetište postavljena 1367. godine.

Mnogi vjernici nemaju svijest o potrebi molitve za duše u čistilištu, čak i one koje su umrle na glasu svetosti. U Rijeci se malom inicijativom i gorućim srcima nekolicine vjernika već s početkom godine potaknulo stotinjak osoba na ovu pobožnost, od kojih mnogi svakodnevno čine potpune oproste.

Potpuni oprosti imaju neprocjenjivu vrijednost. Postoje svjedočanstva mnogih svetaca prema kojima su duše iz čistilišta opisivale pomazanje koje se na njih izlijeva za potpunog oprosta jer im ta milost skraćuje muke.

Što je Potpuni Oprost

Potpuni oprost se može tražiti za sebe ili neku pokojnu dušu. To je oprost od vremenitih kazni koje treba ovdje na zemlji ili u vječnosti okajati. Crkva je, dakako, posredovatelj za ovu milost jer se trebaju ispuniti i određeni uvjeti.

Potrebno je biti ispovjeđen unutar najviše 15 dana, pristupiti euharistijskoj pričesti, izmoliti Oče naš, Vjerovanje, jednu molitvu po nakani sv. oca pape (molitvu po vlastitom izboru) i Pokoj vječni, ukoliko je riječ o pokojnoj duši.

Tijekom 2017. godine na Trsatu se smije tražiti potpuni oprost svakog dana, ali samo jednom za određenu pokojnu dušu ili sebe.

Kada se smije zatražiti potpuni oprost?

U drugim se prilikama tijekom liturgijske godine potpuni oprost može tražiti na blagdane uz uvjet sudjelovanja na misi, pričešćivanja i, dakako, milosti pomirenja kroz ispovijed učinjenu unutar 15 dana:

– na Duhove uz molitvu „O, dođi, Stvorče, Duše Svet“,
– na Tijelovo uz molitvu „Klanjam Ti se smjerno“,
– na blagdan Presvetog Srca Isusovog uz molitvu „Preslatki Isuse, čija neizmjerna ljubav…“,
– na svetkovinu Gospe od anđela što se još naziva porcijunkulski ili asiški oprost,
– od 1. do 8. studenog uz posjet groblju kao oprost za pokojne uz molitve Oče naš, Vjerovanje, molitvu po nakani svetog oca pape i Pokoj vječni (ovi oprosti se mogu zatražiti za nebrojeno duša u čistilištu),
– na svetkovinu Krista Kralja uz molitvu „O, preslatki Isuse, Otkupitelju ljudskoga roda“,
– 31. prosinca uz himan „Te Deum“,
– 1. siječnja uz molitvu „O, dođi, Stvorče, Duše Svet“,
– svakog korizmenog petka recitiranjem molitve „Evo me, moj ljubljeni i dobri Isuse“,
– na Veliki četvrtak uz molitvu „Divnoj dakle“,
– na Veliki petak uz pobožnost klanjanja Križu,
– na Vazmeno bdijenje obnovom krsnih obećanja
– i na blagdan Božanskoga milosrđa.

Potpuni se oprosti mogu dobiti i po ulasku u crkvu:

– od podneva 1. studenog do ponoći 2. studenog na nakanu pokojnih uz molitvu Očenaša i Vjerovanja,
– na dan svetog zaštitnika određene župne crkve,
– pri klanjanju Presvetom oltarskom Sakramentu tijekom najmanje pola sata,
– po molitvi krunice u crkvi, obitelji ili molitvenoj zajednici,
– po sudjelovanju na pobožnosti križnog puta,
– po čitanju Svetog pisma u trajanju od najmanje pola sata,
– po posjetu groblju na nakanu pokojnih,
– po sudjelovanju obredu prve svete pričesti,
– na svečanosti mlade mise svećenika,
– na obljetnici 25., 50. ili 60. godina svećeništva,
– po obnavljanju krsnih obećanja na Uskrsnom bdijenju,
– po papinskom blagoslovu (čak i ako je preko radija, televizije ili drugog medija),
– na obljetnicu vlastitoga krštenja i na smrtnom času.

Što je djelomični oprost

O tome hoće li se duši udijeliti potpuni ili djelomični oprost odlučuje samo Bog gledajući na stanje duše, odnosno grijehe. Oprost, dakako, nije samo prilika za izbjegavanje „kazne“ već je to djelo pobožnosti, pokore i ljubavi.

U danu se može zadobiti samo jedan potpuni oprost, a djelomične možemo tražiti i više puta u danu. Djelomičan oprost zadobiva vjernik koji se iskrenom dušom uzdiže prema Bogu u poniznom povjerenju i u srcu progovara neki pobožni uzdah. Takav oprost može dobiti i vjernik koji s dušom punom vjere i milosrđa čini dobra djela za osobe u potrebi ili sebe dariva.

U trećem slučaju se daje vjerniku koji se u nekom činu pokore spontano sam sebe nečeg lišava. Djelomičan oprost se zadobiva i iskrenim izgovaranjem određenih molitvi koje preporuča Crkva i kojih je mnogo.

Pomaganje koje i nama donosi pomoć

Postoji obećanje da će onaj tko za života čini potpune oproste za duše u čistilištu zadobiti jednom milosti od istih, ali i zadobiti savršeni oprost u času svoje smrti. Potpuni oprost je direktno utkan u Božansko milosrđe što znači da nam je omogućen po činu Isusove žrtve ljubavi. Zamislimo da stojimo uz neprestano otvorenu ljekarnu u kojoj niti jedan lijek ne moramo platiti. A u kući pokraj ljekarne je bolesna osoba potrebna određenog lijeka, no zbog svog stanja ne može napustiti kuću. Ne bi li bilo okrutno zanemariti mogućnost da možemo preuzeti lijek i odnijeti ga bolesnoj osobi? Tako je i s potpunim oprostima. Oni su izraz prave ljubavi prema bližnjemu. Naša uloga je da prinesemo „lijek“ onima koji su u trpljenju. Dakako, u ovom slučaju i osobno zadobivamo pomazanje i druge milosti, donoseći i svojem cjelokupnom biću Tijelo Kristovo.

Napisala: mr. sc. Barbara Brezac Benigar, prof. rehabilitator

milosrdni isus