OBLAČENJE I PRVI ZAVJETI NOVAKA

Samostan Majke Božje Trsatske odgojna je kuća u kojoj mladi kandidati provode godinu novicijata. Zbog toga je svetište Majke Božje Trsatske bilo ova dva dana svjedokom radosnih događaja za franjevačko bratstvo i vjernike.

U petak, 26. kolovoza, postulant Ivan Fićković iz Požege te fra Andraž Gorenc i Filip Mlinar iz Slovenske franjevačke provincije Sv. Križa obukli su franjevački habit i započeli svoju godinu kušnje na Trsatu u Svetištu Majke Milosti.

U postulaturu su primljeni: za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda Šimun Benedikt Kopričanec iz Koprivnice, i Ante Žulj iz Ružića (BiH); za Franjevačku provinciju Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri Boris Ćopo iz Ploča.


U subotu, 27. kolovoza, u poslijepodnevnim satima u bazilici Majke Božje Trsatske petorica novaka zavjetovali su Bogu na jednu godinu redovničke zavjete: fra Danko Mihovilović iz Karlovca, fra Teo Knežević iz Virovitice, fra Loris Pilav iz Zagreba; za Franjevačku provinciju svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Antonio Bašić iz Rijeke, i za Slovensku franjevačku provinciju Sv. Križa fra Domen Iljaš iz Ljubljane.

Svečanu misu zavjetovanja predvodio je provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, u zajedništvu s fra Tomislavom Šankom, provincijalnim ministrom Franjevačke provincije svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri, i  s fra Marjanom Čudenom, provincijalom Slovenske franjevačke provincije Sv. Križa. Slavlju zavjetovanja prisustvovali su mnogobrojni franjevci triju provincija koji su došli podržati mladu braću.

Novozavjetovanici su pred prisutnim roditeljima, rodbinom, redovničkom subraćom i trsatskim vjernicima obećali su da će godinu dana živjeti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći te nastojati u sve savršenijoj ljubavi živjeti svoje posvećenje Isusu Kristu.

Čestitamo im i molimo za ustrajnost!