SRCE ISUSOVO I SRCE MARIJINO

Ljubav Isusa i Marije

Kad govorimo o Isusovu i Marijinu Srcu, mislimo na Isusa i Mariju pod vidom njihova nutarnjeg života i njihove ljubavi prema nebeskom Ocu, te prema nama ljudima. Njihova se ljubav prema grješnom čovječanstvu otkriva od Isusova rođenja u betlehemskoj štalici do smrti na križu. Njihova je ljubav tako čudesna, osobito zato jer je raspeta. Iskazivanjem svoje ljubavi Isus i Marija žele nas dovesti k nesebičnoj ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu, što je bit svetosti na koju smo svi pozvani. Budući da nas ljube, žele spasiti čovječanstvo koje se je izgubilo. Potrebno je vjerovati u Isusovu i Marijinu ljubav, njima se povjeriti i potpuno predati. Ta ljubav obnovit će naša srca i počet ćemo razmišljati, govoriti, raditi i ljubiti kao njih dvoje.

U litanijama Srcu Isusovu molimo: «Srce Isusovo, u krilu Djevice Majke od Duha Svetoga sazdano.» Djelovanjem Duha Svetoga Isus je kao čovjek s ljudskim srcem bio oblikovan u tijelu Djevice Marije. Oba su Srca već od početka bila čudesno ujedinjena. Marijino je Srce prvo počastilo Srce Isusovo i najdublje je razumjelo dubinu njegove ljubavi. Ona je kao odgojiteljica oblikovala Srce svoga Sina. Kad je Srce Isusovo bilo probodeno vojničkim kopljem na križu, i Marijino je Srce probodeno mačem boli. U Isusovu Srcu odsjaj je Srca njegove Majke. Svaki put nas ova svetkovina želi dotaknuti u srce i progovoriti našem srcu. U simbolu srca Gospodin nam govori o svojoj beskrajnoj ljubavi prema nama.

Srce kao središte osobe

Ono što je osjećala i rekla sv. Margareta Marija Alacoque, vrijedi i za nas. Ona je bila duboko prožeta pobožnošću prema Srcu Isusovu i u svoj jednostavnosti i iskrenosti rekla je svojoj poglavarici: Neizmjerno je bogatstvo milosti i blagoslova što ga ovo sveto Srce u sebi krije. Ne znam ima li u duhovnom životu ijedna vježba pobožnosti koja bi mogla, u tako malo vremena, dušu bolje uzdići do najviše savršenosti…
Stoga želimo iznova posvijestiti Božju ljubav prema nama, a svaka svetkovina Presvetog Srca Isusova najbolja je prilika za obnovu naše ljubavi prema Srcu Isusovu. Na svetkovinu treba najdublje odjekivati u našem srcu molitva: „Isuse, blaga i ponizna Srca! Učini srce moje po srcu svome!“

Ne čudi, stoga, da nam je Isus progovorio u tom simbolu kako bi nam iznova posvjedočio svoju ljubav prema nama. U prvoj objavi sv. Margareti Mariji Alacoque kaže: Moje je Srce ražareno ljubavlju prema ljudima… objavljuje se da bi ih obogatilo svojim dragocjenim blagom koje ti otkrivam… Također, jednoj drugoj svetici, sv. Katarini Sijenskoj govori jezikom koji ćemo najbolje razumjeti: Želim da upoznate tajnu moga Srca, da vidite da ljubim mnogo više nego sam mogao pokazati svojom patnjom. Neki sveci su to dobro shvatili, pa su u tome doživjeli posebnu Isusovu odanost prema nama. Tako je sv. Bonaventura rekao u svojoj molitvi: „Srce ti je ranjeno da mognemo pomoću vidljive rane vidjeti nevidljivu ranu tvoje ljubavi!“ Naš Bog ima Srce i ono kuca za nas. U njemu ima mjesta za svakoga i samo od njegova Srca možemo učiti kako trebamo odgajati svoja srca.

Svetište Majke Božje Trsatske Rijeka, Gospa Trsatska

Blagdan Presvetog Srca Isusova

Blagdan Presvetog Srca Isusova slavi se u petak nakon blagdana Tijelova. Kroz Isusovo srce gledamo Boga i Čovjeka. Isusovo nam je srce otkrilo potpunost, totalnost ljubavi. Isusova ljubav je bezgranična, jer je prošla kroz smrt. U Srcu Isusovu prepoznajemo ponajprije njegovu ljubav prema nebeskom Ocu. Isusovo Srce hvali Oca, njemu je Otac sve predao. Isusovo Srce također označava Isusovu povezanost s nama. Njegovo Srce njegova je usmjerenost prema nama. U Isusovo se Srce skrila sva njegova skrb za naše duše. Njemu je stalo da pronađemo spokoj, odmor koji nam On daje.

Blagdan Bezgrješnog Srca Marijina

Blagdan Bezgrješnog Srca Marijina pomični je blagdan i slavi se u subotu nakon 2. nedjelje poslije blagdana Duhova, dan nakon blagdana Presvetog Srca Isusova. Bezgrješno Srce Marijino je pobožno ime, kojim nazivamo tjelesno Marijino srce kao simbol Marijinih kreposti, ljubavi prema Bogu i majčinske ljubavi prema čovjeku. Prvi se put, Bezgrješno Srce Marijino spominje u Bibliji, gdje piše kako je starac Šimun prorokovao, kako će Marijino Srce probosti mač velike boli, tj. da će mnogo patiti.

Marijana ukazanja u Fatimi, povijesno su pridonijela još većem širenju ove pobožnosti. Sestri Luciji, nakon ukazanja 1917. g., Marija se ukazala i 1925. g. upravo s Bezgrješnim Srcem, tražeći pobožnost Bezgrješnome Srcu, te potičući pape, da posvete Njenom Srcu Rusiju, radi zaustavljanja širenja ateističkog komunizma i radi mira u svijetu. Marija je u Fatimi pozvala vjernike, da časte Njezino Bezgrješno Srce tako da svaki dan mole krunicu te obavljajući pobožnost pet prvih subota u mjesecu, prisustvujući u te dane svetoj Misi, primajući sv. Pričest i četvrt sata razmatrajući jedno od otajstva krunice. Marijino je srce i neprestano veličalo Boga za sve ono što je izveo u njoj i po njoj, poniznoj Službenici Gospodnjoj za svoj narod. Stoga je posve opravdano da uz Presveto Srce Isusovo štujemo i Bezgrešno Srce Marijino.

Svetište Majke Božje Trsatske Rijeka, Gospa Trsatska
MOLITVE SRCU ISUSOVOM I MARIJINOM