Krunica je moja najdraža molitva

 

U svom apsotolskom pismu 16. listopada 2002. godine pod naslovom Rosarium Virginis Mariae, o svetoj krunici, sveti Ivan Pavao II. proglasio je 2003. godinu Godinom krunice i rekao da se ova molitva ističe svojom jednostavnošću i dubinom i predodređena je proizvesti plodove svetosti.

Podsjetio je da su i brojni sveci i pape isticali njezinu važnost za Crkvu, te je zajamčio da kršćanin koji moli stječe obilje milosti.

Papa je pojasnio da se molitvom krunice od Marije učimo promatrati ljepotu Kristova lica i iskusiti dubinu njegove ljubavi i dodao je: “Krunica je moja najdraža molitva!”

Papa je u svom pismu također podsjetio da je sveta krunica imala važno mjesto u njegovom duhovnom životu od mladosti i da je uvijek poticao na njezinu učestalu molitvu.

Rekao je: “Krunica me pratila u trenucima radosti i u trenucima nevolje. Tolike sam joj brige povjerio i u njoj sam uvijek nalazio utjehu. Kolike sam milosti primio od Blažene Djevice po krunici.”

Sv. Ivan Pavao II. također je potaknuo promicanje molitve krunice u obiteljima, kao učinkovitu pomoć u suprotstavljanju razornim učincima svake vrste zla.

„Krunica nas na mističan način dovodi pred Mariju, koja je brižno pratila odrastanje Krista u nazaretskom domu. To je čini sposobnom da i nas istom brigom odgaja i oblikuje, sve dok se Krist ne oblikuje u nama.“

Kroz dugu i tešku povijest vjera je hrvatskog naroda u zagovor Blažene Djevice Marije doprinijela da smo opstali, izdržali i svladali sva zla.

Svaka veća i značajnija pobjeda naših Hrvata povezana je s vjerom u Boga i Blaženom Djevicom Marijom.

Od početka Domovinskog rata molila se krunica. Molila se u crkvama, svetištima, samostanima, u domovima, skloništima, na trgovima, ulicama. Svi su bili sjedinjeni u molitvi i svi su bili kao jedno srce i jedna duša. Oko nas je odjekivalo: “Zdravo Marijo, Sveta Marijo, moli za nas.”

Molilo se za mir, slobodu, pobjedu naših branitelja i prestanak rata. Skoro svaki branitelj je imao krunicu oko vrata i dok su vojnici bili na ratištu ostali su molili krunicu.

Preko molitve krunice Gospa su i Gospodin Isus čuvali naše branitelje na svim bojištima širom Hrvatske koji su se usprotivili zlu i agresiji i konačno su uz pomoć Boga i Blažene Djevice Marije došli do pobjede i do slobode.

Danas pred novim izazovima ponovno uzmimo krunicu u ruke s istom vjerom naših predaka, s pouzdanjem u Marijin zagovor i Njezinu majčinsku pomoć.

Na završetku svoga apostolskog pisma papa Ivan Pavao II. točno tako poziva biskupe i svećenike, redovnike i redovnice i sav kršćanski puk na molitvu krunice i dodaje: „Neka taj moj poziv ne ostane neuslišan.“

Ivan Pavao II. o krunici