Nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić 27. veljače odredio je da se u svrhu sprečavanja širenja koronavirusa poduzmu sljedeće mjere:

  1. Neka se u svim našim crkvama/kapelama do daljnjega ne stavlja blagoslovljena voda na ulazu u posudice (ni nigdje u crkvama, a da je dostupno vjernicima)
  1. Neka se sv. pričest dijeli samo na ruke (objasnite vjernicima da je to samo privremena mjera)
  1. Neka se do daljnjega ne daje znak mira (preskočite “pružite mir jedni drugima” u misama)
  1. Nakon nedjeljnih korizmenih hodočašća u Katedralu ove godine iznimno neće biti druženja nakon svetih misa u katedralnim prostorima

11. ožujka, nakon što je slične odredbe donio i nadbiskup zagrebački, mons. Josip Bozanić, nadbiskup Devčić napominje da ove upute svakog svećenika obvezuju u savjesti, odgovornosti i razboritosti da tako postupi.

Budući da ima saznanja od vjernika da su se neki svećenici oglušili na prvotne upute, Nadbiskup određuje da se od danas počnu primjenjivati u cijelosti!

Potičemo i sve vjernike da se u duhu poniznosti i poslušnosti prilagode ovim uputama, da zajedničkim naporima brinemo jedni za druge te da se odgovorno i savjesno pridržavamo ovih uputa, kao i onih uputa koje nam daju stručnjaci. 

A mi kao vjernici i kršćani uvijek u ovakvim situacijama upućujemo i svoje molitve Bogu pa molimo i zagovor svetaca zaštitnika u teškim bolestima za sve pogođene ovom epidemijom i za sve koji su u opasnosti.

 

Upute i odredbe zagrebačkog nadbiskupa mons. Josipa Bozanića:

Poštovani,

Suočeni sa životnim okolnostima, nastalima zbog širenja bolesti COVID-19, uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) u cijelome svijetu, u Europi i u našoj Domovini, a pozorni na upute mjerodavnih služba, u svojoj smo crkvenoj odgovornosti pozvani vjerničkim duhom razmatrati kako se trebamo ponašati, što trebamo činiti iz ljubavi prema bližnjima i na koji način najviše pomoći potrebitima. Ujedno izražavamo zahvalnost medicinskomu osoblju i svima koji služe dobrobiti našega zdravlja i skrbi za bolesne.
Na temelju općih uputa koje su dane u Hrvatskoj glede okupljanja ljudi, a imajući u vidu naše vjerničke zajednice, liturgijska slavlja i molitvene susrete na području nadbiskupije, pozivam svećenike i vjernike da se – do novih uputa – pridržavaju sljedećega:

1. Neka se u narednome razdoblju suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i pobožnosti:
a) svi koji imaju simptome infekcije dišnih putova ili određene respiratorne poteškoće;
b) svi koji su bili u krajevima koji se smatraju žarištima zaraze ili pak u kontaktu s osobama koje bi mogle biti nositelji virusa;
c) starije osobe, a naročito kronični bolesnici;
d) sve te osobe neka u svojim domovima budu molitvom povezane s vjerničkom zajednicom u crkvi.

2. Neka se u škropionicama na ulazima i na drugim mjestima u crkvama i kapelama ne čuva i ne ulijeva blagoslovljena voda; neka te posude ostanu prazne i kao takve znak čežnje i poziva da svoju krsnu milost snažnije svjedočimo. Stoga će vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.

3. Neka se kao gesta pružanja mira u slavlju euharistije ili u službama Božje riječi ne koristi uobičajena gesta rukovanja.

4. Primanje svete pričesti u redovitosti prilika poznaje dva oblika: na jezik ili na ruke. Sasvim je razumljivo da će u ovim neredovitim prilikama vjernici biti pričešćivani primanjem svete hostije na dlan jedne ruke, kako bi drugom rukom hostiju prinijeli svojim ustima. Neka i ta gesta u pobožnosti bude poticaj da živimo svjesni toga nebeskoga dara koji primamo.

5. Vrijeme kroz koje prolazimo je višeslojno vrijeme kušnje i otvara puno temeljnih pitanja. U korizmenome hodu jasnije vidimo da su kušnja ne samo naša ljudska ranjivost i krhkost, nego i određena nužna ograničenja. Mi ta ograničenja promatramo i nastojimo živjeti u svjetlu ljubavi koja je potrebna pred izazovima za osobnu i zajedničku odgovornost.

Znamo da u brizi jednih za druge, premda se javljaju osjećaji nesigurnosti i bojazni, jačamo. Važna je svijest da postoje teškoće u kojima ne možemo sami i nismo sami. Svatko je pozvan učiniti svoju dužnost i živjeti svoj poziv. Štoviše, treba ugrađivati darove koje Gospodin daje da bismo rasli u ljubavi prema bližnjima. Ovo je prilika za razna savezništva u dobru, u kojemu se u društvenoj zajednici trebaju povezati: ljubav prema čovjeku, zdravstveni sustav, znanost, gospodarstvo i političke odluke.

U nama je snaga Božjega Duha koji nas tješi i daje snagu. Osim toga, mi živimo sigurnost nade u Kristu. Molitva sve to povezuje u pouzdanju i po njoj smo dionici čudesnih djela. Svemogućemu Gospodinu koji nas obnavlja u svojoj ljubavi preporučujemo svoje slabosti i molimo ga za nadvladavanje zla i blagoslovni mir u našoj domovini Hrvatskoj.

Blažena Djevice Marijo, Zdravlje bolesnih, moli za nas!