Hvala ti sv. Leopolde, hrvatski te narod voli, zbogom i do viđenja u Padovi.

U IZVANREDNOJ 2016. GODINI JUBILEJA MILOSRĐA, PAPA FRANJO NAŠEGA JE LEOPOLDA I SV. PADRA PIU, PROGLASIO ZAŠTITNICIMA TOGA DOGAĐAJA ZA CIJELU KATOLIČKU CRKVU.

IZ APOSTOLSKOG VJEROVANJA: “Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni”! Amen.

sv. Leopold u Rijeci

S molitvom i sa zvonjavom zvona kapucinske crkve Gospe Lurdske u Rijeci, svečano i dostojanstveno je 18. rujna dočekana a 19. rujna ispraćena relikvija, neraspadnuto tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića, franjevca kapucina, velikog čuvenog ispovjednika.

Nakon Zadra, Herceg Novog, Dubrovnika i Splita, dana 18. rujna 2017. godine sveti je Leopold Bogdan Mandić došao k nama u našu i njegovu voljenu Rijeku.
Sv. Leopolda duša je u nebeskoj domovini ali se radujemo vidjeti njegovo neraspadnuto tijelo koje nam svjedoči o Božjem zahvatu.
Sv. nas Leopold, uz našu nebesku Majku Mariju, moćno zagovara i pomaže na našem zemaljskom putu! On kao naš čovjek Hrvat bliže je svojoj velikoj hrvatskoj obitelji vjernika koji žele kao i on, potrošiti život ljubeći Boga i brata čovjeka. Zbog toga smo ponosni na našega SVECA, jer nam svjedoči Božju snagu u svojem životu.

Dobro nam došao sveti Leopolde!

50 tisuća vjernika na Žabici

Ispunjena je njegova želja da bude »tamo preko mora«, među svojim hrvatskim narodom, i naš ga je narod i u Rijeci – na posljednjoj postaji boravka njegove relikvije u Hrvatskoj – neprestano okruživao.
U nepunih 24 sata, od 18. rujna do utorka u 14 sati, kada je ispraćen, u crkvi Gospe Lurdske na Žabici njegovu je relikviju pohodilo pedesetak tisuća vjernika, pristiglih izbliza i izdaleka.

Grad u kojem je čeznuo živjeti i djelovati, dočekao ga je, pohodio ga i ispratio s molitvom i sa štovanjem, sa srcem.

Molitveni ispraćaj tijela sv. Leopolda iz Rijeke za Padovu predvodio je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup metropolit u zajedništvu s mons. Ivicom Petanjkom, krčkim biskupom, fra Jurom Šarčevićem, provincijalom hrvatskih kapucina, mnogim svećenicima i redovnicima.

Nadbiskup Devčić je zahvalio Bogu što je hrvatskom narodu, gradu Padovi, kapucinskoj obitelji, Crkvi, cijelom svijetu dao malog, a velikog sv. Leopolda.
Rekao je da je sv. Leopold živio kao živa žrtva za jedinstvo kršćana, posebno Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, da je s ljubavlju prihvaćao svakoga tko je dolazio k njemu na ispovijed.

– Sada, 75 godina od njegove smrti i 34 od svečanog proglašenja svetim, po tajanstvenom naumu, njegovi su posmrtni ostaci, prvi put, posjetili naš grad. Otišao je u Italiju mali Leopold, a posjetio nas kao gorostas svetosti, svjetionik milosrđa, divni primjer poniznosti, rekao je u molitvi, među ostalim, mons. Devčić.

sv. Leopold naš trajni zagovornik

A sv. nam Leopold poručuje: “Budite pobožni prema Gospi. Gospa sve može. Gospa je naša Majka”

Evo i nekoliko ostalih misli svetog Leopolda Bogdana Mandića:

• Ljudi smo koji idu protiv struje. Neka nas ništa ne obeshrabri, već uvijek naprijed sa sigurnošću da Gospodin računa na svaki napor i nagrađuje svaku žrtvu.
• Nisu potrebne izvanredne pokore. Dovoljno je da strpljivo podnosimo svakodnevne patnje našeg javnog života: neshvaćanje, nezahvalnosti, poniženja, muke koje nam nanose izmjene godišnjih doba i sredine u kojoj živimo. To su križevi koje nam je grijeh natovario na leđa i za koje Bog hoće da budu sredstvo našega otkupljenja.
• Uznastojite imati čvrsto pouzdanje da će vam doći u susret Božja Providnost kada najmanje očekujete.
• Savjetujem vam, kada vam bude moguće, da često pristupate svetoj pričesti. Govorim duši koja je duboko vjernička: kada bude imala u svojim grudima Isusa Otkupitelja pod euharistijskim prilikama, neka mu otvori cijelu svoju dušu tako duboko ojađenu. Bez sumnje čut će Božju riječ, a potom će joj Providnost doći u susret i pribavit će joj potrebno.

Sveti Leopolde, moli se za nas!