Trsat, 1—3. lipnja 2017. klaustar samostana, svaki dan u 21,15 sati

Klaustar franjevačkog samostana na Trsatu

U našem najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu na Trsatu održat će se od 1. do 3. lipnja 8. FESTIVAL TRSAT – festival hrvatskih katoličkih filmova, kojega organizira Istra film iz Rijeke uz pomoć Turističke zajednice Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Hrvatskog audivizualnog centra i Franjevačkog samostana Trsat.

Ovaj specijalizirani filmski festival na jednom mjestu okuplja i natjecateljskom vrednovanju izlaže godišnju produkciju katoličkih filmova snimljenih u Hrvatskoj i njenoj dijaspori širom svijeta. Na festivalu sudjeluju filmovi svih žanrova u kojima se iskazuju evangelizacijske i društvene vrijednosti Katoličke crkve u Hrvata – igrani, dokumentarni, animirani, obrazovni, amaterski… Prethodni festivali prikazali su vrijedna ostvarenja filmova ovoga žanra i tematike.

Audiovizualna umjetnost

Festival Trsat predstavlja mogućnost da se produkcija dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova vjerske tematike prikaže na ovom prvom nacionalnom festivalu ove vrste te da se natječu i vrednuju po strogim kriterijima izvrsnosti umjetničkih i tehničkih standarda.

Uloga ovoga festivala, pa i jedan od razloga njegova pokretanja, jest promoviranje značaja i vrijednosti audiovizualne umjetnosti u djelovanju Katoličke crkve u Hrvatskoj, te poticanje iste da se uključi u financiranje filmske produkcije i snimanje filmova s novim autorskim pristupima i novim temama.

Prošlogodišnji festival potvrdio je dobar smjer kojim smo krenuli, jer se sve više filmova bavi suvremenim životom crkve. Ono što posebno veseli jest pojava mladih neafirmiranih autora, srednjoškolaca, studenata a i osnovnoškolaca, koji snimaju svoje filmove na ove teme tražeći pri tome neki svoj umjetnički i filmofilski izraz.

Raspored i tijek večeri

ČETVRTAK, 1.VI.

21.00 – OTVORENJE FESTIVALA
21.15 – DUHOVNI POZIV – Ružica Dodig 5′
21.20 – GOSPA OD UTOČIŠTA – Srđan Segarić 50’
22.10 – HVALA REDOVNIKA – Ružica Dodig 5′
22.15 – U ŽEŽIN SVETOGA IVANA – Davor Borić 30’
22.45 – SLIJEPAC – Zdravko Terkeš 5’

PETAK, 2.VI.

21.15 – KAKO DA TE NE VOLIM – Ružica Dodig 5′
21.20 – DVIJE ŠKOLE – Srđan Šarenac 43’
22.03 – NEKO DRUGO LICE – Ružica Dodig 3′
22.06 – BOŽJI ČOVIK – Dražen Bušić 60′

SUBOTA, 3.VI.

21.00 – PROGLAŠENJE POBJEDNIKA I PODJELA NAGRADA
21.20 – WAKE UP THE WORLD – Ružica Dodig 6′
21.26 – ZAŠTO SU DOŠLI VLAKOM – Joško Marušić 14’
21.40 – ZMAJEVO SELO – Šime Strikoman 44’
22.25 – SVETA HRVATSKA – Jakov Sedlar 61′

Svetište Majke Božje Trsatske Rijeka, Gospa Trsatska