OVO SU SAVJETI 10 SVECENIKA KOJI VAM MOGU POMOCI IMATI BOLJU ISPOVIJED

1. Kad radimo ispit savjesti suočeni smo sa svojim grijesima, ali kad idemo na ispovijed suočeni smo s Božjom ljubavi, milosrđem i oprostom.

2. Nakon što kažete kad ste se zadnji put ispovijedili kratko ispričajte svećeniku o sebi (jeste li samci, hodate li s nekim, jeste li nanovo vjenčani, jeste li redovnica). Kad poznajemo vašu situaciju, lakše vas savjetujemo.

3. Grijesi su loši izbori, a ne neugodne emocije. Stoga ispovijedajte svoje grijehe, a ne svoja emocionalna stanja.

4. Počinjeni grijesi su uvreda Bogu, ali ispovijeđeni grijesi su himan Bogu. Stoga kad idpovijedate svoje grijehe svećeniku u sakramentu pomirenja znajte da tako pjevate pjesmu hvale Bogu za njegovo veliko milosrđe.

5. Česte ispovijedi su poučne za vašeg svećenika i dobre za vašu dušu. Grijesi, osobito oni duboko ukorijenjeni ili počinjeni iz navike, zahtjevaju strpljenje i upornost. Nikad ne odustajte, ma koliko puta počinili isti grijeh… Ispovijed je sakrament izlječenja i baš kao fizičke rane, duhovne rane trebaju vremena kako bi u potpunosti zacijelile.

6. U ispovijedi nije toliko riječ o tome koliko ste vi loši nego koliko je Bog dobar.

7. Svećenik je kao i liječnik: kad idete liječniku kažete mu što vas boli, s više ili manje detalja, tako da on zna kako vas je najbolje liječiti. I zapamtite: imao je puno pacijenata s istim simptomima. Vjerujte mu, slušajte njegove savjete i uskoro će vam biti bolje.

8. Bog najbolje djeluje s jednostavnim i skromnim ispovijedima. Bog ne treba roman – već ga je pročitao. Ponos i nekajanje ponekad se kriju iza mnoštva naših riječi. Kad govorimo jednostavno i jasno, imenujući naše grijehe, to je kao da se skidamo za Križ, za smrt naših grijeha i uskrsnuće oprosta.

9. Samo otiđite na ispovijed bez obzira na sve. Božja je ljubav jača od naših grijeha.

10. Za mnoge bi ljude najveći napredak bio kad bi ispovijed prestali gledati kao obvezu i apstraktno nabrajanje grijeha i počeli ju promatrati kao obnovu odnosa s Bogom.

 

ISPOVIJED NIJE SAMO BRISANJE GRIJEHA VEĆ SUSRET S KRISTOM.

 

Članak je preuzet sa stranice bitno.net

PRIPREMA ZA ŽIVOTNU ISPOVIJED - PDF