OTOČANI HODOČASTILI MAJCI BOŽJOJ TRSATSKOJ

Hodočašće vjernika Krčke biskupije Gospi Trsatskoj u znaku stogodišnjice rođenja sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića

Unatoč lošim vremenskim uvjetima, otočani su u nedjelju 11. listopada hodočastili Majci Božjoj Trsatskoj predvođeni krčkim biskupom mons. dr. Ivicom Petanjkom i mnogobrojnim svećenicima Krčke biskupije. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. dr. Petanjak koji je prije mise s vjernicima u trsatskoj bazilici sudjelovao na molitvi krunice.

U propovijedi nadahnutoj stogodišnjicom rođenja za nebo sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića, poručio je kako je biskup Mahnić posebnu pobožnost gajio prema Sedam žalosti Blažene Djevice Marije. Za života je u dvorištu svoje rodne kuće u Kobdilju podigao jedan poklončić (kapelicu) Žalosnoj Gospi: raspeti Krist, a pod njegovim križem Marija i Ivan. Slika iz te kapelice je između dva svjetska rata „nestala“, a pronašao ju je na tavanu, u potkrovlju njihove obiteljske kuće, radnik koji je 1994. godine obnavljao tu kuću i o svom je trošku dao obnoviti, da bi i opet završila na tavanu, sve do prošle nedjelje kad je o ovoj stotoj obljetnici, ponovno vraćena na svoje prvotno mjesto i blagoslovljena po sadašnjem koparskom biskupu Jurju Bizjaku, rekao je krčki biskup.

Uz Gospu Žalosnu sluga Božji biskup Mahnić osobito je štovao Bezgrešnu koju je na prvoj Krčkoj sinodi proglasio „Vladaricom Krčke biskupije”. “Ako bi sad pokušali ući u Mahnićevu dušu i željeli donekle dokučiti otkud takav njegov odnos prema Mariji i zašto je stavio naglasak na Marijina žalosna otajstva, a onda na njezino bezgrešno začeće, mogli bi doći do ove spoznaje. Ako netko želi pripadati Bogu u potpunosti i ako se je spreman s njime upustiti u avanturu života koja obiluje svim mogućim nepoznanicama i izazovima, onda neće naći boljeg i jačeg primjera i uzora od Blažene Djevice Marije. Tu bi ležao razlog zašto se je Mahnić u tako ranoj mladenačkoj dobi na Svetoj Gori u njezinom svetištu sav i u potpunosti njoj povjerio i svoj život posvetio.”

Biskup Mahnić je bio čovjek duboke kontemplacije i vjere i kao program svog života te biskupsko geslo uzeo je riječi: »U križu je spas!« Njima je nastojao da poput Marije ni jednog trenutka ne pobjegne od tog križa nego da ga s Kristom zajedno nosi i donese do kraja, poručio je mons. dr. Petanjak.

Propovjednik je u nastavku istaknuo da je sluga Božji biskup Antun Mahnić najveći dio svoga života posvetio mladima, borio se svim snagama protiv liberalizma, a u Bezgrešnoj je vidio intervenciju samoga Neba koje nije dopustilo da svijet bude zaveden. Zapitavši koja bi Mahnićeva poruka bila za današnje vrijeme, istaknuo je: »Ako uistinu želite biti radikalni kršćani, a kršćanin može biti ili radikalan ili nije kršćanin, – često su ponavljanje njegove riječi – onda na ovome svijetu nećete naći boljega i većega uzora od Blažene Djevice Marije, koja je uvijek i u svemu pripadala samo Bogu. I ako želite doista biti Kristovi onda poslušajte današnje evanđelje u kojem Vas sam Otac nebeski poziva na svadbu i gozbu svoga Sina. On je to bogato jelo i to vrhunsko piće, i tko ga jednom proba, nikada neće poželjeti nešto drugo i nekoga drugoga, jer od najboljega ne može biti bolje. I pazi dobro da na tu gozbu, na gozbu euharistije, dođeš u svadbenom ruhu koje nije na koži, nego ispod kože. Svadbeno ruho je srce koje na tom slavlju kuca svom snagom i raduje se ovom zajedništvu s Isusom Kristom i svim svetima u čije je društvo pozvan svatko od nas.”

Na kraju mise krčki biskup uputio je posvetnu molitvu Gospi Trsatskoj, te zajedno sa svećenicima i vjernicima hodočašće zaključio ophodom oko čudotvorne slike Majke Milosti. Dodajmo ovome da će završetak proslave velikog jubileja stote godišnjice rođenja za nebo sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića biti 13. prosinca u Krčkoj katedrali.

H. Anušić