Susret hrvatske katoličke mladeži 2017.

20. susret HKM u Vukovaru

Vukovaru, gradu Heroja, još jednom HVALA za sve!

Dvadeseti Susret hrvatske katoličke mladeži održao se ovaj vikend u gradu Vukovaru, najhrabrijem hrvatskom gradu.

Događaj poput SHKM-a je prigoda za okupljanje mladih u gradu domaćinu i za zajedničko slavljenje Stvoritelja svega. Bez obzira je li SHKM nečiji prvi ili peti susret, uvijek je poseban, nov i prekrasan. Ovogodišnji je posebice iznenadio svojim programom.

Frama Trsat u Vukovaru

Frama Trsat je zajedno s Framom Žabica i prijateljima krenula pod kapom Nabiskupije u Vukovar u subotu ranom zorom u 6.00 sati. Pred nama je bio dug put, a bilo je potrebno stići na program koje su župe organizirale. Uz zaista radosnu atmosferu u autobusu, uz pjesmu i smijeh stigli smo u Šarengrad i Mohovo kao i mladi iz Čakovca – Frama Čakovec i zajednica Totus Tuus.

Podijelivši se po obiteljima koje su nas velikodušeno primile, ručali smo i odmorili se. Program u župi vodio je fra Joisp Šoštarić sa svojim mladima koji se sastajao i od posjete zajednici Cenacolo gdje smo slušali svjedočanstva dvojice momaka koji su iza sebe ostavili život ovisnika pun boli i rana.

Vjerujem da je svatko ostao pod dojmom i uvidio koliko smo blagoslovljeni. U nastavku programa proslavili smo zajednički svetu Misu, a dan je završio s katehezom i klanjanjem.

Frama Trsat Rijeka

branitelji grada Heroja

U nedjelju ujutro uputili smo se prema Vukovaru na zajedničku molitvu za branitelje Domovinskoga rata na Memorijalnom groblju. Po završetku smo u koloni otišli do dvorca Eltz gdje se održalo središnje Euharijstijsko slavlje. 30 000 mladih na zajedno – neopisiv osjećaj zajedništva!

U nastavku dana imali smo priliku razgledati grad i posjetiti njegove dragocjenosti – Bolnicu, Ovčaru, Memorijalni centar, muzeje i crkve. Osobno sam otišla u bolnicu koja zbilja odiše onom težinom koja je pred 20-ak godina tamo vladala.

Drago mi je da sam imala priliku posvjestiti si patnju, bol i bespomoćnost ljudi koji su tamo proveli svoje teške trenutke jer kroz takve spoznaje shvaćamo i uviđamo blagoslov u svojim životima i požrtvovnost ljubavi.

H V A L A gradu i vukovarcima

Susret je završio koncertom gdje smo još jednom u zajedništvu slavili Boga! Ni umor ni bol nakon cjelodnevne akcije i šetnje nije umanjio radost i smijeh.

Bogu hvala na predivnom vikendu!

Hvala Heroji, što ste nas primili, nahranili i napojili. Hvala jer ste nam napunili srca! Hvala jer ustrajete i što ste primjer! Hvala na velikodušnosti i uspomeni koja se neće nikad zaboraviti! Hvala jer zbog nas radili i na dan Gospodnji. Hvala za sav trud i jer je ovaj grad bio naš DOM nekoliko dana.

Vukovaru, gradu Heroja, još jednom HVALA za sve!

Frama Trsat Rijeka

napisala: Sandra Kvaternik, Frama Trsat