Poštovani vjernici, draga braćo i sestre u Kristu!

Slavimo radosni blagdan Božjeg dolaska u ovaj naš svijet. To je čudesni događaj na koji su proroci vjekovima pripravljali Božji narod. To je događaj pripravljan molitvama, uzdasima i žrtvama svih pravednika Starog zavjeta. Kad se činilo da su okolnosti nepovoljne, kad Božji narod nije imao nacionalnu slobodu, kada su već mnogi izgubili nadu u bolju budućnost, silazi jedno svjetlo s Neba u siromašnu betlehemsku štalicu i jednostavni pastiri čuju rajski glas anđeoskih četa: “Ne bojte, evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist Gospodin.” (Lk 2,11)

Naše vrijeme nije ništa lakše i ništa bolje od onoga prije dvije tisuće godina. Možda nam se čini da je Bog daleko, da je zaboravio na nas, jer je pod udarom epidemije sve više nezaposlenih, siromašnih i bolesnih, a sve manje istinske radosti i nade u bolju budućnost. Možda smo razočarani zbog mnogo toga, poljuljane vjere i nade. Ali baš u takvom svijetu i u takvim okolnostima Isus se iznova rađa i donosi nam novo svjetlo vjere, ljubavi i nade. Jer On je Knez mironosni (Iz 9,5)  i Spasitelj svijeta (usp. Lk 2,11), kako slušamo u liturgiji božićne noći.

Isus nam na poseban način dolazi ovoga Božića, On kuca na vrata naših srdaca, obitelji, naših župa, redovničkih zajednica. Želi samo jedno, da ga primimo i stavimo u središte naših života, naših planova, naših obiteljskih i međuljudskih odnosa. Predugo je Isus bio zaboravljen, sporedna, a ponekad i nevažna osoba naših naših susreta i događanja, naših slavlja, pa i samog Božića.

Preko znakova našeg vremena, samo ako ih znamo čitati, Bog nam progovara i poziva nas da ovaj Božić bude drugačiji od svih drugih – da ovaj Božić bude Božić s Isusom i za Isusa! Za prvi Božić u Betlehemu tako je malo bilo potrebno, Isusu je bilo dovoljno siromašno sklonište i ljubav Marije, Josipa i siromašnih pastira. Ni ovoga Božića 2020. godine Isus ne traži drugo doli našu iskrenu ljubav i zahvalnost, molitvu i klanjanje, dobrotu i iskrenost. Za uzvrat on nam donosi mir koji dolazi od Boga i koji on besplatno daruje svim ljudima dobre volje.

Na Trsatu štujemo čudotvornu sliku Majke Milosti, Majku Božje koja s velikom ljubavlju drži svoje dijete Isusa. Molimo Isusovu i našu Majku da “svrne svoj pogled na nas” i da nam ovoga Božića na poseban način daruje svoga božanskog Sina, Isusa, kojega je ona rodila za nas i za naše spasenje.

S tim mislima i s velikim pouzdanjem u zagovor Majke Božje Trsatske, svima Vama, braćo i sestre, čestitamo blagdan Isusova rođenja i želimo Vama i Vašim obiteljima da Vam ovaj Božić bude miran i blagoslovljen.

Vaši trsatski franjevci