Novicijat

NOVICIJAT

GODINA KUŠNJE

POČETAK FRANJEVAČKOG NAČINA ŽIVLJENJA

BROJ NOVICIJATA 2015
BROJ NOVICIJATA 2016

LIST MLADIH FRANJEVACA

 

»Novicijat« je list novicijata Južnoslavenske konferencije. Izlazi jedanput godišnje –  početkom novicijatske godine, tj. u mjesecu rujnu kada su već svi novicijati započeli novicijatsku godinu.
Sadržaj lista obrađuje prethodnu novicijatsku godinu i početak nove (oblačenje novakâ), znači od nove samo o oblačenju i ponešto o dnevnom redu.

 

U listu su uvijek obrađeni međuprovinicijski susreti u provinciji i Asizu, a za njih je zadužen novicijat-organizator tih susreta, dok u ostalim prilozima sudjeluju svi novicijati svojim člancima sačinjenim od vijesti, reportaža, osobnih molitvenih iskustava i sl.

 

Izdavač lista je novicijat-nositelj međuprovincijskih projekata u jednoj novicijatskoj godini. Radi se, naime, o jednom od tri međuprovincijska projekta:

 

1. Međuprovincijski susret novaka Južnoslavenske konferencije u jednoj od provincija;

2. Izdavanje lista „Novicijat“;

3. Međuprovincijski susret novaka Južnoslavenske konferencije u Asizu.

RIJEČ UREDNIKA

Poštovani čitatelji!

Predstavljamo vam još jedan broj našeg lista „Novicijat“, koji objavljujemo već trinaestu godinu zaredom na početku svake novicijatske godine. U ovom broju „Novicijata“ predstavljamo vam novake iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te u kratkim crtama važnije događaje koji su obilježili prethodnu novicijatsku godinu. Slovenska franjevačka provincija, nažalost, nema novaka.

 

Uz redovne tekstove, iz kojih možete upoznati naše odgojne ustanove i braću novake, donosimo vam i nekoliko drugih tekstova, među kojima izdvajamo proslavu jubileja Porcijunkulskog oprosta. Naš serafski Otac dobio je od pape Honorija III. posebnu povlasticu potpunog oprosta, koji je u početku bio ograničen samo na crkvicu Marije Anđeoske, dok je danas proširen na sve franjevačke i župne crkve. Ova obljetnica osobito se lijepo uklapa uz jubilej Godine milosrđa, koji je proglasio papa Franjo. Jubilarna Godina milosrđa je tako, uz dvojicu zaštitnika franjevaca, uvelike obilježena franjevačkim duhom što nas franjevce treba potaknuti da otkrivamo lice Božjeg milosrđa svim ljudima svojim riječima i djelima.

 

Zahvaljujući svima koji podupiru naše odgojne ustanove na bilo koji način, osobito molitvom, nadamo se da će vam i ovaj broj našega lista biti poticaj da ne sustanete činiti dobro i radosno, u franjevačkom duhu, nosite ovome svijetu nadu u bolju budućnost, uvijek oslonjeni na Onoga koji je Tvorac svega stvorenoga.

 

Gospodin vam dao svoj mir!

novicijat br 1 12 2016 svetiste trsat

Leave a Reply