CVJETNICA NA TRSATU

 

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodio je na Nedjelju Muke Gospodnje, 28. ožujka, obred blagoslova maslinovih glančica i liturgijsko slavlje u bazilici Majke Božje Trsatske. Suslavili su fra Ivan Miklenić i gvardijan fra Krunoslav Kocijan koji je na početku uputio pozdravnu riječ mons. Uziniću i čestitao 10. obljetnicu biskupstva.

 

 

Nadbiskup Uzinić zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici te izrazio radost pohođenja Trsatskog svetišta. S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i zabrinjavajući broj oboljelih od koronavirusa, poručio je da se moramo truditi pridržavati propisanih epidemioloških mjera. Iako ih možda ne razumijemo, prihvatimo ih kao žrtvu i budimo odgovorni jedni za druge.

 

U nastavku je podsjetio kako je ovo najstarije živuće marijansko svetište ujedno i kuća Isusa i sv. Josipa, sveca na čiju svetkovinu je prije deset godina za biskupa zaređen. Izrazivši radost da je upravo u Godini sv. Josipa došao u Riječku nadbiskupiju, riječki nadbiskup koadjutor preporučio se u molitve vjernika kako bi uz Božju pomoć obavljao povjerenu mu službu.

 

U propovijedi nadahnutoj evanđeoskim izvještajem Isusove Muke, a koju su otpjevali članovi zbora Trsatskog svetišta, istaknuo je tri bitne teme. Kao prvu je naveo da bit kršćanstva nije u onome što možemo sami napraviti, nego što je Bog po Isusu za nas učinio. To znači, ne smijemo se oslanjati samo na vlastite snage, nego sve činiti u suradnju s Bogom. Kao drugu poruku upozorio je da moramo biti svjesni važnosti onih koji su na marginama, koji prema nekim kriterijima nisu vrijedni i stoje sa strane. Kao primjere naveo je osobe poput Šimuna Cirenca, poganskog satnika koji je u umirućem Kristu prepoznao Sina Božjega ili žene koje se spominju u Svetom pismu, ali i koje su danas nerijetko stavljene na margine. Upravo te osobe, koje ne cijenimo dovoljno, u stanju su učiniti ono najbolje. Budimo otvoreni prema svima, poručio je propovjednik.

 

Od Isusa učiti kako živjeti i imati širinu, treća je bitna poruka koju je istaknuo riječki nadbiskup koadjutor. Pojasnio je to rekavši da Isus sve što je činio – činio je s ljubavlju. Podsjetio je na Judinu izdaju koja pred vjernika stavlja pitanje je li Juda Krista izdao jer ga je prokazao ili još gore – nije imao povjerenja u Isusovu ljubav? Bez obzira što učinili, misliti da nam Isus neće oprostiti i da smo izgubljeni, pogubno je i pogrešno misliti. Pokušajmo taj stav usmjeriti jedni prema drugima i neka nam nitko ne bude isključen, zaključio je mons. Uzinić.

 

Helena Anušić