Prošla hodočasnička godina, 2015., bila je puna mnogih iznenađenja. Kišni svibanj i lipanj, prevruće ljeto, kišni rujan, prekrasna jesen. Sami ekstremi. Sve je to pratilo i nas domaće kao i hodočasnike. Mnogi se nisu dali zaplašiti ni kišom ni suncem. Ljubav prema svetim mjestima i vjernička potreba naći se u kući naše Nebeske Majke bila je jača od svih prepreka. Najljepša su hodočasnička mjesta koja vrve od hodočasnika, u kojima se isprepliće pjesma onih na križnom putu s pjesmom nadolazećih u Svetište dok obilaze Gospin oltar. Lijepo je vidjeti hodočasnike koji čekaju na ispovijed. Sretni su i nestrpljivo čekaju svoj red da se što prije rasterete i oslobode svojih grijeha, jer samo čisto srce pjeva pravu oduševljenu pjesmu. A ta pjesma uvijek je bila iz srca, glasna i oduševljena na našim zajedničkim euharistijama koje su predstavljale središte i vrhunac hodočasničkog oduševljenja. Zahvaljujem župnicima i kapelanima koji su i ove godine došli na Trsat s hodočasnicima.

Već nekoliko godina vodimo statistiku hodočasničke prisutnosti na Trsatu. Svakako su najbrojniji domaći – riječki hodočasnici. Ne brojimo ih svaki dan već samo za Gospu Trsatsku, Veliku i Malu Gospu. Njihovom broju dodaje se broj hodočasnika iz okolnih biskupija: Zagrebačke, Varaždinske, Bjelovarsko-križevačke, Sisačke, Porečke i pulske i Krčke biskupije. Nađe se koje hodočašće i iz Požeške, Dakovačke i srijemske, Gospičko-senjske i Zadarske biskupije. Ove godine smo imali posebno iznenađenje za proslavu Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Lijepo vrijeme i brojni hodočasnici, njih oko 15.000, bilo je ukras tom jedinstvenom slavlju.

STATISTIKA HODOČAŠĆA 2011.-2016.

Svetište Majke Božje Trsatske Rijeka, Gospa Trsatska

Dosta su brojne ekskurzije osmoškolske djece, a dođe i lijep broj srednjoškolaca. Malo su manje zastupljeni hodočasnici iz susjednih zemalja. Sigurno nisu svi hodočasnici upisani jer se grupe koje zakasne znaju priključiti slavlju i ne zapišu se u svetištu. Turiste nismo brojali jer oni samo dođu i prođu, a ima ih velik broj. Može se reći da kroz svetište godišnje prođe oko 140.000 hodočasnika i turista, posjetitelja crkve i svetišta. Brojčani pokazatelji ne govore sve o hodočasnicima. Bilo bi dobro zaviriti u srce tolikim hodočasnicima i vidjeti svu ljubav, zahvalnost, preporuke, molitve. Neka nas sve zagovara i blagoslovi naša Gospa Trsatska.

PROGRAM ZA HODOČASNIKE SUBOTOM