Održano duhovno bdjenje uoči svetkovine Svih svetih – Hollywin

Već tradicionalno u našoj domovini sinoć je održano duhovno bdjenje uoči svetkovine Svih svetih u nekoliko mjesta u Hrvatskoj. Prvi puta ono se održalo 2003. godine tako da već 15 godina potiče sve ljude na dostojnu proslavu svetkovine Svih svetih. Tako je i naše trsatsko svetište bilo ovogodišnji domaćin tog duhovnog bdjenja koje se održalo u organizaciji Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije.

Bdjenje je započelo zabavno-edukativnim programom u Auli pape Ivana Pavla II. čiji su voditelji bili vjeroučitelji Dario i Boris koji su na zabavan način animirali program. Pod geslom „Svetost pobjeđuje!“ uputili su nas u to kako je svakome od nas moguće postati svecem bilo da smo redovnici, svećenici ili da živimo laičkim životom. Za svaki od tih načina života predstavljeni su nam sveci koji nam pokazuju da svatko od nas može postati svet. Program je bio obogaćen raznim kvizovima, a oni najsretniji bili su i nagrađeni.

Nakon toga uslijedio je sakrament pomirenja i slavljenje u crkvi Majke Božje Trsatske. A nešto malo nakon 22 sata uslijedila je sveta misa koju je predvodio fra Tomislav Šanko. U svojoj propovijedi govorio je o tome kako smo pozvani biti čista srca jer je to put do svetosti. Spomenuo je kako ga je prilikom ulaska u samostan jako živciralo idealiziranje svetaca pa je i sam imao problema nakon što je obukao habit jer je mislio kako onda mora „biti savršen“, ali shvatio je kako sveci nisu postali sveti zbog svoje savršenosti već kako su upravo njihove mane te koje su im pomogle da se približe i sve predaju Bogu. Naglasio je kako ne dajemo mi sami sebi svetost, nego je svetost ono što pustimo da uđe u nas po Božjoj presvetoj volji.

Nakon svete mise u klaustru samostana pripremljena je okrjepa od strane organizatora te su se svi uz druženje, čašu toplog čaja i malo slatkoga okrijepili, a nakon toga se vratili u crkvu kada je u ponoć počelo euharistijsko klanjanje koje je predvodio Josip Pende, povjerenik za pastoral mladih. Sav program animirao je Zbor mladih Riječke nadbiskupije koji su cijeli program uljepšali svojim glasovnim sposobnostima.

Program duhovnog bdjenja završio je nešto prije jedan sat u noći čime smo na dostojan način dočekali svetkovinu Svih svetih moleći se njima i dragome Bogu da na poseban način u toj noći pogleda na one koji su daleko od Njega. Papa Franjo rekao je: „Sveci nisu savršeni uzori, nego ljudi koji su prožeti Bogom.“, a na taj način svi smo pozvani biti sveti u svojoj svakodnevici.

fra Miroslav Durbas