22. listopada sveti IVAN PAVAO II. papa

ŽIVOT SVETOG IVANA PAVLA II. PAPE

Sveti papa Ivan Pavao II. rodio se u Wadowicama u Poljskoj, 18. svibnja 1920. a umro je u Vatikanu, 2. travnja 2005. Rođen kao Karol Józef Wojtyła, bio je 264. nasljednik apostola Petra, izabran je za papu 16. listopada 1978.

Ivan Pavao II. jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja. Njegov dugogodišnji pontifikat karakteriziraju sljedeće značajke: jedan je od najmlađih papa novijeg doba; njegov pontifikat je među najduljima; prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća; prvi papa nakon više stoljeća iz jednoga slavenskog naroda.

Također, osobna toplina, neposrednost i prirodna karizma Ivana Pavla II. izuzetno su snažno djelovali preko suvremenih elektroničkih medija, poglavito TV, šireći njegovu poruku i u najzabitnijim dijelovima planeta Zemlje.

U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Papa se tijekom cijelog pontifikata zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakog naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu “kultura života” na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: “Kultura života znači poštivanje prirode i zaštite Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.”

Promicao je međureligijski dijalog i mir. Zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicama. Prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu.

Za vrijeme pontifikata napisao je te izgovorio oko 15.000 raznih govora i dokumenata, što je oko 18 milijuna riječi. Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motu proprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca.

Papa Benedikt XVI. proglasio je 01.05.2011. svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, te odredio 22. listopada kao njegov spomendan – blagdan jer je toga dana Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, a papa Franjo, samo tri godine kasnije 27.04.2014. proglasio ga je svetim.

Među prvim riječima koje je sveti papa Ivan Pavao II. uputio vjernicima kao Petrov nasljednik bile su: “Ne bojte se!” Ivan Pavao II. je od samog početka htio svoju službu protkati navještajem ljubavi koju Bog ima prema čovjeku:“Ne bojte se! Otvorite, štoviše, širom rastvorite vrata Kristu!”Privlačan je taj navještaj koji ne dopušta da strah zaustavi ljubav i dobro. Papa IVAN PAVAO II. bio je mistik, prorok i patnik!

PAPINI POHODI HRVATSKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI:

Pomisao na Ivana Pavla II. rađa zahvalnost. Hrvatska bi povijest bez riječi i zauzimanja Ivana Pavla II. bila nepotpuna, a bez njegovih pohoda hrvatska bi vjernička duša bila siromašnija.

Teško da će ikada utihnuti odjek riječi kojima je u Zadru dirljivo sažeo svoju privrženost, rekavši nam: “Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski!… Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!”

Duboko smo zahvalni Ivanu Pavlu II. zbog tri pastoralna pohoda Hrvatskoj u samo jednom desetljeću, i to godine: 1994., 1998. i 2003., a kao katolici istog hrvatskog naroda zahvaljujemo i za dva pohoda Crkvi u Bosni i Hercegovini godine: 1997. i 2003. Crkva u hrvatskom narodu s radošću se sjeća tih događaja, jer nas je obradovao svojim dolaskom, u trenutcima kada nam je kao Crkvi i kao narodu trebala ne samo njegova riječ, nego i njegova prisutnost među nama.

PRVI POHOD HRVATSKOJ:

Kao hodočasnik mira, papa Ivan Pavao II. pohodio je 10. i 11. rujna 1994. godine Zagreb i Hrvatsku, pod geslom: “U tebe se Gospodine uzdam!”, prigodom 900. obljetnice Zagrebačke nad/biskupije.

DRUGI POHOD HRVATSKOJ:

Drugi pohod pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, od 2. do 4. listopada 1998. pod geslom: “Bit ćete mi svjedoci!”, dogodio se prigodom proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca u našem nacionalnom svetištu Mariji Bistici.

TREĆI POHOD HRVATSKOJ:

Papa Ivan Pavao II., dana 5. lipnja 2003. godine, na otoku Krku započeo je svoj treći pohod Hrvatskoj pod geslom: “Obitelj – put Crkve i naroda “, te je ostao s nama sve do 9. lipnja 2003. godine, boraveći u našem gradu Rijeci kao najdraži gost i sugrađanin svih nas Riječana i to u okviru njegova 100. apostolskog putovanja izvan Italije. U pet dana iz Rijeke je prošao Hrvatsku uzduž i poprijeko, pohodivši Đakovo i Osijek, Dubrovnik, Rijeku i Zadar. I taj je put poticao da vjernici u Hrvatskoj moraju čuvati i razvijati narodno biće, ali da pri tome svakako moraju biti »dar društvu«, da moraju u društvo ugrađivati i ucjepljivati kršćanske vrijednosti.

PRVI POHOD BOSNI I HERCEGOVINI:

Papa Ivan Pavao II. je 12. i 13. travnja 1997. godine pohodio je Hrvate i Katoličku Crkvu u Sarajevu pod geslom: “Srušite zidove nerazumijevanja”. Dolazak pape donio je novu nadu svima narodima u ratom napaćenoj i razrušenoj Bosni i Hercegovini.

DRUGI POHOD BOSNI I HERCEGOVINI:

Drugi pohod pape Ivana Pavla II. Bosni i Hercegovini bio je 22. lipnja 2003. godine, 13. dana nakon odlaska iz Hrvatske sa svoga 100. putovanja. Tada je posjetio Banju Luku pod geslom: “Blaženi čista srca”. Na sv. misi u franjevačkom samostanu Petrićevac u Banja Luci papa Ivan Pavao II. proglasio je blaženim Ivana Merza. I tom je prigodom pozvao na pomirenje i mir svih naroda i građana. Pastoralni pohod Svetog oca Banja Luci bio jenjegovo 101. putovanje izvan Italije.

Papa Benedikt XVI., na svečanoj misi pokopa Ivana Pavla II., 8. travnja 2005. rekao je o njemu:“Bio je svećenik do kraja, jer je svoj život prinio Bogu za svoje ovce i za čitavo čovječanstvo, u svakodnevnom darivanju u služenju Crkvi, a osobito u teškim kušnjama posljednjih mjeseci.”

PAPA IVAN PAVAO II. 5 dana U RIJECI
PAPA IVAN PAVAO II. NA TRSATU

MOLITVA GOSPI OD SUZA
Gospo od suza! Majčinskom dobrotom pogledaj boli svijeta. Obriši suze svima onima koji trpe, zaboravljenima, očajnima, žrtvama svakovrsnog nasilja. Daj nam svima suze kajanja i novoga života, da nam one otvore srca za preporoditeljski dar Božje ljubavi. Daj nam svima suze radosnice zbog velike nježnosti tvoga Srca. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen. Papa Ivan Pavao II.

GALERIJA SLIKA - PAPA IVAN PAVAO II - 2003

LITANIJE PO ZAGOVORU SVETOG IVANA PAVLA II, PAPE

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, moli za nas!
Sveti Ivane Pavle II, moli za nas!
Ivane Pavle II, Veliki Papa…
Ivane Pavle II, namjesniče Kristov na zemlji…
Ivane Pavle II, nasljedniče svetoga Petra…
Ivane Pavle II, poglavaru Crkve dvadesetog stoljeća…
Ivane Pavle II, koji si uveo kršćanstvo u treće tisućljeće…
Ivane Pavle II, koji si bio potpuno predan Gospi u znaku «Totus Tuus»…
Ivane Pavle II, ljubitelju svete krunice…
Ivane Pavle II, zagovorniče ekumenizma…
Ivane Pavle II, hodočasniče u Marijanska svetišta…
Ivane Pavle II, marljivi apostole…
Ivane Pavle II, navjestitelju Evanđelja…
Ivane Pavle II, poslušan poticajima Duha Svetoga…
Ivane Pavle II, navjestitelju Božjega milosrđa…
Ivane Pavle II, čuvaru crkvenog nauka…
Ivane Pavle II, apostole Drugog vatikanskog koncila…
Ivane Pavle II, apostole Euharistije…
Ivane Pavle II, apostole bolesnika…
Ivane Pavle II, apostole suvremenih medija…
Ivane Pavle II, učitelju istine…
Ivane Pavle II, prijatelju malenih…
Ivane Pavle II, prijatelju mladih…
Ivane Pavle II, osnivaču Dana mladih…
Ivane Pavle II, hrabri propovjedniče…
Ivane Pavle II, neustrašivi proroče…
Ivane Pavle II, neumorni putniče…
Ivane Pavle II, koji si praštao neprijateljima…
Ivane Pavle II, uzore kršćanima…
Ivane Pavle II, zagovorniče sretne smrti…
Ivane Pavle II, uzore umiranja…
Ivane Pavle II, primjeru svetosti…
Ivane Pavle II, ljubitelju siromaštva…
Ivane Pavle II, proglasitelju svetaca i blaženika…
Ivane Pavle II, glasniče ugnjetenih…
Ivane Pavle II, zagovorniče svih naroda kod Boga…

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se!

– Moli za nas sveti Ivane Pavle II.
– Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se! Bože, koji si sv. Papu Ivana Pavla Drugog postavio za Pastira svoje Crkve, daruj nam da po Njegovom zagovoru hrabro ispovijedamo svoju vjeru, ljubimo Crkvu Katoličku, njegujemo posebnu pobožnost prema Majci Crkve te da jednom dospijemo u Kraljevstvo nebesko. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova. Amen.

sveti ivan pavao drugi svetiste trsat rijeka

MOLITVA ZA DOBIVANJE MILOSTI ZAGOVOROM SVETOG PAPE IVANA PAVLA II.

O sveto Trojstvo, zahvaljujemo Ti što si Crkvi darovalo Papu Ivana Pavla II, te je u njemu zasjala nježnost tvoga očinstva, slava križa Kristova i sjaj Duha Ljubavi. Pouzdajući se sasvim u Tvoje beskrajno milosrđe i u Marijin majčinski zagovor, on nam je pružio živu sliku Isusa Dobroga Pastira i pokazao da je svetost, kao najviši oblik redovita kršćanskog života, put kojim možemo postići vječno zajedništvo s Tobom. Daj nama, njegovim zagovorom, po Tvojoj volji, milost… koju molimo zahvalni što je Ivan Pavao II ubrojen među Svete tvoje. Amen.