PRVI ZAVJETI NAŠE BRAĆE NOVAKA NA TRSATU

U subotu, 27. kolovoza 2016, na spomendan sv. Monike, svoje prve redovničke zavjete nakon završene godine novicijata na Trsatu položila su desetorica naše braće: fra Siniša Pucić iz Rijeke, fra Ivan Ivanković iz Našica, fra Marko Bagarić iz Bukovice (Tomislavgrad), fra David Vrbanec iz Čakovca, fra Srećko Bekavac iz Splita, fra Juraj Gelemanović iz Zagreba, fra Marko Ćosić iz Petrinje, fra Antonio Kirin iz Virovitice, fra Ivica Berišić iz Zagreba i fra Vinko Brković iz Vukovara-Borova naselja. Za Franjevačku provinciju sv. Jeronima prve zavjete položio je fra Samuel Azemi iz Pule.

Polaganjem prvih redovničkih zavjeta braća su započela vrijeme privremenog zavjetovanja u kojem će kroz studij, rad, bratsko zajedništvo, ali prije svega molitvu i unutarnje predanje Božjoj volji napredovati prema potpunijem provođenju franjevačkog života. Svečanim misnim slavljem koje je predvodio provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak uz provincijalnog ministra zadarske Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Andriju Bilokapića završena je milosna novicijatska godina koju su novaci proveli uz vodstvo magistra fra Tomislava Faletara te vicemagistra fra Bernardina Planteka.

U prepunoj Bazilici Majke Božje Trsatske u nazočnosti brojnih svećenika, bogoslova, obitelji, rodbine te župljana fra Ilija je u svojoj homiliji istaknuo radost i ganuće što Crkva i franjevačka obitelj dobiva novu mladu braću. Međutim, da bi se odgovorilo na Božji poziv i autentično slijedilo sv. Franju i njegovu malenost, provincijal je istaknuo potrebu za stalnom molitvom koja će postupno preobražavati svakog pojedinca čineći ga svjetlom u svijetu kojemu je to svjetlo nužno potrebno. Za svjedočenje Kristova svjetla potrebno je i darivanje te je na kraju svete mise zadarski provincijal fra Andrija Bilokapić zahvalio roditeljima te ih ujedno zamolio da najveći dar koji su od Boga primili – svoju djecu sada daruju Gospodinu koji poziva njihovu djecu da ga nasljeduju u redovničkom pozivu.

Nakon svete mise i obreda zavjetovanja u blagovaonici trsatskog samostana priređen je domjenak za rodbinu i prijatelje zavjetovanika nakon čega su se zavjetovanici uputili svojim kućama na odmor prije nastavka svoje franjevačke formacije koja se nastavlja studijem na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i životu u bratstvu na Kaptolu. Braću preporučamo majčinskom zagovoru Majke Božje Trsatske da svojim primjerom budu „svjetlo svijeta i sol zemlje“.

DOWNLOAD – Trsat