„U 27 godina djelovanja, služenja i organiziranja Svetišta skupio je nemali broj prijatelja i suradnika među kojima ste i vi, dijelom ovdje sabrani, i zato vam hvala jer ste ostali vezani uz ovo starodrevno Svetište.“ – tim je riječima gvardijan i čuvar Svetišta Majke Božje fra Bernard Barbarić pozdravio sve okupljene na početku otkrivanja biste fra Serafina Sabola.
Među prijateljima i okupljenim uzvanicima posebno su se isticali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji su uz nekolicinu fra Serafinovih bliskih prijatelja sudjelovali u podizanju njegove biste. Akademski kipar Ante Jurkić koji je za Svetište izradio kip sv. Ivana Pavla II., bl Alojzija Stepinca i križni put, također je i autor ove biste koja će hodočasnike dočekivati onako kako je to fra Serafin običavao, s osmijehom i raširenih ruku.
Okupljenima su se obratili gradonačelnici i župan koji su istaknuli fra Serafinove talente koje je imao kao izvrstan organizator, pastoralac, i dugogodišnji „dobri duh Trsata“. Bistu su otkrili prof. dr. sc. Boris Nemec, fra Serafinov dugogodišnji prijatelj, i gvardijan fra Bernard Barbarić.
Nakon otkrivanja biste uslijedila je sveta Misa u Svetištu koju je, u ime riječkog nadbiskupa mons. Ivana Devčića, predslavio generalni vikar Nadbiskupije mons. Emil Svažić u zajedništvu s fra Ilijom Vrdoljakom, provincijalnim ministrom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i trsatskim gvardijanom.

fra Miroslav Durbas