Gospođa Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske za Velu Gospu na Trsatu

 

1. Gospođo Predsjednice, kao rođena Riječanka, koja je djetinjstvo provela na Grobniku čiji stanovnici stoljećima hodočaste u Trsatsko svetište, što za Vas znači ovo mjesto?

Ovo svetište ima posebno mjesto u mojem srcu, ovdje je dom. Veoma je vezano uz moje djetinjstvo i život koje sam ovdje provela, te je štovanje Gospe na Trsatu neraskidivi dio mog identiteta, radi čega se u ovo svetište uvijek vrlo rado vraćam. Na Trsat smo dolazili otkako znam za sebe, i u sklopu hodočašća i posebno s obitelji, osobito mamom. Veliku Gospu ne mogu zamisliti bez Trsata, iako kao Predsjednica ponekad moram posjetiti i druga mjesta, međutim uvijek se nastojim vratiti ovdje, barem za Božić ili neku drugu prigodu.

2. Hrvatski narod je privržen Blaženoj Djevici Mariji, koja se ovdje časti kao Majka Milosti već 725 godina. Ima li Isusova majka i kakvu ulogu i u Vašem vjerničkom životu?

Naravno. Gospa ima posebnu ulogu u mojem vjerničkom životu. Štovanje Gospe, uz blagdan Uskrsa kao najvećeg kršćanskog blagdana, kod nas je najviše i najdublje prisutno. Gospa, također, ima posebno mjesto i u životu naroda i u životu države. A s druge strane, razmišljajući kao žena, imam dojam da me ona više razumije koliko je teško biti žena u politici jer se i taj posao uvijek mora uskladiti s majčinstvom, s ulogom koju nikako i nipošto ne želite zapostaviti, a to, između ostaloga, podrazumijeva brinuti o djeci, biti s njima, gledati ih kako rastu i suočavaju se s mnogim preprekama u životu, razmišljati o tome, moliti se za njihove živote i zdravlje. Vjerujem i mogu reći da osjećam posebnu intimnu bliskost s Gospom.

3. Franjevci su gotovo šest stoljeća čuvari ovog svetog mjesta. Kako gledate na ulogu franjevaca u hrvatskom društvu kroz povijest i danas?

Vrlo rado odlazim među franjevce. Upravo se vraćam iz Bosne i Hercegovine gdje sam bila s franjevcima i u Međugorju, Širokom Brijegu, Mostaru, Masnoj Luci, te ih, zapravo, viđala svugdje u Bosni i Hercegovini. Franjevci su mi osobito važni jer držim da one ljudske slabosti i nesavršenstva koje svi nosimo vrlo dobro razumiju, pri čemu mi u misao dolazi tako poznati refren pjesme: „sjeti se da sam samo čovjek, a Bog da si Ti“. Od franjevaca nisam nikada doživjela neki pogled ili riječ osude, već uvijek razumijevanje za naše slabosti i izazove koje život nosi. A i kroz povijest su odigrali neizmjerno važnu ulogu, posebno u Bosni i Hercegovini, ali i na svim prostorima gdje žive Hrvati. Danas su franjevci također prisutni i u Americi i drugim dalekim krajevima svijeta, gdje čuvaju hrvatsku tradiciju, naše domovinstvo, ljubav prema kulturi i povijesti, te hrvatsku riječ.

4. Koja bi bila vaša poruka čitateljima i široj javnosti uz svetkovinu Vele Gospe?

Svima čestitam svetkovinu Vele Gospe i svima želim da Gospa i dalje bdije nad nama, nad našim narodom i našom Hrvatskom, te da zajedno uz njezinu pomoć i zagovor krenemo u bolju budućnost, koja će donijeti bolji život svima u Hrvatskoj.

Zahvaljujem Vam se Predsjednice na ovom razgovoru i želim Vam ugodan boravak na Trsatu. Neka Vas prati Božji blagoslov i zaštita Majke Božje Trsatske.

MIR I DOBRO ŽELE VAM TRSATSKI FRANJEVCI
razgovarao: fra Ivan Ivanković

Gospođa Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske

 

…Gospa ima posebnu ulogu u mojem vjerničkom životu. Štovanje Gospe, uz blagdan Uskrsa kao najvećeg kršćanskog blagdana, kod nas je najviše i najdublje prisutno….

PROSLAVA VELE GOSPE NA TRSATU

Leave a Reply