GODINA BOŽJEG MILOSRĐA
-SVETIŠTE MAJKE BOŽJE TRSATSKE-

je u 2017. godini povlašteno OPROSNO MJESTO u kojem se
SVAKI DAN može izmoliti POTPUNI OPROST!

PRODUŽENJE GODINE MILOSRĐA NA TRSATU
Produžetak Godine Milosrđa za naše Svetište Gospe Trsatske je
od svetkovine Krista Kralja 20.11.2016.
do iduće svetkovine Krista Kralja točnije 26.11.2017.

Razlog ove posebne odluke je što naše Svetište iduće godine slavi 650. obljetnicu dolaska čudotvorne slike Majke Milosti na Trsat, kao dar pape Urbana V., 1367. godine.

Ova visoka obljetnica privući će povećani broj hodočasnika kojima će ovom odlukom biti olakšano dobivanje potpunog oprosta za sebe ili za svoje pokojne.

Za potpuni oprost potrebno je UZ PROLAZ kroz jubilejska vrata Bazilike, sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitve Vjerovanja, Oče naš i Slava Ocu te molitva na nakanu Svetoga Oca (Zdravo Marijo).
DNEVNO svaki vjernik može dobiti jedan POTPUNI OPROST.
Neka Gospodin po zagovoru Majke Božje Trsatske svima udjeli obilje svojih milosti.

od 20.11. 2016. do 26.11.2017.

Dobrodošli, pozovite i ostale vjernike 🙂

Mir i dobro žele vam trsatski franjevci.

“Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan.” “Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.”

Lk 6,36-38

»Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: ‘De da ti izvadim trun iz oka’, a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!« Riječ Gospodnja!

Mt 7, 1 – 5

Kršćanin je pozvan biti milosrdan! Kršćanin treba biti milosrdan! Kršćanin koji nije milosrdan nije kršćanin!

Nemoguće je provoditi život u nemilosrđu, nepraštanju, neljubavi, unutar bijede ovoga kratkog života, zatvoren sam u sebe. To čini od života nesnošljivi pakao već ovdje na zemlji. Samo nas ljubav i praštanje može spasiti i otkupiti od muka, i ovdje i ondje, na drugome svijetu. Isus nam jasno veli kako nitko nema pravo lomiti nad drugim koplje, druge osuđivati. Danas se lome koplja i olako ljudi osuđuju, tovari im se krivnja za koju nisu odgovorni.

Bog veže svoju milost i dar praštanja s našom sposobnošću i voljom oprostiti, biti velikodušan i širokogrudan prema drugima. Mjerom kojom mjerimo i nama će se mjeriti. Kad bi Bog s nama postupao prema pravednosti, svi bismo bili izgubljeni i propali.

Nema nitko pravo osuđivati druge na temelju katalogizirana popisa normi, kaznenih propisa, zakona. Sud – pravedni i mjerodavni – prepustimo Bogu. On će sve iznijeti na vidjelo na dan suda i promatrati svojim očinskim očima nas, svoja bijedna svoja stvorenja. Trebamo samo pokušati usvojiti i na sebe primijeniti, smjestiti u svoj životni kodeks ono što je Isus naučavao i kako je on postupao. Tako će se promijeniti lice ove zemlje, imat ćemo već ovdje tračak i dašak neba. I sve što tome pridonosi bit će kraj osuđivanja i početak jedinoga ispravnoga, kraljevstva pravde, ljubavi, mira, praštanja.

 

MOLITVA:

Gospodine, dopusti samo
da izvadimo brvno
iz svog oka
pa ćemo dalje.
Jer licemjeri
ne želimo biti.
Pozivaš nas
da ne sudimo
kako ne bismo
bili osuđivani.
Molimo Te, daj da umijemo
sami sebi iz oka
izvaditi brvno
prije nego poželimo
drugima trunčicu
iz oka vaditi. Amen!

NAUČI MOLITI MILOSRDNU KRUNICU
milosrdni poput oca milosrdna godina trsat svetiste

Kako dobiti POTPUNI OPROST u godini MILOSRĐA?

Osim Svetih vrata, tradicionalna su jubilejska obilježja hodočašća i oprost. Iz riznice duhovnih dobara Crkve u Jubileju MILOSRĐA posebno mjesto ima oprost koji se odnosi na vremenitu kaznu.

Budući da je u Jubileju riječ o nastojanju oko svetosti i čistoće duše, na tome je putu od velike koristi dar oprosta što ga Crkva, snagom koju joj je dao Krist, pruža svima koji ispune tražene uvjete.

Potpuni oprost vremenite kazne za grijehe može se odnositi na vlastite grijehe, ali i na duše pokojnih. Da bi se primio oprost, Crkva upozorava da je potrebno:

– ispovjediti se
– pričestiti se
– izmoliti molitve na nakanu Svetoga Oca prigodom hodočašća u jubilejsku crkvu.
To mogu biti molitve: Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo (ili drugi marijanski zazivi), Slava Ocu.

Oni vjernici koji zbog bolesti ili nekih drugih ozbiljnih razloga ne mogu izaći iz kuće mogu primiti potpuni oprost, ako – sjedinjeni u duhu i u mislima s vjernicima na dotičnim mjestima, naročito onda kada se putem sredstava društvenoga komuniciranja prenose liturgijska slavlja iz neke jubilejske crkve – izmole Oče naš, Vjerovanje ili neku drugu molitvu, prikazujući svoje trpljenje i teškoće na nakane koje su za Crkvu posebno važne u Svetoj godini milosrđa.

Pojasnimo još jednom Crkveni nauk o oprostima:

Svaki teški grijeh ima dvostruku posljedicu: raskida naše zajedništvo s Bogom i lišava nas vječnog života. Oproštenje od vječne kazne ostvaruje se oprostom od krivnje i obnovom zajedništva s Bogom po sakramentu ispovijedi. Pored vječne kazne postoji i ona koju nazivamo vremenitom kaznom od koje se vjernik treba očistiti bilo na zemlji bilo poslije smrti u stanju nazvanom čistilištem.

Oprost je dakle otpuštenje vremenite kazne za grijehe kojih je krivnja već otpuštena po sakramentu ispovijedi.

Naglasimo kako ove dvije kazne nisu Božja osveta, već posljedica same naravi grijeha.

Oprost se dobiva po Crkvi koja se snagom vlasti „vezivanja i odrješivanja“ koju je primila od Isusa Krista, zauzima za kršćanina otvarajući mu riznicu zasluga Krista i svetaca da od Oca milosrđa dobije otpuštenje vremenitih kazni za grijehe. Crkva time želi ne samo doći u pomoć kršćaninu, već ga potaknuti na djela pobožnosti, pokore i ljubavi.

Da bi netko bio u stanju dobiti oprost mora biti kršten, neizopćen i u stanju milosti nakon što je ispunio propisane uvjete za primanje oprosta, te imati iskrenu nakanu steći oprost i izvršiti naložena djela.

Oprost može biti djelomičan ili potpun.

Svaki vjernik može bilo djelomični bilo potpuni oprost dobiti za sebe ili namijeniti za pokojne.

Za primanje POTPUNOG OPROSTA koji se može dobiti jednom u danu nužna/-o je:

  1. Sakramentalna ispovijed– može biti i do dva tjedna prije nego se želi primiti oprost.
    2. Euharistijska pričest– na dan kada se želi primiti oprost.
    3. Molitva na papinu nakanu – Oče naš, Vjerovanje i pobožan zaziv Blaženoj Djevici Mariji, na dan kada se želi primiti oprost.
    4. Izvršiti djelo naznačeno za potpuni oprost – u ovom posebnom slučaju putem javnih sredstava sudjelovati u događanjima u Godini milosrđa.
    5. Isključiti svaku naklonost grijehu, makar bio i lak.

Oprost je DJELOMIČAN ako nedostaje potpuno odricanje (5.), a ispunjeni su svi ostali uvjeti.

NARAVNO, VRSTA STEČENOG OPROSTA OSTAJE TAJNA POZNATA SAMO BOGU.

Molitva pape Franje za Godinu milosrđa

Gospodine Isuse Kriste, ti si nas poučio da budemo milosrdni kao Otac nebeski i rekao nam da tko vidi tebe, vidi njega. Pokaži nam svoje lice i bit ćemo spašeni. Tvoj pogled, pun ljubavi, oslobodio je Zakeja i Mateja od robovanja novcu, a preljubnicu i Mariju Magdalenu od iskušenja da sreću traže samo u stvorenju; potaknuo je Petra da zaplače, nakon što te je zatajio, a raskajanomu je razbojniku zajamčio raj.

Daj da svatko od nas osjeti da je i nama upućena riječ koju si rekao Samarijanki: »O, kad bi znala dar Božji!« Ti si vidljivo lice nevidljivoga Oca,

Boga koji svoju svemoć očituje nadasve praštanjem i milosrđem: daj da Crkva u svijetu bude Tvoje vidljivo lice, lice svoga uskrslog Gospodina u slavi.

Htio si da i tvoji službenici budu zaogrnuti slabošću kako bi gajili istinsko suosjećanje prema svima koji su u neznanju i zabludi. Učini da svatko tko pristupi tvojim službenicima osjeti da ga Bog iščekuje, ljubi i da mu oprašta.

Pošalji svoga Duha i sve nas posveti svojim pomazanjem, kako bi Jubilej milosrđa bio godina milosti Gospodnje te tvoje Crkva, u obnovljenome zanosu,

uzmogne donijeti siromasima radosnu vijest, proglasiti slobodu zatočenima i potlačenima te slijepima vratiti vid.

Po zagovoru Marije, Majke milosrđa, to molimo tebe koji s Ocem i Duhom Svetim živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

DOWNLOAD – Trsat