Hodočašće vjernika Krčke biskupije Majci Božjoj Trsatskoj (2019.)

 

Dana 13. listopada 2019. godine, održano je tradicionalno  27. zavjetno hodočašće  vjernika Krčke biskupije Gospi Trsatskoj. Iako vremenske prognoze nisu bile blagonaklone održavanju mise na otvorenom, nebo se u potpunosti razvedrilo netom prije početka euharistijskoga slavlja. U perivoju Gospe Trsatske, svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak u zajedništvu s 30-ak svećenika svoje biskupije. Na početku je gvardijan fra Bernard Barbarić izrazio riječi dobrodošlice biskupu, svećenicima te mnogobrojnim hodočasnicima.

Mons. Petanjak je u uvodu svoje homilije istaknuo međusobnu povezanost Staroga i Novoga Zavjeta. Naime, Bog koji se prije objavljivao po prorocima danas se objavljuje u punini i to po svome jedinorođenome Sinu. Biskup je istaknuo da su gubavci koji se spominju u Evanđelju (Lk 17,11-19) u to vrijeme bili kao da su živi pokopani. Oni su bili izdvojeni od svih i od svakoga. Kod Naamana Sirca i kod Samarijanca ne dolazi samo do ozdravljenja već i do spasenja. Obojicu ih povezuje to da nisu bili Židovi. Zanimljivo je i to da selo, bez imena, u koje Isus ulazi predstavlja zajednicu koja označava cijeli svijet koji boluje od svih mogućih bolesti. Mons. Petanjak je naglasio kako biti kršćanin, znači biti misionar, a da smo to poslanje primili po sakramentu krštenja. Naglašava kako bi se cjelokupni pontifikat pape Franje mogao sažeti u riječima „Izaći!“, „Izlazak!“. Na završetku je pozvao vjernike da u ovom Izvanrednom misijskom mjesecu budu u duhu povezani s našim misionarima i misionarkama koji djeluju po cijelome svijetu.

Euharistijsko je slavlje završilo tradicionalnom posvetnom molitvom Gospi Trsatskoj te procesijom kojom je napravljen zavjet oko njezine ikone u samome svetištu.

                                                                                                          Fra Antonio Gospić